Ruoan säilymiseen ja turvallisuuteen liittyy monia väitteitä, jotka kaikki eivät pidä paikkansa. Asiantuntija paljastaa, voiko esimerkiksi kaikkia ruokia pakastaa ja kuinka kauan pakastettuja tuotteita voi syödä.
Ravitsemusasiantuntija Kathleen Alleaume romuttaa Kidspot-sivustolla monet erilaiset ruokaturvallisuuteen ja erityisesti sen säilyttämiseen liittyvät myytit. Hän kertoo, ettei ruokaturvallisuus ole vaaran ja turvallisen välillä tasapainoilua, vaan usein riittää, kun seuraa pakkausohjeita ja ruokasuosituksia. Ja tietenkin kannattaa olla tarkkana viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen kanssa.
Tarua: Sulatettua lihaa ei voi pakastaa uudelleen
Australian valtion tutkimuslaitos CSIRO:n mukaan on täysin turvallista uudelleen jäädyttää lihaa, kanaa tai mitä tahansa muuta pakkasessa ollutta ruokaa, jos se on sulatettu jääkaapissa, jonka lämpötila on viisi celciusastetta tai vähemmän. Ainoa, mitä uudelleen pakastamisessa ehkä menettää on maku, sillä sulatettu liha saattaa muuttua vetiseksi.
Pakastaessa ruokaa kannattaa sen sijaan kiinnittää huomiota ruoan kuumuuteen. Kuumasta ruoasta tuleva höyry voi aiheuttaa sopivan ympäristön bakteerien kasvulle.
Tarua: Bakteerit voi pestä pois
Kuten salaatit ja vihannekset, jotkut saattavat ajatella, että myös liha kannattaa pestä ennen kokkausta. Oikeasti vedellä läträäminen voi sen sijaan lisätä lihassa esiintyvien vaarallisten bakteerien riskiä. Kun lihan yhdistää nesteen ja ilman kanssa, on bakteereille syntynyt oiva ympäristö lisääntyä.
Pesemisen sijaan liha kannattaa valmistaa lämpötilassa, joka ylittää kiehumispisteen. Näin kaikki bakteerit tuhoutuvat.

