Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Voiko korona tarttua noutoruoasta? Suurin tartuntariski ei liity itse annokseen

3:28Miten korona vaikuttaa kotimaisiin ravintoloihin? Keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo tunnelmiaMiten korona vaikuttaa kotimaisiin ravintoloihin? Ravintola Oran keittiömestari Sasu Laukkonen kertoi tunnelmista maaliskuussa.
Julkaistu 06.04.2020 20:00

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Vaikka ravintolat ovat sulkeneet ovensa asiakkailta, noutoruoan tilaaminen on edelleen mahdollista. Mutta onko se turvallista?

Videolla: Miten korona vaikuttaa kotimaisiin ravintoloihin? Ravintola Oran keittiömestari Sasu Laukkonen kertoi tunnelmista maaliskuussa.

Koronaviruksen ei uskota tarttuvan elintarvikkeiden välityksellä eikä virus säily tai lisäänny elintarvikkeissa. On myös todisteita siitä, että virus inaktivoituu lämmössä, joten lämpimän aterian välityksellä tartuntaa ei todennäköisesti saa. On siis epätodennäköistä, että ihminen sairastuisi covid-19-tautiin syömästään ruoasta.

Koronavirus leviää pääasiassa pisaratartuntana eli aivastaessa tai yskiessä. Virus voi kuitenkin tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on päätynyt saastuneita pisaroita. Noutoruoan kohdalla itse ateriaa suurempi tartuntariski liittyy pakkaukseen, jossa se kuljetetaan.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan koronavirus voi säilyä pinnoilla elossa materiaalista riippuen tunneista päiviin. Pahvipinnalla virus säilyi tutkimuksessa vuorokauden ja muovi- tai teräspinnalla kahdesta kolmeen vuorokautta. Myös Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että koronavirus säilyy pinnoilla muutamista tunneista useisiin päiviin. Viruksen tartuntatehon kuitenkin epäillään heikkenevän pinnoilla nopeasti.

Noutoruokaa tilatessaan on joka tapauksessa syytä pestä kädet heti ruokapaketin kotiin kiikuttamisen jälkeen. Älä koske kasvojasi likaisilla käsillä. Halutessaan myös ruokapaketin voi pyyhkiä, mutta turvallisinta lienee syödä toimitettu ruoka omalta lautaseltaan. Pese kädet ennen ruokailua.

Lue myös: Pitäisikö loukkaantua? Sanna Marin kutsui ravintoloita "kuppiloiksi" – Jyrki Sukula: "Se on voi voi"

Ruokaläheteillä kohonnut riski saada tartunta

Ravintoloista tilatun noutoruoan kohdalla todennäköisin koronatartunnan lähde on toinen ihminen.

Brittilehti The Guardianin haastattelema infektiolääkäri Thomas Tsai muistuttaa, että ruokakuriireilla on kohonnut riski saada koronatartunta, sillä he liikkuvat ravintoloiden ja kotien välillä. Ruoan toimittaminen esimerkiksi karanteenissa oleville tai sairastaville altistaa tartunnalle. Ruokalähettien onkin syytä pestä tai desinfioida käsiään usein sekä pitää fyysistä etäisyyttä asiakkaisiin.

Suomessa suositut Wolt ja Foodora ovat ohjeistaneet lähettejään koronaviruksen varalta ja tarjoavat mahdollisuutta jättää maksetut ruokatilaukset kotioven eteen, jolloin lähikontakti ihmisten välillä voidaan välttää.

Noutoruoan tilaaminen onkin turvallista, kunhan jokainen huolehtii hyvästä käsihygieniasta ja ottaa fyysistä etäisyyttä kanssakäymisen yhteydessä. Ruoan tilaaminen on myös tapa tukea tukalassa tilanteessa olevia ravintoloita.

Lue myös: Koronariskejä on kaikkialla – heidät australialaislääkäri suosittelee kiertämään ulkoillessa: "Pysyn todellakin kaukana"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: IFL Science, The Guardian, CNET, WHO, THL

Lisää aiheesta:

Herkästi tarttuva vatsatauti jyllää nyt Suomessa – THL muistuttaa ehdottoman tärkeästä asiastaTarttuuko koronavirus ruoasta, ja voiko valkosipulia syömällä ehkäistä tartunnan? WHO vastaa Amerikkalaiset asiantuntijat nimeävät yhden turhan koronatoimen – pahimmillaan vaaraksiTutkija varoittaa "viruksen välikäsistä" – amerikkalaisen ruokakaupan työntekijöistä joka viides sairasti koronaa, valtaosa oireettomana: "Hyvin hälyttävää" Viisi vaarallisinta tapaa koronan aikana – lääkäri varoittaa pandemiaan kyllästyneitä: "Nyt ei ole oikea aika antaa periksi"Menikö jo överiksi? 6 turhaa varotoimenpidettä koronavirusta vastaan
RuokaRavintolatHygieniaKoronavirusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • to09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • to08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan