Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yksinkertainen tapa voi tehdä kahvistasi huomattavasti parempaa – ethän sorru näihin virheisiin, jotka voivat tuhota kahvinkeittimesi?

0:43Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt
Julkaistu 27.08.2018 07:01

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Suomalainen puhdas vesijohtovesi on oivallista kahvinkeittoon, mutta muutamat perusvirheet voivat pilata sen raikkauden, muistuttaa kahviasiantuntija.

Katso myös yllä olevalta videolta loistava tapa, jolla mittaat kerralla kymmenen kuppia kahvia!

Hyvä kahvi syntyy raikkaasta vedestä, laadukkaasta kahvista ja oikeista mittasuhteista. Vaikka kaikki edellä mainitut asiat olisivatkin kohdallaan, ei kahvi silti maistu aina niin hyvältä. Mistä se voi johtua?

Paulig Barista -instituutin kahvikouluttaja Jori Korhonen sanoo, että perinteisin virhe, johon hän näkee suomalaisten kahvinkeittäjien sortuvan, on se, että vesi kaadetaan keittimeen kahvipannulla.

Todellisuudessa veden kaatamiseen pitäisi käyttää erillistä kannua.

LUE MYÖS: Kahvikouluttaja paljastaa salaisuutensa: Näin keität joka kerta täydellistä kahvia – ja mittaat ilman kahvimittaa

– Kahvissa on kaikennäköistä, esimerkiksi rasvaa, ja sitä jää hiukan kiinni myös kahvia keittäessä pannuun. Kun kahvipannulla sitten kaataa vettä keittimeen, sinne keittimen sisälle menee rasvaa. Ongelma on varsinkin silloin, kun edellisen pannullisen on juonut eikä pannua pese välissä, Korhonen kertoo -sivustolle.

MTV Makuja

– Silloin se keittimeesi kaadettu raikas vesi ei ole enää niin raikasta. Kahvikupillisesta kuitenkin 98,5 prosenttia on vettä, 1,5 prosenttia kahvia. Siitä voi ymmärtää, miten tärkeää vesi on. Pienikin virhemaku tai mineraalimuutos voi vaikuttaa makuun todella paljon.

Korhonen myös muistuttaa, että veden kaataminen kahvipannulla voi pitkällä aikavälillä jopa lopulta tuhota koko keittimen.

Muista aina pestä keitin ja puhdistaa ruokasoodalla viikoittain

Toinen kardinaalimoka on Korhosen mukaan se, ettei keitintä muisteta puhdistaa tarpeeksi säännöllisesti.

– Ruoanlaitossahan se on monessa tilanteessa niin, että mitä puhtaammat välineet ovat, sitä parempaa tulee, hän muistuttaa.

kahvinkeitin kahviShutterstock​​​​​​​

Korhosen mukaan peruspesuun riittää tavallinen tiskiaine, jolla voi pestä pannun ja irrotettavat osat. Tiskikoneeseen asiantuntija ei kuitenkaan suosittele osia laittamaan, sillä pesutapa voi luoda kahvipannuun pintajännitteen, joka saa sen hajoamaan helpommin.

Keitin taas pitäisi pestä säännöllisesti sisältä ruokasoodan avulla. Kahvinkeittimeen tulisi siis laittaa normaalisti vettä ja veden sekaan ruokasoodaa, ja kierrättää se läpi eli keittää tyhjänä. 1–2 pannullisen keittäminen ruokasoodan kanssa riittää.

Tymäkämmät aineet "joulu- ja kevätsiivouksiin"

Tavallisista ruokakaupoista saa myös monia kalkinpoistoaineita sekä kahvinkeittimille suunnattuja puhdistusaineita, joilla kannattaa suorittaa keittimen "joulu- ja kevätsiivoukset". Ohjeet aineisiin löytyvät purkkien kyljestä.

– Nyrkkisääntönä olisi todella hyvä, jos kahvinkeittimen pesee kerran viikossa ruokasoodalla ja neljä kertaa vuodessa jollain tymäkällämmällä. Näin kahvinkeitin pysyy hyvässä kunnossa ja sen ikä pitenee, Korhonen kertoo.

LUE MYÖS: Kannattaako kahvia säilyttää jääkaapissa? Tämä ja 5 muuta kahviin liittyvää uskomusta – tarkista, ovatko ne totta vai tarua

***

2:24Näin teet hyvää kahvia

Lisää aiheesta:

Yleinen perisynti saa kahvin maistumaan kitkerältä: "Merkki puhdistaa keitin"Valmistatko kahvisi näin? Yleinen mittausmoka voi kostautuaEthän tee näin kahville? Asiantuntija tyrmää monen suomalaisen käyttämän kikan: "Ei kannata"Tavallinen kahvinkeitin vai kahvikone? Älä ainakaan sorru näihin laitevirheisiin: "Et saa kovin hyvää kahvia"Keitätkö sinäkin kahvia näin? "Pari ekstramitallista" voi olla paha virhe Asiantuntijat paljastavat: Pitääkö kahvi säilyttää jääkaapissa ja voiko suodatinpussin korvata vessapaperilla?
KahviMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kahvi
  • Eilen11:55
    Juomat

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • 8.10.07:44
    Terveys ja hyvinvointi

    Näin kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin

  • 1.10.07:45
    Ravitsemus

    Onko suodatinkahvi terveellistä? Ravitsemusasiantuntija kertoo faktat

  • 27.8.07:46
    Huomenta Suomi

    Säilytätkö avattua kahvipakettia yli viikon? Toimi näin

  • 26.8.07:45
    Tutkimustulokset

    Nyt selvisi paras aika juoda kahvia