Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Voiko lihan pakastaa uudelleen? Asiantuntija paljastaa totuuden ruokamyyteistä

Ruokatuotteissa kannattaa aina tarkkailla parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjä.
Ruokatuotteissa kannattaa aina tarkkailla parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjä.Shutterstock
Julkaistu 16.09.2017 09:32

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Ruoan säilymiseen ja turvallisuuteen liittyy monia väitteitä, jotka kaikki eivät pidä paikkansa. Asiantuntija paljastaa, voiko esimerkiksi kaikkia ruokia pakastaa ja kuinka kauan pakastettuja tuotteita voi syödä.

Ravitsemusasiantuntija Kathleen Alleaume romuttaa Kidspot-sivustolla monet erilaiset ruokaturvallisuuteen ja erityisesti sen säilyttämiseen liittyvät myytit. Hän kertoo, ettei ruokaturvallisuus ole vaaran ja turvallisen välillä tasapainoilua, vaan usein riittää, kun seuraa pakkausohjeita ja ruokasuosituksia. Ja tietenkin kannattaa olla tarkkana viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen kanssa.

Tarua: Sulatettua lihaa ei voi pakastaa uudelleen

Australian valtion tutkimuslaitos CSIRO:n mukaan on täysin turvallista uudelleen jäädyttää lihaa, kanaa tai mitä tahansa muuta pakkasessa ollutta ruokaa, jos se on sulatettu jääkaapissa, jonka lämpötila on viisi celciusastetta tai vähemmän. Ainoa, mitä uudelleen pakastamisessa ehkä menettää on maku, sillä sulatettu liha saattaa muuttua vetiseksi.

Pakastaessa ruokaa kannattaa sen sijaan kiinnittää huomiota ruoan kuumuuteen. Kuumasta ruoasta tuleva höyry voi aiheuttaa sopivan ympäristön bakteerien kasvulle.

Tarua: Bakteerit voi pestä pois

Kuten salaatit ja vihannekset, jotkut saattavat ajatella, että myös liha kannattaa pestä ennen kokkausta. Oikeasti vedellä läträäminen voi sen sijaan lisätä lihassa esiintyvien vaarallisten bakteerien riskiä. Kun lihan yhdistää nesteen ja ilman kanssa, on bakteereille syntynyt oiva ympäristö lisääntyä.

Pesemisen sijaan liha kannattaa valmistaa lämpötilassa, joka ylittää kiehumispisteen. Näin kaikki bakteerit tuhoutuvat.

Tarua: Kaikki ruoat voi huoletta pakastaa

Kaiken leivästä hedelmiin ja lihaan voi pakastaa. Vai voiko? Vaikka suurin osa ruoka-aineista säilyy hyvin pakkasessa, joitakin ruokia ei pitäisi koskaan jäädyttää. Esimerkiksi jotkut makkarat ja vihannekset yksinkertaisesti hajoavat pakkasessa.

Pakkasen kylmyys voi myös muuttaa joidenkin ruoka-aineiden, kuten kahvin, maidon ja munien kemiallista koostumusta, ja tuotteet saattavat saada oudon maun. Jos haluaa olla aivan varma, että tuotteen voi turvallisesti pakastaa esimerkiksi avaamisenkin jälkeen, kannattaa tutkia pakkausselosteet. Jos pakastamisesta ei ole aivan varma, ei sitä välttämättä kannata tehdä.

lihan pakkaaminenShutterstockYlimääräisen ruoan pakastaminen voi olla taloudellista, jos ruoan syö ennen kuin se menee huonoksi.

Tarua: Pakastetulla ruoalla ei ole viimeistä käyttöpäivää

Monet saattavat säilöä isoja määriä ruokaa kerralla pakkaseen, ja parin vuoden päästä pakkasta siivotessaan löytää pakkaukset ja syödä ne, aivan kuin ruoka olisi vastavalmistettua. Ruoka ei kuitenkaan säily pakkasessakaan ikuisesti. Mitä pitempään ruoka on pakkasessa, sitä enemmän sen laatu heikkenee.

Yleisiä sääntöjä kannattaa noudattaa pakastamisessa. Keitot, padat, laatikot ja kypsennetty liha kannattaa syödä kolmen kuukauden kuluessa. Raaka liha säilyy pakastettuna maksimissaan 12 kuukautta. Jos pakkasesta löytyy jotain, jonka säilömistä ei edes muista, kannattaa ehkä pelata varman päälle ja hävittää se.

Tarua: Liha on syötävää, ellei se haise pahalle

Haistaminen ei valitettavasti aina ole paras tapa arvioida ruokaturvallisuutta. Useimmiten pilaantuneessa ruoassa on paha haju, mutta on olemassa myös bakteereja, joita ei pysty näkemään eikä haistamaan.

Piilossa pysyttelevät bakteerit voivat luoda merkittäviä terveysriskejä, joten jos lihan viimeinen käyttöpäivä -merkintä on umpeutunut, ei sitä kannata syödä.

Tarua: Pakastaminen tuhoaa bakteerit

Kiehumispisteessä kuolee suurin osa bakteereista, joten voi kuulostaa loogiselta, että jäätymispisteessä tapahtuisi sama. Tämä ei kuitenkaan ole totta, sillä pakastaminen tekee bakteereista epäaktiivisia, mutta ei tapa niitä.

Jos siis pakastaa jo epäpuhdasta tai pilaantunutta ruokaa, ei se pakkasessa muutu bakteerittomaksi tai puhtaaksi. Ruoka kannattaa mieluummin sulattamisen jälkeen tuupata uuniin, jos haluaa bakteerien kuolevan.

Lähteet: Kidspot, NZ Herald

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Näin käy, jos pakastat kananmunia – vältä yleiset pakastusmokat!Vältä pakastusmokat! Näin käy, jos pakastat kananmuniaMoni luottaa aisteihinsa arvioidessaan ruoan syömäkelpoisuutta – "nuuhkaisutesti" ei pysty paljastamaan ruoan turvallisuuttaJos ruoassa on vähän hometta, voiko sitä vielä syödä? Asiantuntija: "Yksi nyrkkisääntö kannattaa pitää mielessä"Tutuissa ruoissa piilee tautiriski – Ruokaviraston ylitarkastaja: "Jauhelihan kohdalla kannattaa erityisesti muistaa, että..."Voiko leipää vielä syödä, jos siinä on homepilkku? Asiantuntija paljastaa, miten erottaa pilaantuneen ruoan syömäkelpoisesta
LihaPakastaminenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.11.18:01
    Ruoka

    Loistava liharuoka on suosittu vuodesta toiseen – milloin söit viimeksi?

  • 20.11.10:33
    Jauheliha

    Jauhelihahaasteita ei ole vieläkään selätetty – "Ei ole ollut ihan helppo juttu tälle alalle"

  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat