Varo! Viisi ruokaa, joissa voi piillä salakavala terveysriski – heitä nämä pois välittömästi

Satoja miljoonia kiloja ruokaa menee Suomessakin roskiin vuosittain – mistä apu? 7:58 Satoja miljoonia kiloja ruokaa menee Suomessakin roskiin vuosittain – mistä apu?

Vaikka ruoan poisheittäminen ei tee hyvää lompakolle tai ympäristölle, joissain tapauksissa elintarvikkeen poisheittäminen on terveyden kannalta paras vaihtoehto.

VIDEO: Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin ruokahävikistä. 

Expressen-sivusto listasi viisi ruokaa, jotka kannattaa oman terveyden vuoksi jättää syömättä. Seuraavien ruokien kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana. 

Homeinen leipä

Moni elää siinä uskossa, että homeinen leipä muuttuu syömäkelpoiseksi heti, kun homepilkut leikkaa pois. Home kuitenkin leviää leivässä yllättävän helposti, ja homepilkut voivat olla vain pieni osa leivässä piilevästä homeverkostosta.

Jos leipään on alkanut muodostua hometta, kannattaa se heittää mieluiten heittää kokonaan pois.

Vanhaksi mennyt graavi- ja savukala

Kala on helposti pilaantuva raaka-aine ja herkkä pienellekin lämpötilan nousulle. Jos kylmäketju on katkennut tai tuotteen päivämäärä on mennyt, tuotteen poisheittäminen on terveytesi kannalta turvallisin vaihtoehto.

Pilaantuneet kalatuotteet saattavat sisältää listeriabakteeria, joka ei aiheuta tuotteeseen väri- tai hajumuutoksia. Koska bakteerin havaitseminen ei välttämättä ole aistinvaraisesti mahdollista, nämä tuotteet kannattaa heittää pois viimeinen käyttöpäivä on umpeutunut. 

Pilaantuneet mansikat

Käytä vain kiinteitä ja ulkonäöltään hyviä marjoja, sillä homeisten marjojen syöminen von terveysriski. Jos tuoreet mansikat ovat alkaneet pehmetä, muuttaa väriään ja homehtua, ne kannattaa heittää pois.

Jos et ehdi syömään marjoja, valmista niistä hilloa tai mehua, tai pakasta myöhempää käyttöä varten.

Homeiset maitotuotteet

Maitotuotteet, kuten jogurtti, crème fraiche ja tuorejuusto sisältävät runsaasti vettä, jonka ansiosta home leviää nopeasti koko tuotteeseen. Vaikka ensisilmäyksellä kyseessä olisikin vain yksi pieni homepilkku, homeverkosto on hyvinkin todennäköisesti ehtinyt levitä koko tuotteeseen.

Haiseva lihatuote

Vaikka jauheliha olisi muuttunut harmaaksi, se voi silti olla täysin syömäkelpoista.  Varmin keino lihan kunnon tarkistamiseen on käyttää omaa nenää. Paha haju on varma merkki siitä, että liha on pilalla.

Lähteet: Expressen 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat