Välipalalla on väliä – älä tee näitä virheitä

mansikkajogurtti
Shutterstock

Välipalojen napsiminen voi tehdä hallaa vyötärölinjoillesi, jos sen sallit. Lue, mitä välipaloja kannattaa vältellä.

Moni suosikkivälipala on yllättävänkin epäterveellinen. Yleiset välipalavalinnat voivat ollakin vyötärönmittoja kasvattavia virheitä. Lue, miten saat välipalanhimosi tyydytettyä hieman terveellisemmillä vaihtoehdoilla!

EI: Mansikkajogurtti

KYLLÄ: Maustamaton kreikkalainen jogurtti mansikkaviipaleiden kera

Vaikka jogurtin pohjalla olisikin marjoja, se ei tee siitä terveellistä. Monet valmiiksi maustetut jogurtit sisältävät huiman määrän sokeria. BMJ-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sokerin vähentäminen ruokavaliosta on yhdistetty noin kilon painonpudotukseen, kun sokerin lisääminen nostaa painoa saman verran. Valitse suosiolla maustamaton jogurtti, jossa on vähemmän sokereita ja runsaasti terveellistä proteiinia.

EI: 0,5 dl soijapapuja

KYLLÄ: 1 dl kuorellisia, höyrytettyjä edamame-papuja

Voit syödä tuplasti enemmän edamame-papuja samalla kilokalorimäärällä. Tartu siis tilaisuuteen!

EI: Tölkillinen kevytlimsaa

KYLLÄ: Makeuttamatonta kivennäisvettä ja hedelmäviipaleita

Moni juo nollan kilokalorin limuja yrittäessään pitää nälän poissa aterioiden välillä. Limujen keinotekoiset makeuttamisaineet on kuitenkin yhdistetty painonnousuun, sillä ne vaikuttavat negatiivisesti aineenvaihduntaan. Lisäksi ne sekoittavat aivojen kyvyn säädellä ruokahalua, paljasti vuonna 2013 julkaistu tutkimus.

Jos olet janoinen, et nälkäinen, kivennäisveden valinta on kelpo vaihtoehto: se sisältää vatsaa täyttäviä hiilihappoja ja kun lisäät juomaan ravintorikkaita hedelmäviipaleita, tyydytät myös makeannälkääsi.

EI: Kaksi riisikakkua

KYLLÄ: 2,5 dl popcornia (ei suolaa)

Riisikakut on leimattu terveysruoaksi, koska niissä ei ole paljon kilokaloreita eikä rasvaa. Niiden glykeeminen indeksi on kuitenkin huiman korkea. Syö sen sijaan popcorneja, mutta suolan sijaan mausta ne kalorittomilla mausteilla.

EI: Kaupasta ostettu valmissmoothie

KYLLÄ: Itse tehty smoothie

Kaupan valmiit smoothiet ovat usein tulvillaan sokeria, joten niihin ei kannata tarttua iltapäiväväsymyksen innoittamana. Tee sen sijaan smoothiesi itse ja ota töihin pullossa mukaan. Kokeile näitä vinkkejä!

EI: Purkki suklaavanukasta

KYLLÄ: 30 grammaa tummaa suklaata

Tyydytät suklaanhimosi terveellisemmin, kun vanukkaan sijaan tartut aitoon tummaan suklaaseen. Valitse suklaa, jonka kaakaopitoisuus on vähintään 70 prosenttia. Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tumman suklaan sisältämä antioksidanttinen kaakao saattaa olla syy siihen, miksi tummaa suklaata muutaman kerran viikossa syövät ihmiset ovat hoikempia kuin muut.

EI: Kourallinen pikkuporkkanoita

KYLLÄ: Kourallinen pikkuporkkanoita ja hummusta

Niin terveellisiä kuin porkkanat ovatkin, ne tuskin pitävät sinua tarpeeksi kylläisenä seuraavaan ateriaan asti. Terveellinen hummus sisältää runsaasti proteiini ja onkin loistava dippi porkkanoille. Ruoansulatuksesi hidastuu etkä kärsi yllättävistä mieliteoista – vatsasi kiittää!

Lähde: Prevention

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja