Tavallinen kahvinkeitin vai kahvikone? Älä ainakaan sorru näihin laitevirheisiin: "Et saa kovin hyvää kahvia"

3:53 Miten kahvia maistellaan oikein? Kahviasiantuntija näyttää

Älä tee näitä kolmea asiantuntijan listaamaa virhettä kahvilaitteidesi kanssa, jos haluat hyvää kahvia. 

Videolla: Pauligin kahviasiantuntija kertoo, miten kahvia maistellaan oikein. Osaatko?

The Kitchn -sivuston toimittaja, kahviekspertti Ever Meister paljastaa pahimmat virheet, jotka ihmiset tekevät kahvilaitteidensa kanssa. Meister on todennut asian käytännössä työskennellessään muun muassa kahvikouluttajana.

– Opetin ihmisille kahvituotannosta, koulutin tekemään espressoa kotikeittiöissä ja tein kahvitarvikkeiden laite- ja huoltosuosituksia. Nämä olivat kolme isointa virhettä, jotka näin ihmisten tekevän.

1. Vääriin laitteisiin investoiminen

Meisterin mukaan monet kahvinystävät katuvat laitehankintojaan, joihin ovat päätyneet muun muassa kätevyyden tai alhaisen hinnan vuoksi. Yksi hyvä esimerkki ovat edulliset kahvikoneet, jotka valmistavat sekä tavallista kahvia että espressoa – mutta kumpaakaan ei kovin hyvin. Meister muistuttaa, että erityisesti espresso vaatii tietyn paineen ja valmistuslämpötilan maistuakseen todella hyvältä.

– Kannattaa mieluummin vaikka panostaa hyvään suodatinkahvinkeittimeen ja erilliseen espressopannuun, tai sitten hienompaan espressokoneeseen, riippuen omista prioriteeteistasi.

Myöskään edullisesta kahvimyllystä ei välttämättä ole mitään iloa. Eri kahvityypit ja pavut vaativat eri jauhatusasteen.

– Todennäköisesti et saa kovi hyvää kahvia. 

 Meister neuvoo kysymään apua kahvilaitehankintoihin kahviammattilaisilta.

2. Hienosäätämisen unohtaminen

Valtaosa keittää kahvinsa aamuisin sen kummemmin prosessia ajattelematta. Kahvia mitataan laitteeseen hieman sinne päin ja toisina päivinä huolimattomuus kostautuu ärhäkkänä kupposena. Kahviasiantuntija Meister muistuttaa, että hienosäätö on usein paikallaan kahvia valmistettaessa. Jos sinulla on esimerkiksi kahvimylly kahvikoneessasi, kannattaa joskus perehtyä sen jauhatusasteisiin

– Entä jos jauhan pavut liian hienoksi tai karkeaksi, monet pelkäävät. Vastaukseni on, että älä huoli! Kaikki tekemäsi muutokset voidaan palauttaa takaisin ennalleen. Ota vain kuva nykyisistä asetuksistasi, niin voit vaihtaa kokeilun jälkeen jauhatuksen takaisin.

Meister muistuttaa, että kahvimyllyn terät kuluvat ajan saatossa, joten säätäminen on tarpeen, mikäli haluat hyvälaatuista kahvia jatkossakin.

– Kun terät kuluvat, sinun täyty säätää niitä lähemmäs toisiaan, jotta saat saman jauhatuskoon.

3. Kahvivälineiden puhdistamisen laiminlyönti

Pelkkä kevyt huuhtelu vedellä ei valitettavasti riitä kahvikoneiden ja -välineiden puhdistamiseen. Tämä koskee Meisterin mukaan myös välineitä, jotka eivät edes koske kahvipapuja.

– Oli kyseessä sitten mikä tahansa kahvinvalmistukseen tai -tarjoiluun käytettävä väline, sinun pitää huolehtia siitä, että kahvin rasva lähtee siitä pois käytön jälkeen. Kun rasvaa kertyy pintoihin, se happanee, Meister muistuttaa.

Lisäksi kahvikoneeseen tai pannuun lisättävä vesi kerryttää välineisiin kalkkia. Huono puhdistaminen voi siis pilata kahvisi tulevaisuudessa. Meister suosittelee välineiden puhdistukseen sitruunahappopohjaista puhdistusainetta. Se voittaa kahviasiantuntijan mukaan esimerkiksi viinietikan mennen tullen.

– Ellet sitten halua, että kahvisi maistuu aina hieman etikkakurkuilta.

Lähde: The Kitchn

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja