Piparjuurilihaa juuresten kanssa
Halvemmat naudan ruhonosat käyvät erinomaisesti keitettäväksi lihaksi. Piparjuuriliha – kuten tillilihakin – on vanhoja perinteisiä kotiruokia, meille aikanaan Ruotsista tulleita paremman väen aterioita. Turhaan lähes unohdettu piparjuuriliha on sekä edullista että painontarkkailijalle sopivaa, mutta todella maukasta, hieman aikaavievää vain.
- Ruokavalio: Kananmunaton
Neljälle
- 600 g naudanlapaa tai -rintaa
- 10 kokonaista valkopippuria
- 3 kokonaista maustepippuria
- 1 laakerinlehti
- 1 tl suolaa
- 2 sipulia
- 1 porkkana
- 1 palsternakka
- 1 pala (20 g) juuriselleriä
- persiljanvarsia
Kastike
- 4 dl keitinlientä
- 1 ½ maissitärkkelystä (maizena)
- 2 dl kermaa
- 2 rkl piparjuurta raastettuna
- 1 tl dijon-sinappia
- suolaa ja valkopippuria
Tarjoiluun
- 2 porkkanaa
- 1 palsternakka
- 1 pala (50 g) juuriselleriä
- keitettyä parsakaalia
- persiljasilppua
Valmistusohje
1. Kuori sipuli, porkkana, palsternakka sekä selleri ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Laita liha kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä. Anna kiehua melko kovaa, kaada sitten keitinvesi pois ja huuhtele liha. Laita liha uudelleen kattilaan, kaada päälle jälleen kylmää vettä ja kuumenna kiehuvaksi, kuori vaahto. Lisää juurespalat, kaikki pippurit, laakerinlehti, suola ja persiljanvarret. Anna kiehua hiljaa poreillen 1 ½ - 2 tuntia, kunnes liha on mureaa. Nosta liha liemestä ja pidä se lämpimänä.
2. Kuori tarjoiluun tulevat porkkanat, palsternakka ja selleri ja leikkaa ne pienemmiksi. Siivilöi keitinliemi, heitä pois mukana kiehuneet juurekset, ja keitä liemessä tarjoiluun tulevat juurekset kypsiksi. Nosta ne liemestä ja pidä lämpiminä. Mittaa keitinlientä 4 dl kasariin, lisää siihen veteen sekoitettu maissitärkkelys ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kerma, sinappi ja piparjuuriraaste, mausta suolalla ja pippurilla, anna kastikkeen vielä kiehahtaa.
3. Keitä parsakaali kevyesti suolatussa vedessä. Silppua persiljanlehdet. Leikkaa liha viipaleiksi ja tarjoile parsakaalin, juuresten ja piparjuurikastikkeen kera. Tuo tarjolle myös persiljasilppua.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti