”Todella hyvä kokolihatuote” – miksi tämä perinneherkku on unohdettu?

Naudan kieli on herkku, joka löytää tänä päivänä tiensä vain harvaan ostoskoriin. Lehtikuva

Vuosikausia lihatuotteista kaikkein suurimmassa arvossa pidettyjen fileiden lisäksi gourmet-herkkuja voi valmistaa myös edullisemmista ruhonosista. Yksi tällaisista unohdetuista herkuista on naudan kieli.

Monelle naudan kieli on lapsuudesta tuttu herkku, josta ei tänä päivänä juurikaan puhuta. Tästä huolimatta naudan kieltä on saatavilla erilaisista lihamyymälöistä – ja vieläpä hyvin edulliseen hintaan.

Suosio on hiipunut

Porvoolaisen lihapuoti Herekin kauppias Tom Ahlberg muistelee, että vielä kymmenen vuotta sitten naudan kieli kävi hyvin kaupaksi. Tänä päivänä kieltä myydään hyvin vähän.

– Kymmenen vuotta sitten jopa Porvoon sairaalaan meni 80 kiloa naudankieliä kerralla pääruoaksi, Ahlberg muistelee.

Naudan kielelle hintaa kertyy tänä päivänä alle kymmenen euroa kiloa kohden. Erilaisten fileiden kilohinta voi kohota kymmeniin euroihin.

Ahlberg uskoo, että naudan kielen suosion hiipumiseen on vaikuttanut se, että kieli vaatii pitkän kypsennysajan. Kieli kypsennetään tavallisimmin keittämällä suolavedessä. Ahlberg vakuuttaa, että kielen kypsentäminen on kuitenkin kaiken vaivan arvoista.

– Se on lihaa, jossa on todella makua! Ahlberg toteaa.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja