Jänispata
Kun jäniksenliha luineen valmistetaan padassa vihannesten, katajanmarjojen ja muiden mausteiden kanssa, riistan maku nousee esiin erityisen selvästi. Patajäniksestä tulee aina mureaa ja herkullista.Se, kuinka kauan kypsentäminen kestää riippuu jäniksen iästä. Keitetyt perunat, pihlajanmarjahyytelö ja hölskytyskurkut maistuvat ihanasti padan ohessa.
Kuudelle
- 1 nyljetty ja suolistettu jänis (n. 2 kg)
- 1 sipuli
- 1 porkkana
- 4 valkoraitaista punajuurta (chioggia)
- 25 g voita
- 1 rkl vehnäjauhoa
- 2 dl punaviiniä
- 2 dl riistafondia
- 1 rkl kiinalaista soijaa
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 8 katajanmarjaa
- 1 laakerinlehti
- suolaa ja valkopippuria
- 1 rkl mustaviinimarjahyytelöä
Koristeeksi
- 100 g tuoreita sokeriherneitä
Lisäksi
- keitettyjä perunoita
- pihlajanmarjahyytelöä
- hölskytyskurkkuja
Valmistusohje
1. Puhdista jänis ja leikkaa se patapaloiksi. Reidet paloitellaan 3 osaan, rinta 2 osaan ja selkä 4 osaan. Kaula ja mahanreunat käytetään keitettäessä, mutta ei tarjoilla. Puhdista sipuli, porkkana ja valkoraitaiset punajuuret. Kuori sipuli ja porkkana ja paloittele. Murskaa katajanmarjat.
2. Ruskista lihat hyvin voissa ja siirrä pataan. Ripota päälle jauhot ja sekoita. Lisää sipuli, porkkana ja raitajuuret. Kaada pataan viini, riistafondi ja soija, lusikoi tomaattipyree. Lisää katajanmarjat, laakerinlehti, suola, pippuri ja viinimarjahyytelö. Keitä kannella peitettynä hiljakseen noin 45 minuuttia, tai kunnes liha on mureaa. Tarkista, ettei pata pääse kuivumaan ja lisää nestettä tarvittaessa.
3. Poista sokeriherneistä kovat kannat ja suikaloi palot. Nosta liha, porkkana ja raitajuuret padasta kannelliseen tarjoilukulhoon. Poista ne osat lihasta, joita ei tarjoilla sekä laakerinlehdet ja katajanmarjat. Siivilöi kastike, kiehauta se ja kaada lihojen ja vihannesten päälle, sirota pinnalle sokerihernesuikaleet ja tarjoile heti keitettyjen perunoiden, pihlajanmarjahyytelön ja hölskytyskurkkujen (kurkkuviipaleita ja etikkaa hölskytetään kahden lautasen välissä) kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria