Aiotko grillata kalaa? Yksi oleellinen apuväline kannattaa kaivaa kaapista: "Pysyy todennäköisemmin myös mehevänä"

lohi kala grillaus grilli
Shutterstock

Pro Kala ry kertoo parhaat tärpit kalan grillaamiseen. Kala sopii grillattavaksi loistavasti, ja pitämällä nämä vinkit mielessä, onnistuu grillikalan valmistus leikiten.

Vappua juhlitaan tänä vuonna hyvin erilaisissa merkeissä kuin aikaisemmin, mutta vaikka elämmekin poikkeustilanteessa, ei kaikesta tarvitse tinkiä, muistuttaa kalan ja kalaruokien puolestapuhuja Pro Kala ry. Yhdistys suosittelee panostamaan joka tapauksessa ruokaan ja järjestämään piknikin perheen kesken vaikka omalla pihalla tai olohuoneen lattialla. 

– Alkava toukokuu ja vappu houkuttelevat avaamaan viimeistään nyt grillauskauden. Kala sopii grillattavaksi loistavasti, ja pitämällä nämä vinkit mielessä, onnistuu grillikalan valmistus leikiten, yhdistyksestä muistutetaan.

1. Älä laita kalaa suoraan grilliin

Kala on herkempi raaka-aine kuin esimerkiksi liha. Siinä missä pihvi tai makkara pysyy helposti kasassa, kala saattaa tarttua grilliin ja hajota. Laita kala folioon. Silloin se ei pääse tarttumaan grillin ritilään, ja kalasta mahdollisesti tihkuva rasva ei myöskään valu grillin sisään.

– Jos suljet kalan kokonaan folion sisään, se todennäköisemmin pysyy myös mehevänä, eikä kuivu liikaa.

2. Kokeile halsteria

Pienemmät kalat, kuten silakat tai muikut, on helpointa grillata halsteria käyttäen. Voit halstrata myös kokonaisia kaloja, kuten ahvenia tai kuhia.

3. Muista maustaminen

Erilaiset marinadit ja muut mausteseokset nostavat grillatun kalan maun uudelle tasolle! Kalalle sopivat erityisesti sitruksiset ja muut hieman happamat maut, mutta kokeile rohkeasti muitakin vaihtoehtoja. Grillilohen voi päällystää vaikkapa pestolla tai barbeque-kastikkeella vaihtelun vuoksi.

4. Lämpömittari avuksi

Kuivasta, ylikypsästä kalasta nauttii tuskin kukaan. Ison lohifileen kypsymistä voi kuitenkin olla hankala arvioida silmämääräisesti. Jos mahdollista, ota avuksi lämpömittari, jotta voit tarkkailla kalan sisälämpötilaa. Laita mittari kalafileen paksuimpaan kohtaan. Esimerkiksi lohi on oikein mehukasta jo alle 60 asteessa. Yli 60 asteessa lohi on läpikypsää, ja 70 asteessa helposti jo kuivaa.

Lähde: Pro Kala ry

***

Haluatko sittenkin paistaa lohta? Näin Kari Aihinen neuvoo valmistamaan lohen paistaen:

Kaappaus keittiössä: Kari Aihinen valmistaa paistettua lohta ja juureksia 2:05

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat