Voiko korona tarttua noutoruoasta? Suurin tartuntariski ei liity itse annokseen

Miten korona vaikuttaa kotimaisiin ravintoloihin? Keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo tunnelmia 3:28 Miten korona vaikuttaa kotimaisiin ravintoloihin? Keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo tunnelmia
Miten korona vaikuttaa kotimaisiin ravintoloihin? Ravintola Oran keittiömestari Sasu Laukkonen kertoi tunnelmista maaliskuussa.

Vaikka ravintolat ovat sulkeneet ovensa asiakkailta, noutoruoan tilaaminen on edelleen mahdollista. Mutta onko se turvallista?

Videolla: Miten korona vaikuttaa kotimaisiin ravintoloihin? Ravintola Oran keittiömestari Sasu Laukkonen kertoi tunnelmista maaliskuussa.

Koronaviruksen ei uskota tarttuvan elintarvikkeiden välityksellä eikä virus säily tai lisäänny elintarvikkeissa. On myös todisteita siitä, että virus inaktivoituu lämmössä, joten lämpimän aterian välityksellä tartuntaa ei todennäköisesti saa. On siis epätodennäköistä, että ihminen sairastuisi covid-19-tautiin syömästään ruoasta.

Koronavirus leviää pääasiassa pisaratartuntana eli aivastaessa tai yskiessä. Virus voi kuitenkin tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on päätynyt saastuneita pisaroita. Noutoruoan kohdalla itse ateriaa suurempi tartuntariski liittyy pakkaukseen, jossa se kuljetetaan.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan koronavirus voi säilyä pinnoilla elossa materiaalista riippuen tunneista päiviin. Pahvipinnalla virus säilyi tutkimuksessa vuorokauden ja muovi- tai teräspinnalla kahdesta kolmeen vuorokautta. Myös Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että koronavirus säilyy pinnoilla muutamista tunneista useisiin päiviin. Viruksen tartuntatehon kuitenkin epäillään heikkenevän pinnoilla nopeasti.

Noutoruokaa tilatessaan on joka tapauksessa syytä pestä kädet heti ruokapaketin kotiin kiikuttamisen jälkeen. Älä koske kasvojasi likaisilla käsillä. Halutessaan myös ruokapaketin voi pyyhkiä, mutta turvallisinta lienee syödä toimitettu ruoka omalta lautaseltaan. Pese kädet ennen ruokailua.

Ruokaläheteillä kohonnut riski saada tartunta

Ravintoloista tilatun noutoruoan kohdalla todennäköisin koronatartunnan lähde on toinen ihminen.

Brittilehti The Guardianin haastattelema infektiolääkäri Thomas Tsai muistuttaa, että ruokakuriireilla on kohonnut riski saada koronatartunta, sillä he liikkuvat ravintoloiden ja kotien välillä. Ruoan toimittaminen esimerkiksi karanteenissa oleville tai sairastaville altistaa tartunnalle. Ruokalähettien onkin syytä pestä tai desinfioida käsiään usein sekä pitää fyysistä etäisyyttä asiakkaisiin.

Suomessa suositut Wolt ja Foodora ovat ohjeistaneet lähettejään koronaviruksen varalta ja tarjoavat mahdollisuutta jättää maksetut ruokatilaukset kotioven eteen, jolloin lähikontakti ihmisten välillä voidaan välttää.

Noutoruoan tilaaminen onkin turvallista, kunhan jokainen huolehtii hyvästä käsihygieniasta ja ottaa fyysistä etäisyyttä kanssakäymisen yhteydessä. Ruoan tilaaminen on myös tapa tukea tukalassa tilanteessa olevia ravintoloita.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.