Mainos
Mainos

Vanhaksi mennyt maito, homeinen leipä: Voiko näitä ruokia syödä vielä parasta ennen -päiväyksen umpeuduttua?

Yksi suomalainen heittää vuoden aikana jopa 30 kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin. Viidesosan tästä vanhentuneesta päiväyksestä johtuen. Mutta onko paketin kyljestä löytyvä numerosarja aina oikeassa?

Vaikka päiväyksien vanhennuttua ruokatuotteiden kanssa pitääkin olla varovainen, kannattaa päivämäärien sijaan tutkia sisältöä. Jos ruoat on säilötty oikein, useimpien kohdalla haju ja maku kyllä kertovat, onko tuote vielä syötävää.

Maito

Jos maito ei ole juoksettunut eikä siinä ole hapanta hajua, voi sitä vielä kaataa lasiin. Hapaantumaan alkanutta maitoa voi käyttää pannukakkujen tai lettujen tekemiseen, sillä kuuma tuhoaa mahdollisesti jo syntyneet bakteerit.

Jos maidossa on pistävä haju, kaada se pois.

Juusto

Kovat juustot, kuten cheddar tai parmesan, ovat syömäkelpoisia vaikka pintaan olisikin muodostunut hieman hometta. Leikkaa vain homekohta pois.

Pehmeät juustot ovat kuitenkin eri asia. Camembert ja brie kehittävät vaarallista bakteeria vanhaksi mentyään. Näiden suhteen kannattaa viimeiseen käyttöpäivämäärään luottaa.

Leipä

Leipä on hyvää, kunnes se on huonoa. Kirjaimellisesti. Kun leivän pintaan muodostuu hometta, se on heitettävä pois. Hometta nimittäin melko varmasti löytyy myös pinnan alta silmältä piilossa.

Pasta

Unohditko naapurin Italiasta tuliaisina tuodut kuivapastat kaapin perälle? Ei hätää, ne ovat melko varmasti vielä ihan syötäviä. Pasta säilyy alkuperäispakkauksessa muutaman vuoden. Jos pastan väri on muuttunut selvästi, voi olla parempi ostaa tilalle uutta.

Tuorepastan kanssa sama sääntö ei kuitenkaan päde. Se pysyy hyvänä vain muutaman päivän valmistamisen jälkeen.

Öljy

Jos se ei tuoksu öljyltä, se on mennyt huonoksi. Hajuaistin lisäksi voit koittaa maistaa. Laita lusikallinen öljyä suuhusi. Jos siitä puuttuu maku, se on eltaantunut ja on aika ostaa tilalle uusi pullo.

Mausteet

Mausteet eivät ole kuolemattomia, vaikka useasta maustehyllystä niin voisikin päätellä. Vaikka suurta vaaraa vanhentuneissa mausteissa ei olekaan, ne menettävät makunsa eikä niiden käytöstä ole vuosien päästä enää mitään hyötyä.

Uudista maustekaapin sisältö siis vähintään kolmen vuoden välein.

Munat

On olemassa helppo niksi, minkä avulla voi tarkistaa onko muna vielä syötävä.

Laita vain kylmää vettä pieneen kulhoon ja muna sinne. Jos muna tippuu pohjalle, se on vielä syötävää. Veden pinnalle kellumaan jäävä muna ei enää ole lautaselle sopivaa tavaraa.

Suklaa

Jos jonkun nurkissa suklaa säästyy pilaantumiseen saakka, lienee se maailman kolmastoista ihme. Toisinaan hyvin pitkän ajan jälkeen pintaan voi kehittyä valkoinen kerros, mutta se ei tarkoita, etteikö suklaa olisi vielä syötävää.

Jos suklaa haisee pahalle tai maistuu kitkerälle, on kuitenkin parasta luopua toivosta ja ostaa uutta.

Pähkinät

Pähkinöiden terveelliset tyydyttymättömät rasvat ovat syy siihen, etteivät pähkinät säily kuivakaapissa ikuisesti.

Jos pähkinöissä on pistävän paha haju, heitä ne pois. Terveysvaikutteista ei silloin ole mitään jäljellä.

Kuivakeksit

Keksit säilyvät hyvinkin jopa pari kuukautta päiväyksen jälkeen. Jos kuivakeksi tuntuu pehmeältä tai vetiseltä, voit laittaa sen hetkeksi uuniin ja se on taas kuin uusi.

***


 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja