Voiko lihan pakastaa uudelleen? Asiantuntija paljastaa totuuden ruokamyyteistä

ruokaturvallisuus
Ruokatuotteissa kannattaa aina tarkkailla parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjä. Shutterstock

Ruoan säilymiseen ja turvallisuuteen liittyy monia väitteitä, jotka kaikki eivät pidä paikkansa. Asiantuntija paljastaa, voiko esimerkiksi kaikkia ruokia pakastaa ja kuinka kauan pakastettuja tuotteita voi syödä.

Ravitsemusasiantuntija Kathleen Alleaume romuttaa Kidspot-sivustolla monet erilaiset ruokaturvallisuuteen ja erityisesti sen säilyttämiseen liittyvät myytit. Hän kertoo, ettei ruokaturvallisuus ole vaaran ja turvallisen välillä tasapainoilua, vaan usein riittää, kun seuraa pakkausohjeita ja ruokasuosituksia. Ja tietenkin kannattaa olla tarkkana viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen kanssa.

Tarua: Sulatettua lihaa ei voi pakastaa uudelleen

Australian valtion tutkimuslaitos CSIRO:n mukaan on täysin turvallista uudelleen jäädyttää lihaa, kanaa tai mitä tahansa muuta pakkasessa ollutta ruokaa, jos se on sulatettu jääkaapissa, jonka lämpötila on viisi celciusastetta tai vähemmän. Ainoa, mitä uudelleen pakastamisessa ehkä menettää on maku, sillä sulatettu liha saattaa muuttua vetiseksi.

Pakastaessa ruokaa kannattaa sen sijaan kiinnittää huomiota ruoan kuumuuteen. Kuumasta ruoasta tuleva höyry voi aiheuttaa sopivan ympäristön bakteerien kasvulle.

Tarua: Bakteerit voi pestä pois

Kuten salaatit ja vihannekset, jotkut saattavat ajatella, että myös liha kannattaa pestä ennen kokkausta. Oikeasti vedellä läträäminen voi sen sijaan lisätä lihassa esiintyvien vaarallisten bakteerien riskiä. Kun lihan yhdistää nesteen ja ilman kanssa, on bakteereille syntynyt oiva ympäristö lisääntyä.

Pesemisen sijaan liha kannattaa valmistaa lämpötilassa, joka ylittää kiehumispisteen. Näin kaikki bakteerit tuhoutuvat.

Tarua: Kaikki ruoat voi huoletta pakastaa

Kaiken leivästä hedelmiin ja lihaan voi pakastaa. Vai voiko? Vaikka suurin osa ruoka-aineista säilyy hyvin pakkasessa, joitakin ruokia ei pitäisi koskaan jäädyttää. Esimerkiksi jotkut makkarat ja vihannekset yksinkertaisesti hajoavat pakkasessa.

Pakkasen kylmyys voi myös muuttaa joidenkin ruoka-aineiden, kuten kahvin, maidon ja munien kemiallista koostumusta, ja tuotteet saattavat saada oudon maun. Jos haluaa olla aivan varma, että tuotteen voi turvallisesti pakastaa esimerkiksi avaamisenkin jälkeen, kannattaa tutkia pakkausselosteet. Jos pakastamisesta ei ole aivan varma, ei sitä välttämättä kannata tehdä.

Ylimääräisen ruoan pakastaminen voi olla taloudellista, jos ruoan syö ennen kuin se menee huonoksi.

Tarua: Pakastetulla ruoalla ei ole viimeistä käyttöpäivää

Monet saattavat säilöä isoja määriä ruokaa kerralla pakkaseen, ja parin vuoden päästä pakkasta siivotessaan löytää pakkaukset ja syödä ne, aivan kuin ruoka olisi vastavalmistettua. Ruoka ei kuitenkaan säily pakkasessakaan ikuisesti. Mitä pitempään ruoka on pakkasessa, sitä enemmän sen laatu heikkenee.

Yleisiä sääntöjä kannattaa noudattaa pakastamisessa. Keitot, padat, laatikot ja kypsennetty liha kannattaa syödä kolmen kuukauden kuluessa. Raaka liha säilyy pakastettuna maksimissaan 12 kuukautta. Jos pakkasesta löytyy jotain, jonka säilömistä ei edes muista, kannattaa ehkä pelata varman päälle ja hävittää se.

Tarua: Liha on syötävää, ellei se haise pahalle

Haistaminen ei valitettavasti aina ole paras tapa arvioida ruokaturvallisuutta. Useimmiten pilaantuneessa ruoassa on paha haju, mutta on olemassa myös bakteereja, joita ei pysty näkemään eikä haistamaan.

Piilossa pysyttelevät bakteerit voivat luoda merkittäviä terveysriskejä, joten jos lihan viimeinen käyttöpäivä -merkintä on umpeutunut, ei sitä kannata syödä.

Tarua: Pakastaminen tuhoaa bakteerit

Kiehumispisteessä kuolee suurin osa bakteereista, joten voi kuulostaa loogiselta, että jäätymispisteessä tapahtuisi sama. Tämä ei kuitenkaan ole totta, sillä pakastaminen tekee bakteereista epäaktiivisia, mutta ei tapa niitä.

Jos siis pakastaa jo epäpuhdasta tai pilaantunutta ruokaa, ei se pakkasessa muutu bakteerittomaksi tai puhtaaksi. Ruoka kannattaa mieluummin sulattamisen jälkeen tuupata uuniin, jos haluaa bakteerien kuolevan.

Lähteet: Kidspot, NZ Herald

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!