Mainos
Mainos

Kaunas - reissuun satasella

Halusimme syksyyn irtioton ja nappasimme kiinni Kaunasin lentoihin, jotka osuivat nappiin lomattoman työläisen arkeen. Perjantai-illan lähtö ja sunnuntai-illan paluu mahdollistaa vastaavan koska tahansa. Kun lennot ja (neljän tähden) hotelli kustansivat kahdelta henkilöltä yhteensä 190 e, ei reissu rasita liiemmin kukkaroakaan. Etenkin, kun hintataso on muutenkin edullinen.

Ryanairin lento oli perjantaina vajaan tunnin etuajassa. Olimme varanneet taksikyydin hotellille etukäteen (20 e) ja onneksi kuski oli ymmärtänyt saapua paikalle ajoissa. Matka vastasi pitkälti Tampere-Pirkkala -väliä ja hoitui vajaassa puolessa tunnissa.

Kaunas on sopiva paikka juuri viikonlopputripille. Kierrämme yleensä museoita ja nähtävyyksiä, mutta liettualainen kulttuuri ei saanut aikaan sen suurempaa kiinnostusta etukäteen eikä paikan päällä. Suurin odotukseni kohdistui funkkistaloihin. Olihan niitä ja paljon, mutta erittäin rapakuntoisina. Uskon, että niiden hienous jää monelta kokonaan huomaamatta. Kiitokset tästä neukkuvallalle, jonka aikana ei rakennusten ylläpidosta liiemmin huolehdittu. Kaupunkikierroksella olisi saanut napsittua hauskan valokuvakokoelman kaunasilaisista parvekkeista. En uskaltaisi astua suureen osaan niistä. Karuuden kauneutta.

http://blogit.mtv.fi/sivumaku/files/2012/09/kaunas_parvekkeet2-1024x480.jpgKuten tavallista, kaupungin hienoimmat rakennukset ovat kirkot. Suurin vaikutus oli Jeesuksen ylösnousemuksen kirkolla, jonne noustiin funicolarella. Pelkistetyn tyylikkäässä kirkossa oli juuri messu meneillään, joten suuntasimme suoraan katolle. Sieltä avautui varsin näyttävä näkymä kaupunkiin.

http://blogit.mtv.fi/sivumaku/files/2012/09/kaunas_jeesuskirkko-1024x1024.jpg

Museoista kävimme lopulta vain pirumuseossa. Piru kuuluu olennaisena osana latvialaiseen kansanperinteeseen ja museokäynti avarsi näkemystä sarvipäähän, vaikka ei wow-elämyksiä tarjonnutkaan. Onpahan ainoa aiheeseen vihkiytynyt museo maailmassa.

Kävin Liettuassa ensimmäistä kertaa kymmenen vuotta sitten. Muistan palvelukulttuurin olleen silloin varsin alkutekijöissään. On se vieläkin. Muutama aidosti palveluhenkinen asiakaspalvelija löytyi, mutta suurimmaksi osaksi porukka tuntuu "vain olevan töissä". Englantia osataan melko heikosti. Tilaamiset onnistuvat avainsanoilla ja menua sormella osoittaen. Yksikään tarjoilija ei osannut "myydä" meille, joten oma-aloitteisuus on suotavaa. Aina kuitenkin saimme, mitä halusimme, pari kertaa pienen väännön ja jännityksen jälkeen.

Hintataso on todellakin alhainen. Kolmen ruokalajin illallinen kaupungin parhaissa ravintoloissa kustantaa 20 euroa syöjää kohti. Krouvimpaa ruokaa on tarjolla muutamalla eurolla. Paikallinen hiilareilla ja rasvalla kyllästetty keittiö takaa, että tulet täyteen pikkurahalla. Tuopillinen olutta maksaa 1,50 euroa. Paikallinen vodka-annos vielä vähemmän. Viinipullot ovat lähellä Alkon hintoja, mutta ravintolassa nautittuina.

Tuontiviina on liki Suomen hinnoissa. Kahviloita on valtavasti. Espresso tai kahvi euron. Keskivertaista suomalaista kahvilaa parempi särvinki saman verran. Tiskit hyllyvät tuoretta leipomotuotetta ja valinta on vaikeaa. Emme olleet erityisen tyytyväisiä hotellimme aamiaiseen ja söimme toisena aamuna brittiversion kahvilassa. Ei sekään erityinen herkku, mutta vastinetta 2,30 eurolle. Vaatteet ovat karkeasti sanoen 30-50 % Suomea edullisempia. Shoppailua kannattaa harrastaa vain Akropolis-ostoskeskuksessa. Hirmu pitkän Laisves alejan kävelykadun varrelta löytyy muutama huomionarvoinen liike, mutta ostari on kerännyt sisäänsä leijonanosan kaupungin laatuputiikeista. Ruoka- ja juomapuoli kannattaa puolestaan hoitaa vanhassa kaupungissa. Pari hyvänoloista paikkaa näkyi muuallakin, mutta vanhassa kaupungissa niistä on runsaudenpulaa. Eikä ole niin turisteilla ja turistimenolla pilattu kuin monessa muussa paikassa.

Voin suositella Kaunasia nopeana irtiottopaikkana tai poikkeamispaikkana Baltian turneella. Se ei tarjonnut meille mitään unohtumatonta, mutta mikäli haluaa käydä Suomessa vaikkapa teatterissa, hyvin syömässä ja drinkillä, hoituu viikonloppu Kaunasissa likimain samaan rahaan. Sisältäen lennot, hotellit, ruoat ja juomat. Houkutteleva vaihtoehto siinä mielessä. Satasella reissuun.

Seuraavassa bloggauksessa käsittelen Kaunasin ravintolamaailmaa, jossa oli varsin omalaatuistakin tarjontaa. Ravintolakatsaukseen.

 Kaunasin linna.

Torin lihatarjontaa.

Snackseja.

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja