Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä heitä pois! Näin selvität, ovatko kaappisi perälle unohtuneet ruoka-aineet vielä syömäkelpoisia

Shutterstock
Julkaistu 15.04.2019 20:02

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Vaikka elintrvikkeen viimeinen käyttöpäivä olisi mennyt jo aikapäiviä sitten, se ei vielä tarkoita sitä, että ruoka tulisi heittää saman tien roskiin. Seuraavien vinkkien avulla voit helposti selvittää, ovatko kaappisi perukoille jääneet ruoka-aineet vielä syöntikunnossa. 

Seuraavien vinkkien avulla voit sekä pienentää ruokahävikkiä että säästää selvää rahaa. 

1. Kananmunat

Kananmunien tuoksu kertoo paljon niiden tuoreudesta, mutta jos et halua rikkoa muniasi, ota helppo vesitesti apuun.

Jos vedellä täytettyyn lasiin tai kulhoon upotettu kananmuna kelluu, se kannattaa heittää menemään. Jos muna puolestaan uppoaa, se on edelleen syömäkelpoinen.

LUE MYÖS: Kikka, jolla kananmunat säilyvät jopa kuukausia – vaikka säilyttäisit niitä huoneenlämmössä

2. Leivinjauhe ja ruokasooda

leivinjauhetta kulhossaLeivinjauheen ja ruokasoodan kunto selviävät helpon vesitestin avulla.Shutterstock

Leivinjauhe ja ruokasooda kuuluvat niiden ainesosien joukkoon, jotka voivat seistä kaapissa melko pitkiäkin aikoja. Jos haluat taata leipomuksesi onnistumisen, vanhojen kohotusaineiden kunto kannattaa tarkistaa ennen käyttöä.

Tämä onnistuu helposti sekoittamalla puoli teelusikallista leivinjauhetta kiehuvaan veteen. Leivinjauhe on kunnossa, jos se alkaa poreilla ja vapauttaa hiiliduoksidia.

Ruokasoodan kunto selviää parhaiten, kun sekoitat puoli teelusikallista ruokasoodaa ja teelusikallisen viinietikkaa kiehuvaan veteen. Jos seos alkaa poreilla, se on käyttökelpoista.

3. Oliiviöljy

Oliiviöljyn kunto on helpoin selvittää maku- ja hajutestin avulla. Jos öljy tuoksuu liisteriltä ja sen maku ja väri ovat muuttuneet huomattavasti entisestä, kannattaa öljy vaihtaa tuoreempaan.

4. Säilykkeet

Säilyke tonnikala

Vaikka säilykkeiden tarkoitus on säilyä pitkiäkin aikoja, myös nämä elintarvikkeet voivat mennä vanhoiksi. Vanhoissa säilykkeissä saattaa alkaa kehittyä ruokamyrkytystä aiheuttavia bakteereita, joten myös näiden elintarvikkeiden syömäkelpoisuus kannattaa selvittää ennen käyttöä.

Turvonnut purkki saattaa olla merkki siitä, että purkin sisään on kehittynyt myrkyllisiä kaasuja. Jos avaat purkin ja kuulet sihinä-äänen, heitä säilyke menemään.

5. Juustot

Kovien juustojen kohdalla homepilkusta ei yleensä ole haittaa, sillä home on harvoin päässyt syvemmälle juuston sisään. Parmesaanista tai cheddarista saa siis helposti syömäkelpoisen yksinkertaisesti sillä, että leikkaa homepilkut pois. Muista pestä kontaminoitunut veitsi huolellisesti, ennen kuin leikkaat sillä muuta juustoa.

Pehmeiden juustojen kohdalla on toisin, ja jos näistä tuotteista löytyy hometta, ne on syytä heittää saman tien menemään.

LUE MYÖS: Juustomyymälän toiminta herättää hämmennystä kauppakeskus Redissä – Evira vastaa: Säilyvätkö juustot todella huoneenlämmössä?

Lähde: TheSun

Lisää aiheesta:

Olethan muistanut kurkata keittiökaappiisi? Nämä ruoat kannattaa hävittää hetiÄlä missään nimessä säilytä maitoa jääkaapin ovessa! Viisi yllättävää tapaa saada ruoka säilymään pidempäänVoiko leipää vielä syödä, jos siinä on homepilkku? Asiantuntija paljastaa, miten erottaa pilaantuneen ruoan syömäkelpoisestaNäin saat ruoan säilymään kauemmin ja vältät ylimääräiset kauppareissutVaro! Viisi ruokaa, joissa voi piillä salakavala terveysriski – heitä nämä pois välittömästiVanhaksi mennyt maito, homeinen leipä: Voiko näitä ruokia syödä vielä parasta ennen -päiväyksen umpeuduttua?
RuokaKananmunaJuustoMakuja
Sihinä säilykepurkkia avatessa on merkki siitä, että se kannattaa heittää menemään.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 07:55
    Ruokalähettipalvelut

    Jesse odotti Foodoran tilausta lähes kaksi tuntia – taustalta paljastui erikoinen toimintatapa: "Kusevat ravintoloiden muroihin"

  • Eilen17:22
    Kasvikset

    Edullinen sesonkiherkku säilyy jääkaapissa jopa kuukausia: "Jos nyt ostaa, niin voi syödä jouluna"

  • Eilen08:34
    Kananmuna

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • ke17:21
    Kasvikset

    Kaiverra halloween-kurpitsa helposti – yksi kikka auttaa huomattavasti!

  • ke14:24
    Ilmiöt

    Käsittämätön joulukalenteri myynnissä: "Peppuun sattunut viikon"