Yksi suomalainen heittää vuoden aikana jopa 30 kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin. Viidesosan tästä vanhentuneesta päiväyksestä johtuen. Mutta onko paketin kyljestä löytyvä numerosarja aina oikeassa?
Vaikka päiväyksien vanhennuttua ruokatuotteiden kanssa pitääkin olla varovainen, kannattaa päivämäärien sijaan tutkia sisältöä. Jos ruoat on säilötty oikein, useimpien kohdalla haju ja maku kyllä kertovat, onko tuote vielä syötävää.
Maito
Jos maito ei ole juoksettunut eikä siinä ole hapanta hajua, voi sitä vielä kaataa lasiin. Hapaantumaan alkanutta maitoa voi käyttää pannukakkujen tai lettujen tekemiseen, sillä kuuma tuhoaa mahdollisesti jo syntyneet bakteerit.
Jos maidossa on pistävä haju, kaada se pois.
Juusto
Kovat juustot, kuten cheddar tai parmesan, ovat syömäkelpoisia vaikka pintaan olisikin muodostunut hieman hometta. Leikkaa vain homekohta pois.
Pehmeät juustot ovat kuitenkin eri asia. Camembert ja brie kehittävät vaarallista bakteeria vanhaksi mentyään. Näiden suhteen kannattaa viimeiseen käyttöpäivämäärään luottaa.
Leipä
Leipä on hyvää, kunnes se on huonoa. Kirjaimellisesti. Kun leivän pintaan muodostuu hometta, se on heitettävä pois. Hometta nimittäin melko varmasti löytyy myös pinnan alta silmältä piilossa.
Pasta
Unohditko naapurin Italiasta tuliaisina tuodut kuivapastat kaapin perälle? Ei hätää, ne ovat melko varmasti vielä ihan syötäviä. Pasta säilyy alkuperäispakkauksessa muutaman vuoden. Jos pastan väri on muuttunut selvästi, voi olla parempi ostaa tilalle uutta.
