Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Klassinen pot-au-feu

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Ainekset

  • 20 ruokailijalle

Liha ja lintu

  • 2 kg naudan paistia
  • 2 kg porsaanpaistia
  • 1 ½ kg broileria
  • 1 kg kevyesti savustettua makkaraa esim. bratwurstia

Bouquet garni (maustekimppu)

  • 4 valkosipulinkynttä
  • 10 persiljanoksaa
  • 4 timjaminoksaa
  • 1 laakerinlehti
  • 8 kokonaista valkopippuria

Lihaliemi

  • 1 ½ kg naudan luita
  • 3 porkkanaa
  • 2 palsternakkaa
  • 1 pieni selleri
  • 2 purjoa
  • 3 sipulia + 3 mausteneilikkaa
  • 2 ½ rkl suolaa
  • vettä

Vihanneslisäkkeet

  • 10 porkkanaa
  • 20 pikkusipulia
  • 2 lanttua
  • 4 purjoa
  • 1 pieni keräkaali
  • 40 tasakokoista perunaa
  • 1 nippu persiljaa

Lisäksi

  • 25 litran pata
  • puuvillalankaa
  • sideharsoa

Valmistusohje

1. Niputa makkarat yhteen ja sido paistit sekä broileri omiksi kääröikseen. Käytä sidoksiin puuvillalankaa. Boquet garni: Kokoa valkosipulinkynnet, persiljan- ja timjaminoksat, laakerinlehti ja valkopippurit sideharsokappaleen päälle ja sido se nyytiksi puuvillalangalla. Liemijuurekset: kuori porkkanat, palsternakat, juuriselleri ja purjo ja paloittele pienemmiksi. Kuori sipulit ja pistä niihin neilikat.

Perinteiset burgundilaiset pot-au-feun lisäkkeet ovat kikhernesalaatti, aioli, mustat oliivit, cornichonit (pienet etikkakurkut) tai kaprikset. Muualla päin Ranskaa taas tarjoillaan porkkanaraastetta viinietikassa, punajuuria, selleriä, kurkkua tai kovaksikeitettyjä munia. Liemi tarjotaan alkuruokana paistettujen leipäkuutioiden ja juustoraasteen kanssa.

2. Lihaliemi: Laita n. 7 sentin pätkiksi katkotut naudanluut sekä paistit pataan. Kaada päälle niin paljon vettä, että ainekset peittyvät ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori vaahto tarkoin. Lisää liemijuurekset lihojen joukkoon ja lisää myös suola. Keitä hiljaa miedolla lämmöllä kannen ollessa raollaan 4 tuntia.

3. Lisäkevihannekset: Kuori perunat, porkkanat, pikkusipulit, lantut sekä purjo ja paloittele ne pienemmiksi. Lisää vihannekset pataan, samoin broileri. Lisää tarvittaessa vettä. Kuumenna ja anna poreilla edelleen kansi raollaan 30 minuuttia.

4. Lisää nyt makkarat ja keittele hiljaa vielä 30 minuuttia. Tarkista, että paistit ja broileri ovat läpikypsiä ja mureita. Jos jokin aines kypsyy ennen muita, sen voi nostaa padasta ja pitää lämpimänä.

5. Nosta padasta makkarat, broileri ja paistit. Poista sidelangat ja leikkaa viipaleiksi, mutta pidä lämpimänä. Siivilöi liemi, ota lisäkevihannekset talteen, mutta heitä liemijuurekset pois. Kuumenna lientä. Silppua persilja. Tarjoile viipaloidut lihat sekä vihannekset suurilta lämmitetyiltä tarjottimilta kauniisti ryhmiteltyinä. Lusikoi hieman lientä niiden päälle ja sirottele persiljasilppua. Tarjoile ensin loppu lihaliemi alkukeittona ja sen jälkeen liha ja vihannesvadit pääruokana.

Lisää aiheesta:

Broileri-pot-au-feuMinestronekeittoRiimisuolattua häränrintaa voikastikkeen ja kantarellien keraPeurankyljykset ja korvasienimuhennosPiparjuurilihaa juuresten kanssaJänispata
KanapataPorsaanlihapataNaudanlihapataPääruoatLiharuoka

Tuoreimmat aiheesta

Kanapata
  • 14.03.202209:20
    Nopeat ja helpot

    Hedelmäinen kanapata eli Natalia Salmelan "kananaspata"

  • 12.01.202110:43
    Broilerinkoivet

    Helppo kanaviillokki – nopea valmistaa, taatusti maistuvaa

  • 17.01.202012:47
    Broilerinkoivet

    Lyonin kana – etikkakana on niin koukuttavaa, että et voi lopettaa syömistä

  • 18.02.201300:00
    Keitot

    Mulligatawny Soup

  • 18.02.201300:00
    Kananmunaton

    Haudutettu broileri-tomaattipata