Yksinkertainen tapa voi tehdä kahvistasi huomattavasti parempaa – ethän sorru näihin virheisiin, jotka voivat tuhota kahvinkeittimesi?

Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt 0:43 Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt

Suomalainen puhdas vesijohtovesi on oivallista kahvinkeittoon, mutta muutamat perusvirheet voivat pilata sen raikkauden, muistuttaa kahviasiantuntija.

Katso myös yllä olevalta videolta loistava tapa, jolla mittaat kerralla kymmenen kuppia kahvia!

Hyvä kahvi syntyy raikkaasta vedestä, laadukkaasta kahvista ja oikeista mittasuhteista. Vaikka kaikki edellä mainitut asiat olisivatkin kohdallaan, ei kahvi silti maistu aina niin hyvältä. Mistä se voi johtua?

Paulig Barista -instituutin kahvikouluttaja Jori Korhonen sanoo, että perinteisin virhe, johon hän näkee suomalaisten kahvinkeittäjien sortuvan, on se, että vesi kaadetaan keittimeen kahvipannulla.

Todellisuudessa veden kaatamiseen pitäisi käyttää erillistä kannua.

– Kahvissa on kaikennäköistä, esimerkiksi rasvaa, ja sitä jää hiukan kiinni myös kahvia keittäessä pannuun. Kun kahvipannulla sitten kaataa vettä keittimeen, sinne keittimen sisälle menee rasvaa. Ongelma on varsinkin silloin, kun edellisen pannullisen on juonut eikä pannua pese välissä, Korhonen kertoo MTV Makuja -sivustolle.

– Silloin se keittimeesi kaadettu raikas vesi ei ole enää niin raikasta. Kahvikupillisesta kuitenkin 98,5 prosenttia on vettä, 1,5 prosenttia kahvia. Siitä voi ymmärtää, miten tärkeää vesi on. Pienikin virhemaku tai mineraalimuutos voi vaikuttaa makuun todella paljon.

Korhonen myös muistuttaa, että veden kaataminen kahvipannulla voi pitkällä aikavälillä jopa lopulta tuhota koko keittimen.

Muista aina pestä keitin ja puhdistaa ruokasoodalla viikoittain

Toinen kardinaalimoka on Korhosen mukaan se, ettei keitintä muisteta puhdistaa tarpeeksi säännöllisesti.

– Ruoanlaitossahan se on monessa tilanteessa niin, että mitä puhtaammat välineet ovat, sitä parempaa tulee, hän muistuttaa.

​​​​​​​

Korhosen mukaan peruspesuun riittää tavallinen tiskiaine, jolla voi pestä pannun ja irrotettavat osat. Tiskikoneeseen asiantuntija ei kuitenkaan suosittele osia laittamaan, sillä pesutapa voi luoda kahvipannuun pintajännitteen, joka saa sen hajoamaan helpommin.

Keitin taas pitäisi pestä säännöllisesti sisältä ruokasoodan avulla. Kahvinkeittimeen tulisi siis laittaa normaalisti vettä ja veden sekaan ruokasoodaa, ja kierrättää se läpi eli keittää tyhjänä. 1–2 pannullisen keittäminen ruokasoodan kanssa riittää.

Tymäkämmät aineet "joulu- ja kevätsiivouksiin"

Tavallisista ruokakaupoista saa myös monia kalkinpoistoaineita sekä kahvinkeittimille suunnattuja puhdistusaineita, joilla kannattaa suorittaa keittimen "joulu- ja kevätsiivoukset". Ohjeet aineisiin löytyvät purkkien kyljestä.

– Nyrkkisääntönä olisi todella hyvä, jos kahvinkeittimen pesee kerran viikossa ruokasoodalla ja neljä kertaa vuodessa jollain tymäkällämmällä. Näin kahvinkeitin pysyy hyvässä kunnossa ja sen ikä pitenee, Korhonen kertoo.

***

Näin teet hyvää kahvia 2:24

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.