Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tummia pisteitä kukkakaalissa – onko vihannes vielä syömäkelpoinen?

2:11Ethän heitä kukkakaalin lehtiä roskiin? Näin hyödynnät ne herkulliseen salaattiinKATSO MYÖS: Ethän heitä kukkakaalin lehtiä roskiin? Näin hyödynnät ne herkulliseen salaattiin
Julkaistu 05.09.2023 09:14

Emmi Niiniaho

Asiantuntijat kertovat, mistä tietää kukkakaalin pilaantuneen. 

Useat hedelmät ja vihannekset ovat edelleen täysin syötäviä, vaikka niissä olisi hieman kolhuja tai tummentumia. Välillä saattaa kuitenkin olla hankala tunnistaa, onko tummentuma harmiton vai peräti hometta.

Kukkakaaliin ilmestyvät tummat pisteet näyttävät erityisen epäilyttäviltä, mutta Huffpostin mukaan kyse on vain hapettumisesta. 

– Kukkakaalissa näkyvät täplät ovat tyypillisesti alueita, joissa vihannes on alkanut vanheta ja hapettua, mikä voi tapahtua ilmalle ja valolle altistumisen myötä. Se on pohjimmiltaan luonnollinen prosessi, joka muistuttaa sitä, kuinka omena muuttuu ruskeaksi leikkaamisen jälkeen, kokki ja ravitsemusterapeutti Norah Clark kommentoi Huffpostille.

Tarkoittavatko mustat täplät siis sitä, että kukkakaali on mennyt huonoksi, vai onko sitä vielä turvallista syödä?

Lue myös: Kukkakaalin kilohinta nyt jopa alle euron – halvalla hinnalla kääntöpuoli: "Ei siitä ehkä ihan turpaan tule, mutta…"

Kosmeettinen virhe vai pilaantumisen merkki?

Tummunut omenaviipale ei ehkä näytä enää niin houkuttelevalta, mutta todennäköisesti kuitenkin söisit sen. Asiantuntijoiden mukaan tummiin pilkkuihin kukkakaalissa voi suhtautua samalla tavoin.

– Hapetusprosessi ei johda haitallisten yhdisteiden muodostumiseen ja on luonnollinen reaktio fenolien ja hapen välillä. Siten kukkakaalin nauttimiseen ei liity turvallisuushuolia, ravitsemusterapeutti Kelly Costa kertoo.

kukkakaaliJos kukkakaalin kunto epäilyttää yhtään, Clarkin mukaan kannattaa tutkailla, onko kaali alkanut muutoinkin kellertää, haiseeko se epämiellyttävältä tai onko se pehmennyt.MTV Uutiset

Varmuuden vuoksi kukkakaalia kannattaa kuitenkin tarkastella hieman lähempää, sillä tietyissä tapauksissa kaali ei välttämättä ole enää syömäkelpoinen.

– Jos täplät ovat pieniä ja kukkakaali tuoksuu ja tuntuu muuten raikkaalta, se on todennäköisesti silti hyvä syödä. Leikkaa vain täplät pois ennen käyttöä. Jos täplät ovat kuitenkin levinneet laajalle, kukkakaalissa on paha haju tai koostumus on limaista, nämä ovat merkkejä siitä, että vihannes on voinut mennä huonoon kuntoon ja on parasta heittää se pois, Norah Clark kertoo.

Lue myös: Syntisen hyvä lohturuoka kukkakaalista – halpaa, helppoa ja herkullista!

Miten kukkakaali kannattaa säilyttää?

Jos haluat kukkakaalin säilyvän raikkaana mahdollisimman pitkään, Kelly Costa suosittelee säilyttämään kaalia ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa.

– Älä pese kukkakaalia ennen varastointia, sillä kosteus voi lisätä hapettumista, Costa neuvoo.

Ostovaiheessa Costa vinkkaa valitsemaan mahdollisimman kirkkaan valkoisen kukkakaalin, jos et ole käyttämässä sitä heti, sillä silloin se säilyy todennäköisesti pisimpään.

Lue myös: Helsinkiläiskaupan hevi-osastolla karu näky – eikö oppi todella ole mennyt perille?

Lue myös: Tiedätkö vihreän ja punaisen paprikan eron? Faktat suosikkivihanneksesta

Lue uusimmat lifestyle-jutut!

Katso myös: Kirsikkatomaatteja ei kannata puolittaa salaattiin – tässä syy

1:37Tiesitkö? Näin saat kirsikkatomaateista paremman makuisia – nappaa salaattivinkkiTeetkö näin kirsikkatomaateille? Maku paranee!

Lähde: Huffpost

Lisää aiheesta:

Jos hedelmän kuoressa ruskeita pilkkuja, voiko sitä syödä?Ostitko tämännäköisen kaalin? Sillä on stressiäSaako avokadoja puristella kaupassa?Älä tee näin kaupasta ostetuille sipuleille kotona: "Ei saa säilyttää..."Jos ruoassa on vähän hometta, voiko sitä vielä syödä? Asiantuntija: "Yksi nyrkkisääntö kannattaa pitää mielessä"Voiko leipää vielä syödä, jos siinä on homepilkku? Asiantuntija paljastaa, miten erottaa pilaantuneen ruoan syömäkelpoisesta
VihanneksetRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Vihannekset
  • 8.10.19:47
    Mainonta

    K-kauppa vihjaili meloneista – sai huomautuksen

  • 31.8.12:46
    Syöpä

    Syötkö jo näitä? Tietyt vihannekset saattavat pienentää suolistosyövän riskiä

  • 23.7.17:01
    Ruokakauppa

    "Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 6.5.07:44
    Kasvikset

    Eikö puoli kiloa kasviksia päivässä täyty? "Close enough", sanoo uusi lautasmalli