Peurankyljykset ja korvasienimuhennos
Peurankyljyksistä tulee maukkaimpia ja mehevimpiä, jos ne paistetaan kokonaisena kyljysrivinä ja liha jätetään sisältä hieman rosaksi. Siisti kyljysrivi kunnolla ennen valmistamista, niin saat hyviä aineksia vahvaan, riistanmakuiseen kastikkeeseen. Tämän ruoan kanssa sopii täydellisesti korvasienimuhennos sekä pikkusipuli-omenalisäke.
Neljälle-kuudelle
- 1 peuran kyljysrivi
- suolaa ja valkopippuria
- voita paistamiseen
Korvasienimuhennos
- 300 g korvasieniä
- 2 rkl vehnäjauhoa
- 2 rkl voita
- 2 dl sienilientä (kuutiosta tai fondista)
- 1 dl kermaa
Riistakastike
- luita, jänteitä, kalvoja ja lihanrippeitä
- 1 salottisipuli
- 2 rkl voita
- 2 rkl vehnäjauhoa
- 4 dl lihalientä
- 5 katajanmarjaa
- ½ oksaa timjamia
- ½ laakerinlehti
Tarjoiluun
- 10 pikkusipulia
- 2 omenaa
- paistettuja perunoita
Valmistusohje
1. Riistakastike: Puhdista kyljysrivi huolellisesti. Käytä kaikki poistamasi aines: Ruskista paistokasarissa luita, kalvoja ja lihanrippeitä kunnolla. Lisää lihaliemi, katajanmarjat, salottisipuli, timjami ja laakerinlehti. Anna kiehua lähes kuivaksi. Lisää kerma ja anna hautua vielä 10 minuuttia. Maista, mausta ja siivilöi. Pidä kastike lämpimänä, mielellään vesihauteessa.
2. Korvasienimuhennos: HUOM! TÄRKEÄTÄ: keitä tuoreita korvasieniä kaksi kertaa ja heitä keitinvedet pois. Tuuleta hyvin. Kuivatut korvasienet liotetaan, liotusvesi heitetään pois. Kuivatut ja liotetut korvasienetkin on hyvä vielä ryöpätä kerran ja heittää keitinvesi pois. Hienonna sienet karkeasti. Sulata voita kasarissa. Paista sienihaketta voissa, sirottele pinnalle jauhoa, sekoita ja lisää kuutiosta tai fondista tehty sieniliemi sekä kerma, suola ja pippuri koko ajan sekoittaen. Anna muhennoksen poreilla pienellä lämmöllä 10 minuuttia. Sekoita silloin tällöin.
3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuori omenat, leikkaa lohkoiksi ja poista siemenkodat. Kuori pikkusipulit ja ruskista ne voissa. Pane kyljysrivi uunivuokaan ja nosta pikkusipulit ja omenalohkot sen ympärille. Paista kyljysriviä uunissa, kunnes sen sisälämpötila on 60 astetta. Anna sen vetäytyä 10 minuuttia, ennen kuin leikkaat siitä kyljykset erilleen. Tarjoile kyljykset sienimuhennoksen, riistakastikkeen, pikkusipulien ja omenalohkojen sekä paistettujen perunoiden kanssa lämpimiltä lautasilta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti