Varo! Viisi ruokaa, joissa voi piillä salakavala terveysriski – heitä nämä pois välittömästi
Vaikka ruoan poisheittäminen ei tee hyvää lompakolle tai ympäristölle, joissain tapauksissa elintarvikkeen poisheittäminen on terveyden kannalta paras vaihtoehto.
VIDEO: Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin ruokahävikistä.
Expressen-sivusto listasi viisi ruokaa, jotka kannattaa oman terveyden vuoksi jättää syömättä. Seuraavien ruokien kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana.
Homeinen leipä
Moni elää siinä uskossa, että homeinen leipä muuttuu syömäkelpoiseksi heti, kun homepilkut leikkaa pois. Home kuitenkin leviää leivässä yllättävän helposti, ja homepilkut voivat olla vain pieni osa leivässä piilevästä homeverkostosta.
Jos leipään on alkanut muodostua hometta, kannattaa se heittää mieluiten heittää kokonaan pois.
Vanhaksi mennyt graavi- ja savukala
Kala on helposti pilaantuva raaka-aine ja herkkä pienellekin lämpötilan nousulle. Jos kylmäketju on katkennut tai tuotteen päivämäärä on mennyt, tuotteen poisheittäminen on terveytesi kannalta turvallisin vaihtoehto.
Pilaantuneet kalatuotteet saattavat sisältää listeriabakteeria, joka ei aiheuta tuotteeseen väri- tai hajumuutoksia. Koska bakteerin havaitseminen ei välttämättä ole aistinvaraisesti mahdollista, nämä tuotteet kannattaa heittää pois viimeinen käyttöpäivä on umpeutunut.
Pilaantuneet mansikat
Käytä vain kiinteitä ja ulkonäöltään hyviä marjoja, sillä homeisten marjojen syöminen von terveysriski. Jos tuoreet mansikat ovat alkaneet pehmetä, muuttaa väriään ja homehtua, ne kannattaa heittää pois.
Jos et ehdi syömään marjoja, valmista niistä hilloa tai mehua, tai pakasta myöhempää käyttöä varten.
Homeiset maitotuotteet
Maitotuotteet, kuten jogurtti, crème fraiche ja tuorejuusto sisältävät runsaasti vettä, jonka ansiosta home leviää nopeasti koko tuotteeseen. Vaikka ensisilmäyksellä kyseessä olisikin vain yksi pieni homepilkku, homeverkosto on hyvinkin todennäköisesti ehtinyt levitä koko tuotteeseen.
Haiseva lihatuote
Vaikka jauheliha olisi muuttunut harmaaksi, se voi silti olla täysin syömäkelpoista. Varmin keino lihan kunnon tarkistamiseen on käyttää omaa nenää. Paha haju on varma merkki siitä, että liha on pilalla.
Lähteet: Expressen
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti