Älä heitä pois! Näin selvität, ovatko kaappisi perälle unohtuneet ruoka-aineet vielä syömäkelpoisia

leivonta kananmunat
Shutterstock

Vaikka elintrvikkeen viimeinen käyttöpäivä olisi mennyt jo aikapäiviä sitten, se ei vielä tarkoita sitä, että ruoka tulisi heittää saman tien roskiin. Seuraavien vinkkien avulla voit helposti selvittää, ovatko kaappisi perukoille jääneet ruoka-aineet vielä syöntikunnossa. 

Seuraavien vinkkien avulla voit sekä pienentää ruokahävikkiä että säästää selvää rahaa. 

1. Kananmunat

Kananmunien tuoksu kertoo paljon niiden tuoreudesta, mutta jos et halua rikkoa muniasi, ota helppo vesitesti apuun.

Jos vedellä täytettyyn lasiin tai kulhoon upotettu kananmuna kelluu, se kannattaa heittää menemään. Jos muna puolestaan uppoaa, se on edelleen syömäkelpoinen.

2. Leivinjauhe ja ruokasooda

Leivinjauhe ja ruokasooda kuuluvat niiden ainesosien joukkoon, jotka voivat seistä kaapissa melko pitkiäkin aikoja. Jos haluat taata leipomuksesi onnistumisen, vanhojen kohotusaineiden kunto kannattaa tarkistaa ennen käyttöä.

Tämä onnistuu helposti sekoittamalla puoli teelusikallista leivinjauhetta kiehuvaan veteen. Leivinjauhe on kunnossa, jos se alkaa poreilla ja vapauttaa hiiliduoksidia.

Ruokasoodan kunto selviää parhaiten, kun sekoitat puoli teelusikallista ruokasoodaa ja teelusikallisen viinietikkaa kiehuvaan veteen. Jos seos alkaa poreilla, se on käyttökelpoista.

3. Oliiviöljy

Oliiviöljyn kunto on helpoin selvittää maku- ja hajutestin avulla. Jos öljy tuoksuu liisteriltä ja sen maku ja väri ovat muuttuneet huomattavasti entisestä, kannattaa öljy vaihtaa tuoreempaan.

4. Säilykkeet

Vaikka säilykkeiden tarkoitus on säilyä pitkiäkin aikoja, myös nämä elintarvikkeet voivat mennä vanhoiksi. Vanhoissa säilykkeissä saattaa alkaa kehittyä ruokamyrkytystä aiheuttavia bakteereita, joten myös näiden elintarvikkeiden syömäkelpoisuus kannattaa selvittää ennen käyttöä.

Turvonnut purkki saattaa olla merkki siitä, että purkin sisään on kehittynyt myrkyllisiä kaasuja. Jos avaat purkin ja kuulet sihinä-äänen, heitä säilyke menemään.

5. Juustot

Kovien juustojen kohdalla homepilkusta ei yleensä ole haittaa, sillä home on harvoin päässyt syvemmälle juuston sisään. Parmesaanista tai cheddarista saa siis helposti syömäkelpoisen yksinkertaisesti sillä, että leikkaa homepilkut pois. Muista pestä kontaminoitunut veitsi huolellisesti, ennen kuin leikkaat sillä muuta juustoa.

Pehmeiden juustojen kohdalla on toisin, ja jos näistä tuotteista löytyy hometta, ne on syytä heittää saman tien menemään.

Lähde: TheSun

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!