Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Taivaallisen mehevää lohta grillissä: Jos haluat täydellisiä vartaita tai unelmamehukkaita fileitä, toimi näin

2:05Kaappaus keittiössä: Kari Aihinen valmistaa paistettua lohta ja juureksia
Julkaistu 14.06.2020 14:04

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten lohen saa grillattua mahdollisimman meheväksi? Kala-asiantuntijat kertovat tärkeimmät tärpit lohen grillaamiseen, valmistat sen sitten kokonaisena, vartaissa tai fileenä.

Videolla: Haluatko sittenkin paistaa lohen pannulla? Katso Kari Aihisen vinkit. 

Kalan grillaus on simppeliä, kunhan pitää mielessä muutaman perussäännön. Tässä parhaat tärpit lohen grillaukseen.

1. Käytä foliota apuvälineenä

Pro Kala ry muistutti toukokuussa, että kalaa ei välttämättä kannata laittaa suoraan grilliin, vaan apuvälineeksi tulisi hankkia esimerkiksi foliota. Herkkä kala nimittäin saattaa helposti tarttua grilliritilöihin ja hajota. 

– Jos suljet kalan kokonaan folion sisään, se todennäköisemmin pysyy myös mehevänä, eikä kuivu liikaa, Pro Kala ry:stä todettiin. 

2. Muista lämpömittari, jos grillaat kokonaisen kalan tai ison fileen

Jos grillaat lohen kokonaisena tai isona fileenä, kannattaa avuksi ottaa lämpömittari. Ison lohifileen kypsymistä voi olla hankala arvioida silmämääräisesti, eikä kukaan nauti rutikuivaksi grillatusta lohesta. Laita lämpömittari kalafileen paksuimpaan kohtaan. Esimerkiksi lohi on oikein mehukasta jo alle 60 asteessa. Yli 60 asteessa lohi on läpikypsää, ja 70 asteessa helposti jo kuivaa.

Kirjolohi- ja lohifileen grillaamiseen paras lämpötila on 170-180 astetta. Kalafilee valmistuu grillissä noin 20 minuutissa ja samalla voi valmistaa kasviksia aterian lisukkeeksi. Filee on kypsää, kun haarukalla lohkaistessa pala irtoaa helposti. Kokonaisen kalan kohdalla kala kypsyy noin 200 asteessa ja vastaavasti grillausaika on pidempi, noin 45 minuuttia – jälleen kalan koosta riippuen.

3. Muista kokonaisen kalan suolaus

Kalaneuvos muistuttaa, että suolaus on tärkeä osa onnistuneen kala-aterian valmistamista. Kokonaisen kalan voi suolata laittamalla sen yöksi 10-prosenttiseen suolaveteen. Vaihtoehtoisesti kalan voi suolata merisuolalla kauttaaltaan.

– Voit myös pyytää kalatiskin myyjää jo kaupassa ripottelemaan päälle merisuolaa ja pakkaamaan kalan tiukasti. Kun kalan suolaa jo aamulla, voi jo illalla käydä grillauspuuhiin, Kalaneuvokselta kerrotaan. 

Suolausaika riippuu kala raaka-aineesta, sen rasvaisuudesta ja koosta. Mitä rasvaisempi ja isompi kala, sitä enemmän suolaa uskaltaa laittaa ja sen pidempi on grillausaika.

4. Lohifileisiin tehdään viillot makkaran tapaan

Kalaneuvos vinkkaa, että kirjolohi- ja lohifileistä saa meheviä, kun leikkaa pintaan viillot noin neljän sentin välein, ja muistaa maustaa myös viiltojen välit. Näin kala maustuu tasaisesti.

Isoista kalafileistä kuten kirjolohesta ja lohesta saa herkullisia annoskokoisia medaljonkeja. Nämä medaljongit eli lohinyytit ovat monelle tutuin tapa grillata kalaa.

Lohifilee kannattaa grillata nahkan kanssa ja nahkapuoli alaspain esimerkiksi folion tai paistoalustan päällä. Lohta ei tarvitse kääntää kesken grillauksen. 

5. Nopein grilliherkku lohesta: Lohivartaat

Lohivartaat valmistuvat grillissä muutamassa minuutissa. Lohi pilkotaan tällöin nahattomana samankokoisiksi palasiksi ja pujotetaan vartaisiin. Jos käytät puisia grillitikkuja, anna niiden liota ensin vedessä.

Lohivartaisiin voi pujottaa lohen lisäksi esimerkiksi kypsiä varhaisperunoita, sitruunaviipaleita, kevätsipulia ja erilaisia kasviksia. Koska lohipalat kypsyvät nopeasti grillissä, ei vartaisiin kannata laittaa seuraksi mitään pitkää kypsennystä vaativaa.

Testaa resepti: Chimichurri-lohivartaat ja mangoslaw

Lue myös: Mistä tunnistaa, että lohi on tuoretta? Kari Aihisen vinkillä se selviää – ja samalla opit paistamaan kalan oikein!

Lähteet: Kalaneuvos, Pro Kala ry, Hätälä

Lisää aiheesta:

Helppo kikka täydelliseen savukalaan: "On kyllä mehevä"Tämä sinun pitää tietää, jos grillaat lohta tai kirjolohtaTärkeimmät vinkit kalan grillaamiseen – muista apuväline: "Auttaa pitämään mehukkaana"Mielettömän mehevää lohta grillissä: Toimi näin, jos haluat fileistä ja vartaista täydellisiä Tiedätkö, miten lohen kypsyyden saa testattua? "Haarukkatemppu" on usein tarpeen – kala-ammattilaisten paras ohje lohen grillaamiseenKalaneuvos vinkkaa: Muista nämä työvaiheet kalan grillauksessa – takaavat maistuvan lopputuloksen
RuokaKalaGrillausKesäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • Eilen17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • Eilen11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • Eilen09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • Eilen08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan