Mitä olemmekaan syöneet? Subwayn leipä ei olekaan leipää – Irlannin korkein oikeus teki yllätyspäätöksen

0:31 Kuvat puhuvat puolestaan: Ollin tekemä leipäkoe osoittaa, millainen vaikutus käsihygienialla todella on

Subwayn leipä ei täytä leivän lakisääteistä määritelmää, päätti Irlannin korkein oikeus. Asiasta kertoo muun muassa uutiskanava Fox.

Videolla: Ollin tekemä leipäkoe osoittaa, millainen vaikutus käsihygienialla todella on!

Irlannin korkein oikeus on päättänyt, että Subwayn leivän korkean sokeripitoisuuden vuoksi sitä ei voi laskea peruselintarvikkeeksi, eikä se täytä leivän lakisääteistä määritelmää. Päätös tehtiin, kun Irlannin Subwayn franchise-yrittäjä haki verohelpotuksia pikaruokaketjun tuotteiden arvonlisäverotukseen. Irlannissa verohelpotuksia voi saada, jos tuote lasketaan perustelintarvikkeeksi. Leipä on yksi lakisääteisistä peruselintarvikkeista.

Liian sokeripitoinen leipä ei ole leipää

Irlannin Subwayn franchise-yritys Bookfinder Ltd. anoi, että ketjulta poistettaisiin 21 prosentin arvonlisävero niistä leivistä, joita ei syödä ravintolan sisällä. Korkeimman oikeuden viisi tuomaria olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että Subwayn leipä ei täytä peruselintarvikkeen määritelmää, sillä se on liian sokeripitoinen.

Vuodelta 1972 peräisin olevan lain mukaan sokereiden, rasvojen ja lisäaineiden määrä saa olla korkeintaan kaksi prosenttia leivän jauhojen painosta. Näin peruselintarvikkeeksi määriteltävä leipä erottuu esimerkiksi pullasta ja muista kaloripitoisista leipätuotteista. Irlannin Subwayn leivässä sokeria on 10 prosenttia jauhojen raaka-aineista. Näin ollen tuote ei ole korkeimman oikeuden mukaan leipää laisinkaan. 

Suomen Subwayn sivuilta selviää, että yksi 15 senttimetrin leipä sisältää sokeria vaihdellen kahdesta grammasta yli kuuteen grammaan. Suomessa sokeripitoisin leipävaihtoehto on hunaja-kaura, jossa sokeria on 6,1 grammaa yhdessä 15 senttimetrin leivässä. Irlannin Subwayn nettisivuilta vastaavia tietoja ei ole saatavilla.

Lähde: Fox News

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja