Ensin Michelin-ravintola muuttui "sushitehtaaksi", nyt Sasu Laukkosella on jälleen ässä hihassa – keksi nerokkaan lounastuotteen, jota "oikeastaan kukaan ei vielä tee"

sasu-laukkonen-2
Viime keväänä Sasu Laukkonen muutti Michelin-ravintolansa sushitehtaaksi. Nyt Orassa tehdään poikkeusajan bento boxeja. MTV

Helsinkiläisen Michelin-ravintola Oran keittiömestari ja ravintoloitsija Sasu Laukkonen on keksinyt jälleen uuden tavan selviytyä poikkeuksellisista ajoista huolimatta.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivustolla kerrottiin jo viime keväänä koronapandemian alkumetreillä eri ravintoloiden tavoista selviytyä vaikeina aikoina. Yhdeksi kevään menestystarinoista nousi tuolloin Michelin-ravintola Oran konseptimuutos ”sushitehtaaksi”. Keittiömestari Sasu Laukkonen päätti poikkeusaikana sysätä hetkeksi syrjään fine diningin ja ryhtyi myymään 15 euron sushilounaita take away -asiakkaille.

Päätös osoittautui oikeaksi, sillä sushibokseista tuli hitti ja Laukkonen pystyi kattamaan ravintolansa kulut sekä jopa palkaamaan pieneen ravintolaansa lisää henkilökuntaa.

– Itse olen ajatellut näin, että kukaan muu ei sinun liiketoimintaasi pelasta kuin sinä itse. Kyllä sen liiketoiminnan perusta täytyy lähteä sinusta itsestäsi, Laukkonen kommentoi viime kesänä MTV:lle.

Orassa ryhdytään valmistamaan bento box -lounaita

Nyt, uuden ravintolasulun kynnyksellä Laukkonen joutui taas pohtimaan, mitä ravintolallaan tekee. Yksi ratkaisu olisi ollut sulkea ovet kolmeksi viikoksi, lomauttaa henkilöstö ja odottaa valtion korvauksia. Laukkonen ei kuitenkaan halunnut jäädä tälläkään kertaa toimettomaksi.

Nyt ravintola Orassa ryhdytään sushin sijaan valmistamaan japanilaistyylisiä bento box -lounaita. Mistä oikeastaan on kyse?

– Ihmiset ovat kyselleet, milloin teen taas sushia ja kun tieto ravintolasulusta tuli, kyselyt vain lisääntyivät. Olen luvannut, että seuraavan kerran, kun teen sushia, niin siitä tulee sitten pysyvä ratkaisu, jossain muualla kuin Orassa, Laukkonen sanoo.

"Bento tarkoittaa japaniksi lounasta, joka on pakattu eväslaatikkoon. Bentot ovat Japanissa tyypillinen eväs lapsille, mutta laatikoita pakataan mukaan myös töihin, piknikille sekä matkoille. Bentoboksin idea on pakata ruoka siististi ja tiiviisti, mutta houkuttelevan ja kauniin näköisesti", luonnehditaan sanomalehti Kalevan artikkelissa.

Koska sushi ei ollut tällä kertaa vaihtoehto, Laukkonen ryhtyi miettimään muita vaihtoehtoja. Ajatuksena oli vastata eritoten ihmisten lounastarpeeseen.

– Ihmisillä on illut ihan hirveä problematiikka sen kanssa, että mitä syödä lounaaksi kesken zoom- ja teams-palavereiden. Iltaruokaa tilataan helposti Woltista tai haetaan ruokakaupasta. Olen huomannut, että ihmiset ajattelevat ahdistuneina, että ”voi helvetti, että lounastakin pitäisi vielä keksiä”.

Helpoille lounasratkaisuille on siis todellinen tarve. Tämän Laukkonen huomasi jo sushimyyntinsä aikana, kun asiakkaat lähtivät Pasilasta saakka hakemaan sushibokseja Etelä-Helsingistä.

"Yhdessä syömisen tärkeys on ehkä palkitsevin asia, jonka olen ymmärtänyt tämän homman keskellä"

Oran bento boxin ideana on se, että sen voi tilata ennakkoon ja noutaa vaikka jo edellisenä päivänä jääkaappiin. Laukkonen halusi keksiä nimenomaan säilyvän ratkaisun, jotta kiireiset ihmiset voivat varautua jo seuraavan päivän lounasaikaan.

Keittiömestari näkee konseptissaan potentiaalin myös yhdessäsyömisen mahdollistamiseen. Ravintola Ora tekee yhteistyötä yksityisyrittäjän kanssa, joka perusti ruoankuljetuspalvelun vastaamaan koronapandemian kasvattamaan kysyntään. Näin ollen esimerkiksi yritys voisi tilata kaikille työntekijöilleen saman bentoboksi-lounaan, joka toimitetaan edellisenä päivänä ja nautitaan sitten yhdessä lounaspalaverissa etäyhteyksin.

– Sehän on se mitä kaivataan eniten, sitä yhdessä syömistä. Tämä voisi olla sellainen yhdistävä tekijä. Annokset toimitetaan edellisen päivänä aikana, eikä tarvitse miettiä tuleeko lounas varmasti tasan kello 11.30 kaikille kotiin saman päivänä aikana, Laukkonen perustelee ja jatkaa vielä:

– Yhdessä syömisen tärkeys on ehkä palkitsevin asia, jonka olen ymmärtänyt tämän homman keskellä. En aiemmin ymmärtänyt, kuinka iso merkitys sillä on.

"Kauhulla odotan, että jos tulee vielä yksi lockdown, niin mikä liikeidea sitten pitää keksiä"

Miten Michelin-ravintola muuttui sushitehtaaksi? 3:03

Yllä olevalla videolla Laukkonen kertoo, miten Michelin-ravintola muuttui sushitehtaaksi keväällä 2020.

Oran bento box koostuu kylmistä ja lämpimistä osioista. Kun laatikon avaa, kylmän osuuden voi nostaa päältä pois ja nautiskella sillä aikaa, kun lämpimät ruoat lämpenevät boksissa mikrossa tai uunissa. Bento boxin sisältö vaihtelee viikottain. Ensimmäisessä setissä on muun muassa marinoitua kirjolohta perunasalaatilla, miso-kananmunaa ja hanhen kivipiiraa.

Laukkosen ideoimia bento boxeja voi tilata ravintolasta ennakkoon nettivarausjärjestelmän kautta, jolloin tilauksen voi nopeasti noutaa puhelinta vilauttamalla. Ennakkotilaaminen ei kuitenkaan ole pakollista, vaan lounasta saa myös noudettua hetken mielijohteesta.

Kun Laukkonen kertoi ideastaan sosiaalisessa mediassa, vastaanotto oli keittiömestarin mukaan suorastaan ihana. Ihmiset innostuivat uudentyyppisestä lounasratkaisusta, joka ei vielä ole kovin tuttu juttu Suomessa.

– Kukaanhan ei tällä hetkellä oikeastaan tee niitä (bento boxeja) Helsingissä. Kauhulla odotan, että jos tulee vielä yksi lockdown, niin mikä liikeidea sitten pitää keksiä, Laukkonen nauraa.

Bento boxien lisäksi Orassa tehdään myös perinteikkäämpää fine diningia noudettavaksi sulkutilan aikana. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat