Mainos
Mainos

Artisokka-trilogia: Paistettuna juutalaiseen tapaan

En ollut koskaan rohjennut ostaa tuoretta latva-artisokkaa, koska olin epävarma sen käsittelystä. Pääsiäinen on Italiassa ja etenkin Roomassa artisokkasesongin aikaa ja odotan innolla pääseväni kaluamaan tätä roomalaisten suurinta herkkua. Halusin kuitenkin päästä sinuiksi raaka-aineen kanssa, ettei siellä tarvitse ihmetellä, miten ruoka on tehty. Käsittely sujui yllättävän mutkattomasti ja lopputulos oli herkullinen. Tein viikonlopun aikana artisokkaa kolmella tapaa, jotka jaan tämän viikon aikana trilogiassa, jos vaikka joku rohkenisi testata pääsiäisenä. Trilogian toisessa osassa artisokka täytetään ja haudutetaan kypsäksi. Lopuksi tehdään tomaattista artisokka-kanapataa

Artisokka tuntuu ensikertalaisen kädessä varmasti oudolta, joten täsäs parit tutoriaalit. Artisokan perkaaminen hoituu tällä tavoin (video). Ja syöminen näin (video).

Ensimmäisenä ja yksinkertaisimpana versiona tein Rooman juutalaisgheton pääsiäisherkkua.

Carciofi alla giudea - paistettua artisokkaa juutalaiseen tapaan

neljälle

8 artisokkaa

1 sitruunan mehu

3-4 dl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

Laita peratut artisokat odottamaan sitruunaiseen veteen, etteivät ne tummu. Kuumenna oliiviöljy isossa kattilassa/kasarissa. Valuta ja kuivaa artisokat hyvin. Mausta suolalla ja pippurilla ja laita kattilaan varsi ylöspäin. Tunge ne vieritysten, jotta ne pysyvät paiston aikana pystyssä. Öljyä pitäisi olla yli puolenväliin artisokkia. Laske lämpöä ja anna paistua noin 15 minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Kääntele niitä välillä, jotta kaikki puolet paistuvat. Lisää lämpöä ja nosta artisokat pystyyn. Paina lastalla niitä pohjaa vasten niin, että lehdet aukevat. Paista vielä 5 minuuttia ja valuta kullanruskeat artisokat talouspaperin päällä. Tarjoile heti.

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.