0:01

Helsinkiläinen Michelin-ravintola veti ässän hihasta – myy nyt vitosen annoksia: Makaronilaatikkoa, hernekeittoa, lasagnea...

Helsinkiläisessä Michelin-ravintola Inarissa valmistetaan sulkutilan ajan perinteistä kotiruokaa mukaanotettavaksi.

Kuten jo viime kevään poikkeusaika osoitti, ravintola-alalla pystytään ideoimaan todella luovia ratkaisuja kriisin yli selviytymiseen. Keväällä 2020 MTV Uutisten Makuja-ruokasivustolla kerrottiin muun muassa Michelin-ravintola Oran muuttumisesta sushitehtaaksi. Tänä keväänä Orassa sen sijaan tehtaillaan bentoboxeja. Helsinkiläisravintola Passiossa sen sijaan päätettiin perustaa oma ruoankuljetuspalvelu, jotta take away -ruokien myynti olisi taloudellisesti kannattavaa.

"Ihmisillä pitää olla vaihtoehto syödä kotiruokaa niin, etteivät joudu sitä itse laittamaan"

Nyt nälkäisiä helsinkiläisiä palvelee poikkeuksellisella tavalla myös Michelin-ravintola Inari. Inarin keittiömestari ja ravintoloitsija Kim Mikkola on päättänyt perustaa ravintoloiden sulkutilan ajaksi oman kotiruokakeittiön. Idea Koti by Kim Mikkola -konseptista syntyi puhtaasti halusta auttaa lähiseudun asukkaita ja helpottaa arkea.

– Viime vuonna samantyyppisessä tilanteessa muistan ne ihmisten reaktiot, kun ryhdyimme tarjoilemaan ruokaa mukaan vietäväksi. Ne keskustelut olivat aika ikimuistoisia. Ihmisillä oli haasteita sen kanssa, että koko perhe on kotona. Etätyöt ja lapset siinä, joille pitää kokata, Mikkola kertoo.

Ravintola Inarissa on ollut tapana ilahduttaa lähiseudun ihmisiä muulloinkin. Viereiseen päiväkotiin on muun muassa järjestetty ilmaiset puurojuhlat ja ostettu lapsille pulkat mäenlaskua varten. Mikkolan mukaan ravintolan tehtävänä on palvella yhteisöä paikan välittömässä läheisyydessä.

– Tiedän esimerkiksi, että tässä ravintolan yläkerrassa asuu perhe, jossa on neljä teini-ikäistä poikaa. Ajattelin, että ihmisillä pitää olla vaihtoehto syödä kotiruokaa niin, etteivät joudu sitä itse laittamaan. Kyllä ruoanlaittoon mene aika paljon aikaa kuitenkin. Ja idea on, että sen saa asialliseen hintaan kaiken lisäksi.

Vitosen annokset Michelin-ravintolassa hämmästyttävät

Ravintola Inarin kaikki kotiruoka-annokset maksavat viisi euroa. Hinta herättää hämmästystä, sillä harvoin Michelin-ravintolasta, saati sitten mistään muualtakaan saa ostettua ravintola-annoksia näin edullisesti. Mikkola ei halua laittaa ruoalle lisähintaa vain siksi, että kyseessä on maineikas ravintola.

– Olen aina ollu sitä mieltä, että ihmiset maksavat siitä itse asiasta. Eli he ostavat ruokaa. Se, että siinä sattuu lukemaan meidän nimi ja he tietävät tämän ravintolan historian, niin makaronilaatikko on silti makaronilaatikko.

Annokset valmistetaan klassiseen ja perinteiseen tyyliin, joten mitään Michelin-kikkailua ei nyt harrasteta. Se, miten perinteinen makaronilaatikko valmistetaan, on jo herättänyt hyviä keskusteluja keittiössä. Kim Mikkola ite on kotoisin Helsingistä, jossa makaronilaatikko valmistetaan hieman eri lailla kuin Kimin kollegan Juhon kotikaupungissa Turussa.

– Juho on hyvä ystäväni ollaan tehty näitä juttua kohta 15 vuotta kimpassa. On kiva käydä keskustelua vielä 15 vuoden jälkeenkin parhaan kaverin kanssa siitä, että mitä makaronilaatikkoon kuuluu. Toisen mielestä siihen kuuluu muskottipähkinä ja mun mielestä siihen kuuluu maustepippuri. Tämä on meillekin sellainen hauska juttu päästä takaisin "kokkikoulun ykkösluokalle".

Perinteisestä kotiruoasta moderneihin yllättäjiin

Maanantaina, Inarin ensimmäisenä kotiruokapäivänä makaronilaatikkoannoksia myytiin Mikkolan mukaan ”heittämällä yli 100 annosta”. Tiistaina, tämän jutun tekohetkellä, Inarin oven taakse alkoi heti kello 11 muodostua jonoa, turvavälein tietysti,  ja lasagnet kävivät hurjaa vauhtia kaupaksi. Kolmen tunnin myyntiaikaikkunan aikana lasagnea meni kaupaksi 180 annosta ja jälkiruokatiramisua 120 annosta. 

Loppuviikosta on luvassa vielä lihaperunasoselaatikkoa ja hernekeittoa, jälkiruokia, kuten pannukakkua ja korvapuustia unohtamatta. Ensimmäinen kotiruokaviikko vedetään Inarissa melko perinteisellä setillä, mutta ensi viikolle Mikkola lupailee jo hieman eksoottisempiakin juttuja.  

– Juho on asunut ja ollu töissä Briteissä, itse olen ollut myös töissä ulkomailla ja käynyt paljon Jenkeissä. Meillä on tällä viikolla perjantaina esimerkiksi chicken waffles -annos eli sitruunapippurikanaa, ja keskiviikkona sheperd’s pie eli lihaperunasoselaatikkoa. Ensi viikolla tulee jo jotain aasialaisiakin juttua.

Mikkola ei usko, että ravintoloiden sulku päättyisi oikeasti maaliskuun loppuun. Sama ilmiö nähtiin viimekin keväänä ja ravintolat pitivät ovensa kiinni paljon pidempään. Keittiömestari ei kuitenkaan vielä osaa sanoa, mitä kotiruokakonseptille tapahtuu kolmen viikon kokeilun jälkeen.

– Katsotaan, onko jatkoa luvassa. Mikäli ihmisiä tämä paljon kiinnostaa, niin kyllähän meitä kiinnostaa ihmisille tarjota paljon ruokaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja