Elintarvikeasiantuntija kertoo, miten voi erottaa syömäkelpoisen ruoan pilaantuneesta.
Videolla: Ollin tekemä leipäkoe osoittaa, millainen vaikutus käsihygienialla todella on!
Aistinvarainen arviointi eli haistaminen ja joissain tapauksissa maistaminen on usein toimivin ratkaisu syömäkelpoisen ruoan tunnistamiseen. Parasta ennen -päiväystä ei kannata noudattaa orjallisesti. Se ei ole sama asia kuin viimeinen käyttöpäivä.
Elintarvikeasiantuntija Emilie Vanpoperinghe kertoo brittilehdistölle, mistä voi tunnistaa tiettyjen ruokien pilaantumisen tai syömäkelpoisuuden.
Liha ja kala
Lihan ja kalan kanssa kannattaa olla erityisen tarkka, sillä pilaantunut tuote voi aiheuttaa vakavan ruokamyrkytyksen. Näiden tuotteiden kohdalla kannattaa usein noudattaa päiväysmerkintää.
Kannattaa luottaa lihan ja kalan tuoksuun. Jos olet hävittänyt pakkauksen, tai vaikka päiväystä näyttäisikin olevan jäljellä, mutta tuotteen tuoksu on epäilyttävä, älä käytä sitä.
Maito
Maidosta haistaa usein sekunneissa, onko tuote käyttökelpoinen vai ei. Kun maito alkaa pilaantua, se alkaa erottua ja paakkuuntua. Paakuista voi itse asiassa tehdä halutessaan tuorejuustoa.
Juusto
Erilaisten kovien juustojen, kuten cheddarin tai parmesanin kuoreen ja pinnalle voi muodostua hometta. Näitä juustoja voi kuitenkin vielä käyttää, kunhan leikkaa homeisen kohdan pois. Pehmeiden juustojen kanssa ei päde sama sääntö. Esimerkiksi raejuusto kannattaa heittää pois, mikäli havaitset siinä hometta.