Voiko leipää vielä syödä, jos siinä on homepilkku? Asiantuntija paljastaa, miten erottaa pilaantuneen ruoan syömäkelpoisesta

Kuvat puhuvat puolestaan: Ollin tekemä leipäkoe osoittaa, millainen vaikutus käsihygienialla todella on 0:31 Kuvat puhuvat puolestaan: Ollin tekemä leipäkoe osoittaa, millainen vaikutus käsihygienialla todella on

Elintarvikeasiantuntija kertoo, miten voi erottaa syömäkelpoisen ruoan pilaantuneesta.

Videolla: Ollin tekemä leipäkoe osoittaa, millainen vaikutus käsihygienialla todella on!

Aistinvarainen arviointi eli haistaminen ja joissain tapauksissa maistaminen on usein toimivin ratkaisu syömäkelpoisen ruoan tunnistamiseen. Parasta ennen -päiväystä ei kannata noudattaa orjallisesti. Se ei ole sama asia kuin viimeinen käyttöpäivä. 

Elintarvikeasiantuntija Emilie Vanpoperinghe kertoo brittilehdistölle, mistä voi tunnistaa tiettyjen ruokien pilaantumisen tai syömäkelpoisuuden.

Liha ja kala

Lihan ja kalan kanssa kannattaa olla erityisen tarkka, sillä pilaantunut tuote voi aiheuttaa vakavan ruokamyrkytyksen. Näiden tuotteiden kohdalla kannattaa usein noudattaa päiväysmerkintää.

Kannattaa luottaa lihan ja kalan tuoksuun. Jos olet hävittänyt pakkauksen, tai vaikka päiväystä näyttäisikin olevan jäljellä, mutta tuotteen tuoksu on epäilyttävä, älä käytä sitä.

Maito

Maidosta haistaa usein sekunneissa, onko tuote käyttökelpoinen vai ei. Kun maito alkaa pilaantua, se alkaa erottua ja paakkuuntua. Paakuista voi itse asiassa tehdä halutessaan tuorejuustoa.

Juusto

Erilaisten kovien juustojen, kuten cheddarin tai parmesanin kuoreen ja pinnalle voi muodostua hometta. Näitä juustoja voi kuitenkin vielä käyttää, kunhan leikkaa homeisen kohdan pois. Pehmeiden juustojen kanssa ei päde sama sääntö. Esimerkiksi raejuusto kannattaa heittää pois, mikäli havaitset siinä hometta. 

Kananmunat

Kananmunat säilyvät yleensä pitkään, mutta joskus saattaa silti törmätä pilaantuneeseen yksilöön – ja sen kyllä tunnistaa heti tuoksusta. Kananmunat kannattaa rikkoa aina yksitellen kulhoon ja lisätä sitten ruokaan, jotta koko ruokalaji ei mene pilalle yhden pilaantuneen kananmunan kanssa. Kananmunan tuoreuden voi tarkistaa myös vesilasissa. Jos kananmuna kelluu, se on todennäköisesti pilaantunut. Vanhan kananmunan sisään muodostuu ilmaa ajan kuluessa, mikä saa munan kellumaan.  

Leipä

Vaikka leivässä näkyisi vain pieni homepiste, ei leipää kannata syödä, koska näkymättömät homerihmastot ovat jo levinneet läpi koko leivän, kerrotaan Suomen Leipätiedotuksen sivuilla. Home itsessään ei useinkaan ole vaarallista, mutta sen aineenvaihduntatuotteet saattavat olla. 

Leipä saattaa myös kuivua. Silloin se ei varsinaisesti pilaannu, vaan leipä kannattaa säästää esimerkiksi krutongeiksi tai raastaa korppujauhoiksi.

Jos haluat, että leipä säilyy mahdollisimman pitkään hyvänä, pakasta se ja ota pakkasesta aina sen verran kuin syöt. 

Hedelmät ja vihannekset

Jotkut vihannekset, kuten sipulit säilyvät todella pitkään. Paras tapa tunnistaa pilaantuinen on tunnustella vihannesta ja tutkia sen ulkonäköä. Jos tuoreena kova vihannes on mennyt pehmeäksi ja se on täynnä mädäntyneitä kohtia, se kannattaa heittää luultavasti pois. Jos peruna on itänyt, sen voi yleensä vielä käyttää, kunhan leikkaa idut pois.

Todella pehmeän avokadon voi käyttää guacamoleksi, mutta jos hedelmä on sisältä aivan ruskea, kannattaa se heittää pois.

Hedelmistä voi leikata tummuneet kohdat pois, mutta jos hedelmä tuntuu siltä, ettei enää pysy kasassa, niin se ei ole enää syömäkelpoinen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.