Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Varo! Viisi ruokaa, joissa voi piillä salakavala terveysriski – heitä nämä pois välittömästi

7:58Satoja miljoonia kiloja ruokaa menee Suomessakin roskiin vuosittain – mistä apu?
Julkaistu 07.08.2018 08:03

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Vaikka ruoan poisheittäminen ei tee hyvää lompakolle tai ympäristölle, joissain tapauksissa elintarvikkeen poisheittäminen on terveyden kannalta paras vaihtoehto.

VIDEO: Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin ruokahävikistä. 

Expressen-sivusto listasi viisi ruokaa, jotka kannattaa oman terveyden vuoksi jättää syömättä. Seuraavien ruokien kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana. 

Homeinen leipä

Moni elää siinä uskossa, että homeinen leipä muuttuu syömäkelpoiseksi heti, kun homepilkut leikkaa pois. Home kuitenkin leviää leivässä yllättävän helposti, ja homepilkut voivat olla vain pieni osa leivässä piilevästä homeverkostosta.

Jos leipään on alkanut muodostua hometta, kannattaa se heittää mieluiten heittää kokonaan pois.

Vanhaksi mennyt graavi- ja savukala

graavilohiGraavikalassa piilee listeriariski.Shutterstock

Kala on helposti pilaantuva raaka-aine ja herkkä pienellekin lämpötilan nousulle. Jos kylmäketju on katkennut tai tuotteen päivämäärä on mennyt, tuotteen poisheittäminen on terveytesi kannalta turvallisin vaihtoehto.

Pilaantuneet kalatuotteet saattavat sisältää listeriabakteeria, joka ei aiheuta tuotteeseen väri- tai hajumuutoksia. Koska bakteerin havaitseminen ei välttämättä ole aistinvaraisesti mahdollista, nämä tuotteet kannattaa heittää pois viimeinen käyttöpäivä on umpeutunut. 

Pilaantuneet mansikat

Käytä vain kiinteitä ja ulkonäöltään hyviä marjoja, sillä homeisten marjojen syöminen von terveysriski. Jos tuoreet mansikat ovat alkaneet pehmetä, muuttaa väriään ja homehtua, ne kannattaa heittää pois.

Jos et ehdi syömään marjoja, valmista niistä hilloa tai mehua, tai pakasta myöhempää käyttöä varten.

Homeiset maitotuotteet

jogurtti

Maitotuotteet, kuten jogurtti, crème fraiche ja tuorejuusto sisältävät runsaasti vettä, jonka ansiosta home leviää nopeasti koko tuotteeseen. Vaikka ensisilmäyksellä kyseessä olisikin vain yksi pieni homepilkku, homeverkosto on hyvinkin todennäköisesti ehtinyt levitä koko tuotteeseen.

Haiseva lihatuote

Vaikka jauheliha olisi muuttunut harmaaksi, se voi silti olla täysin syömäkelpoista.  Varmin keino lihan kunnon tarkistamiseen on käyttää omaa nenää. Paha haju on varma merkki siitä, että liha on pilalla.

Lähteet: Expressen 

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Paistopisteen liha- ja riisipiirakoita ei saisi syödä enää ostopäivän jälkeenMoni luottaa aisteihinsa arvioidessaan ruoan syömäkelpoisuutta – "nuuhkaisutesti" ei pysty paljastamaan ruoan turvallisuuttaJos ruoassa on vähän hometta, voiko sitä vielä syödä? Asiantuntija: "Yksi nyrkkisääntö kannattaa pitää mielessä"Voiko leipää vielä syödä, jos siinä on homepilkku? Asiantuntija paljastaa, miten erottaa pilaantuneen ruoan syömäkelpoisestaÄlä heitä pois! Näin selvität, ovatko kaappisi perälle unohtuneet ruoka-aineet vielä syömäkelpoisiaVanhaksi mennyt maito, homeinen leipä: Voiko näitä ruokia syödä vielä parasta ennen -päiväyksen umpeuduttua?
KalaMaitoLeipäMarjatMakuja
Yksikin homepilkku kertoo, että maitotuote on syömäkelvoton.

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?