Tummia pisteitä kukkakaalissa – onko vihannes vielä syömäkelpoinen?

Ethän heitä kukkakaalin lehtiä roskiin? Näin hyödynnät ne herkulliseen salaattiin 2:11 Ethän heitä kukkakaalin lehtiä roskiin? Näin hyödynnät ne herkulliseen salaattiin
KATSO MYÖS: Ethän heitä kukkakaalin lehtiä roskiin? Näin hyödynnät ne herkulliseen salaattiin

Asiantuntijat kertovat, mistä tietää kukkakaalin pilaantuneen. 

Useat hedelmät ja vihannekset ovat edelleen täysin syötäviä, vaikka niissä olisi hieman kolhuja tai tummentumia. Välillä saattaa kuitenkin olla hankala tunnistaa, onko tummentuma harmiton vai peräti hometta.

Kukkakaaliin ilmestyvät tummat pisteet näyttävät erityisen epäilyttäviltä, mutta Huffpostin mukaan kyse on vain hapettumisesta. 

– Kukkakaalissa näkyvät täplät ovat tyypillisesti alueita, joissa vihannes on alkanut vanheta ja hapettua, mikä voi tapahtua ilmalle ja valolle altistumisen myötä. Se on pohjimmiltaan luonnollinen prosessi, joka muistuttaa sitä, kuinka omena muuttuu ruskeaksi leikkaamisen jälkeen, kokki ja ravitsemusterapeutti Norah Clark kommentoi Huffpostille.

Tarkoittavatko mustat täplät siis sitä, että kukkakaali on mennyt huonoksi, vai onko sitä vielä turvallista syödä?

Kosmeettinen virhe vai pilaantumisen merkki?

Tummunut omenaviipale ei ehkä näytä enää niin houkuttelevalta, mutta todennäköisesti kuitenkin söisit sen. Asiantuntijoiden mukaan tummiin pilkkuihin kukkakaalissa voi suhtautua samalla tavoin.

– Hapetusprosessi ei johda haitallisten yhdisteiden muodostumiseen ja on luonnollinen reaktio fenolien ja hapen välillä. Siten kukkakaalin nauttimiseen ei liity turvallisuushuolia, ravitsemusterapeutti Kelly Costa kertoo.

Varmuuden vuoksi kukkakaalia kannattaa kuitenkin tarkastella hieman lähempää, sillä tietyissä tapauksissa kaali ei välttämättä ole enää syömäkelpoinen.

– Jos täplät ovat pieniä ja kukkakaali tuoksuu ja tuntuu muuten raikkaalta, se on todennäköisesti silti hyvä syödä. Leikkaa vain täplät pois ennen käyttöä. Jos täplät ovat kuitenkin levinneet laajalle, kukkakaalissa on paha haju tai koostumus on limaista, nämä ovat merkkejä siitä, että vihannes on voinut mennä huonoon kuntoon ja on parasta heittää se pois, Norah Clark kertoo.

Miten kukkakaali kannattaa säilyttää?

Jos haluat kukkakaalin säilyvän raikkaana mahdollisimman pitkään, Kelly Costa suosittelee säilyttämään kaalia ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa.

– Älä pese kukkakaalia ennen varastointia, sillä kosteus voi lisätä hapettumista, Costa neuvoo.

Ostovaiheessa Costa vinkkaa valitsemaan mahdollisimman kirkkaan valkoisen kukkakaalin, jos et ole käyttämässä sitä heti, sillä silloin se säilyy todennäköisesti pisimpään.

Katso myös: Kirsikkatomaatteja ei kannata puolittaa salaattiin – tässä syy

Tiesitkö? Näin saat kirsikkatomaateista paremman makuisia – nappaa salaattivinkki 1:37
Teetkö näin kirsikkatomaateille? Maku paranee!

Lähde: Huffpost

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat