Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Voiko leipää vielä syödä, jos siinä on homepilkku? Asiantuntija paljastaa, miten erottaa pilaantuneen ruoan syömäkelpoisesta

0:31Kuvat puhuvat puolestaan: Ollin tekemä leipäkoe osoittaa, millainen vaikutus käsihygienialla todella on
Julkaistu 08.10.2020 08:58

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Elintarvikeasiantuntija kertoo, miten voi erottaa syömäkelpoisen ruoan pilaantuneesta.

Videolla: Ollin tekemä leipäkoe osoittaa, millainen vaikutus käsihygienialla todella on!

Aistinvarainen arviointi eli haistaminen ja joissain tapauksissa maistaminen on usein toimivin ratkaisu syömäkelpoisen ruoan tunnistamiseen. Parasta ennen -päiväystä ei kannata noudattaa orjallisesti. Se ei ole sama asia kuin viimeinen käyttöpäivä. 

Elintarvikeasiantuntija Emilie Vanpoperinghe kertoo brittilehdistölle, mistä voi tunnistaa tiettyjen ruokien pilaantumisen tai syömäkelpoisuuden.

Liha ja kala

Lihan ja kalan kanssa kannattaa olla erityisen tarkka, sillä pilaantunut tuote voi aiheuttaa vakavan ruokamyrkytyksen. Näiden tuotteiden kohdalla kannattaa usein noudattaa päiväysmerkintää.

Kannattaa luottaa lihan ja kalan tuoksuun. Jos olet hävittänyt pakkauksen, tai vaikka päiväystä näyttäisikin olevan jäljellä, mutta tuotteen tuoksu on epäilyttävä, älä käytä sitä.

Maito

Maidosta haistaa usein sekunneissa, onko tuote käyttökelpoinen vai ei. Kun maito alkaa pilaantua, se alkaa erottua ja paakkuuntua. Paakuista voi itse asiassa tehdä halutessaan tuorejuustoa.

Juusto

Erilaisten kovien juustojen, kuten cheddarin tai parmesanin kuoreen ja pinnalle voi muodostua hometta. Näitä juustoja voi kuitenkin vielä käyttää, kunhan leikkaa homeisen kohdan pois. Pehmeiden juustojen kanssa ei päde sama sääntö. Esimerkiksi raejuusto kannattaa heittää pois, mikäli havaitset siinä hometta. 

Kananmunat

Kananmunat säilyvät yleensä pitkään, mutta joskus saattaa silti törmätä pilaantuneeseen yksilöön – ja sen kyllä tunnistaa heti tuoksusta. Kananmunat kannattaa rikkoa aina yksitellen kulhoon ja lisätä sitten ruokaan, jotta koko ruokalaji ei mene pilalle yhden pilaantuneen kananmunan kanssa. Kananmunan tuoreuden voi tarkistaa myös vesilasissa. Jos kananmuna kelluu, se on todennäköisesti pilaantunut. Vanhan kananmunan sisään muodostuu ilmaa ajan kuluessa, mikä saa munan kellumaan.  

Leipä

Vaikka leivässä näkyisi vain pieni homepiste, ei leipää kannata syödä, koska näkymättömät homerihmastot ovat jo levinneet läpi koko leivän, kerrotaan Suomen Leipätiedotuksen sivuilla. Home itsessään ei useinkaan ole vaarallista, mutta sen aineenvaihduntatuotteet saattavat olla. 

Leipä saattaa myös kuivua. Silloin se ei varsinaisesti pilaannu, vaan leipä kannattaa säästää esimerkiksi krutongeiksi tai raastaa korppujauhoiksi.

Jos haluat, että leipä säilyy mahdollisimman pitkään hyvänä, pakasta se ja ota pakkasesta aina sen verran kuin syöt. 

Hedelmät ja vihannekset

Jotkut vihannekset, kuten sipulit säilyvät todella pitkään. Paras tapa tunnistaa pilaantuinen on tunnustella vihannesta ja tutkia sen ulkonäköä. Jos tuoreena kova vihannes on mennyt pehmeäksi ja se on täynnä mädäntyneitä kohtia, se kannattaa heittää luultavasti pois. Jos peruna on itänyt, sen voi yleensä vielä käyttää, kunhan leikkaa idut pois.

Todella pehmeän avokadon voi käyttää guacamoleksi, mutta jos hedelmä on sisältä aivan ruskea, kannattaa se heittää pois.

Hedelmistä voi leikata tummuneet kohdat pois, mutta jos hedelmä tuntuu siltä, ettei enää pysy kasassa, niin se ei ole enää syömäkelpoinen.

Lue myös: Mitä olemmekaan syöneet? Subwayn leipä ei olekaan leipää – Irlannin korkein oikeus teki yllätyspäätöksen

Lue myös: Kuka tekee näin kauppakasseille? Kuva tyttöystävän ruokaostoksista saa ihmiset raivon partaalle: "Jätä se!"

Lähteet: The Sun, Leipätiedotus

Lisää aiheesta:

Tummia pisteitä kukkakaalissa – onko vihannes vielä syömäkelpoinen?Jos ruoassa on vähän hometta, voiko sitä vielä syödä? Asiantuntija: "Yksi nyrkkisääntö kannattaa pitää mielessä"Älä heitä pois! Näin selvität, ovatko kaappisi perälle unohtuneet ruoka-aineet vielä syömäkelpoisiaVaro! Viisi ruokaa, joissa voi piillä salakavala terveysriski – heitä nämä pois välittömästi Voiko lihan pakastaa uudelleen? Asiantuntija paljastaa totuuden ruokamyyteistäVanhaksi mennyt maito, homeinen leipä: Voiko näitä ruokia syödä vielä parasta ennen -päiväyksen umpeuduttua?
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • 13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"