Vaikka ravintolat ovat sulkeneet ovensa asiakkailta, noutoruoan tilaaminen on edelleen mahdollista. Mutta onko se turvallista?
Videolla: Miten korona vaikuttaa kotimaisiin ravintoloihin? Ravintola Oran keittiömestari Sasu Laukkonen kertoi tunnelmista maaliskuussa.
Koronaviruksen ei uskota tarttuvan elintarvikkeiden välityksellä eikä virus säily tai lisäänny elintarvikkeissa. On myös todisteita siitä, että virus inaktivoituu lämmössä, joten lämpimän aterian välityksellä tartuntaa ei todennäköisesti saa. On siis epätodennäköistä, että ihminen sairastuisi covid-19-tautiin syömästään ruoasta.
Koronavirus leviää pääasiassa pisaratartuntana eli aivastaessa tai yskiessä. Virus voi kuitenkin tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on päätynyt saastuneita pisaroita. Noutoruoan kohdalla itse ateriaa suurempi tartuntariski liittyy pakkaukseen, jossa se kuljetetaan.
Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan koronavirus voi säilyä pinnoilla elossa materiaalista riippuen tunneista päiviin. Pahvipinnalla virus säilyi tutkimuksessa vuorokauden ja muovi- tai teräspinnalla kahdesta kolmeen vuorokautta. Myös Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että koronavirus säilyy pinnoilla muutamista tunneista useisiin päiviin. Viruksen tartuntatehon kuitenkin epäillään heikkenevän pinnoilla nopeasti.