Moni ei hoksaa hyödyntää kätevää arkiruokaa – avaa vain paketti ja nauti: "Harva herkku on valmis yhtä nopeasti"

shutterstock_386523316
Valmista savukalaa voi ujuttaa vaikka pastan joukkoon. Pikaruokaa parhaimmillaan! Drong

Pro Kala ry muistuttaa, miten kätevää ja nopeaa arkiruokaa savukala on.

Savukala maistuu monelle sellaisenaan, mutta sitä voi käyttää myös monessa ruoassa raaka-aineena, vinkkaa Pro Kala ry. Savukalaa voi käyttää vaikkapa pastassa, munakkaassa, piirakassa tai kalapihvien raaka-aineena. Voit käyttää pelkkää savukalaa tai lisätä sitä makua tuomaan muuhun kalaruokaan.

– Harva herkku on valmis yhtä nopeasti kuin savukala: avaa vain paketti ja nauti! Sekä lämmin- että kylmäsavukaloja löytyy moneen makuun, mutta tiesitkö, ettei kalan savustaminen itsekään vie kovin kauaa? yhdistyksestä vinkataan.

Kalan savustaminen itse on todella nopeaa. Siinä missä monia lihoja pitää savustaa tuntikausia, kala on yleensä valmista jo alle tunnissa. Pro Kala ry:n mukaan rasvaisempia kaloja, kuten kirjolohta, muikkua tai siikaa, on hieman helpompi savustaa kuin vähärasvaisia ahvenia tai kuhaa. Rasvaisempi kala pysyy savustimessa mehevänä.

Itse savustaminen voidaan tehdä joko savustuspussissa, sähkösavustimen avulla tai savustuslaatikossa. Savustuspurut tai -lastut vaikuttavat siihen, miltä lopputulos maistuu. Klassinen valinta on leppä, mutta voit kokeilla rohkeasti myös muita puulajeja. 

Teetkö itse savukalaa? Näin onnistut!

Kalaa voi savustaa kokonaisena, fileenä tai palana. Ennen savustusta kala kannattaa kala suolata joko ripottelemalla sen pinnalle merisuolaa. Suolauksen voi kuitenkin tehdä myös suolaliemessä. Kiehauta silloin litra vettä ja desi merisuolaa, jäähdytä liemi jääkaapissa ja kaada liemi kalan päälle. Anna kalan olla liemessä puolisen tuntia, jotta se suolaantuu tasaisesti.

Muista kostuttaa purut tai lastut, jotta ne nimenomaan savuavat, eivätkä pala. Jos laitat purujen päälle sokeripalan tai kaksi, kalan pintaan tulee kaunis väri.

– Pienet kalat savustuvat kypsiksi jo alle 20 minuutissa, eikä isoillakaan kestä yleensä 40-50 minuuttia kauempaa. Voit testata etenkin kokonaisen kalan kypsyyttä vetämällä evästä: mikäli se lähtee helposti irti, kala on kypsä.

Kun savukala on valmista, syö se sellaisenaan tai lisää haluamaasi ruokaan. Savukalasta valmistuu vaikkapa maukas kalakeitto! Ja aina voit ostaa savukalasi myös valmiina kaupasta, jolloin kyse on todellisesta pikaruoasta.

Lähde: Pro Kala ry

Näin fileoit kalan 2:28


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!