Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Moni ei hoksaa hyödyntää kätevää arkiruokaa – avaa vain paketti ja nauti: "Harva herkku on valmis yhtä nopeasti"

Valmista savukalaa voi ujuttaa vaikka pastan joukkoon. Pikaruokaa parhaimmillaan!
Valmista savukalaa voi ujuttaa vaikka pastan joukkoon. Pikaruokaa parhaimmillaan!Drong
Julkaistu 10.08.2021 16:57

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pro Kala ry muistuttaa, miten kätevää ja nopeaa arkiruokaa savukala on.

Savukala maistuu monelle sellaisenaan, mutta sitä voi käyttää myös monessa ruoassa raaka-aineena, vinkkaa Pro Kala ry. Savukalaa voi käyttää vaikkapa pastassa, munakkaassa, piirakassa tai kalapihvien raaka-aineena. Voit käyttää pelkkää savukalaa tai lisätä sitä makua tuomaan muuhun kalaruokaan.

– Harva herkku on valmis yhtä nopeasti kuin savukala: avaa vain paketti ja nauti! Sekä lämmin- että kylmäsavukaloja löytyy moneen makuun, mutta tiesitkö, ettei kalan savustaminen itsekään vie kovin kauaa? yhdistyksestä vinkataan.

Lue myös: Kari Aihisen helppo pasta on arkiruokien kunkku – nyt sinun on viimeistään kokeiltava: "Tätä reseptiä olen jakanut eniten kavereilleni"

Kalan savustaminen itse on todella nopeaa. Siinä missä monia lihoja pitää savustaa tuntikausia, kala on yleensä valmista jo alle tunnissa. Pro Kala ry:n mukaan rasvaisempia kaloja, kuten kirjolohta, muikkua tai siikaa, on hieman helpompi savustaa kuin vähärasvaisia ahvenia tai kuhaa. Rasvaisempi kala pysyy savustimessa mehevänä.

Itse savustaminen voidaan tehdä joko savustuspussissa, sähkösavustimen avulla tai savustuslaatikossa. Savustuspurut tai -lastut vaikuttavat siihen, miltä lopputulos maistuu. Klassinen valinta on leppä, mutta voit kokeilla rohkeasti myös muita puulajeja. 

Teetkö itse savukalaa? Näin onnistut!

Kalaa voi savustaa kokonaisena, fileenä tai palana. Ennen savustusta kala kannattaa kala suolata joko ripottelemalla sen pinnalle merisuolaa. Suolauksen voi kuitenkin tehdä myös suolaliemessä. Kiehauta silloin litra vettä ja desi merisuolaa, jäähdytä liemi jääkaapissa ja kaada liemi kalan päälle. Anna kalan olla liemessä puolisen tuntia, jotta se suolaantuu tasaisesti.

Muista kostuttaa purut tai lastut, jotta ne nimenomaan savuavat, eivätkä pala. Jos laitat purujen päälle sokeripalan tai kaksi, kalan pintaan tulee kaunis väri.

– Pienet kalat savustuvat kypsiksi jo alle 20 minuutissa, eikä isoillakaan kestä yleensä 40-50 minuuttia kauempaa. Voit testata etenkin kokonaisen kalan kypsyyttä vetämällä evästä: mikäli se lähtee helposti irti, kala on kypsä.

Kun savukala on valmista, syö se sellaisenaan tai lisää haluamaasi ruokaan. Savukalasta valmistuu vaikkapa maukas kalakeitto! Ja aina voit ostaa savukalasi myös valmiina kaupasta, jolloin kyse on todellisesta pikaruoasta.

Lue myös: Oletko hoksannut tätä valmistaessasi kalakeittoa? Nerokas tapa hyödyntää tähteet: "Tuo pehmeän savun maun"

Lähde: Pro Kala ry

2:28Näin fileoit kalan

Lisää aiheesta:

Helppo kikka täydelliseen savukalaan: "On kyllä mehevä"Tärkeimmät vinkit kalan grillaamiseen – muista apuväline: "Auttaa pitämään mehukkaana"Oletko hoksannut kätevää arkiruokaa? Avaa vain paketti ja nauti: "Harva herkku on valmis yhtä nopeasti"Mitä ruokaa kalasta kannattaa tehdä? Älä sorru harhakuvaan: "Turhan monella kotikokilla on luulo..."Jos teet usein vain uunilohta tai kalakeittoa, lue tämä: "Tuttu raaka-aine voi näyttää itsestään aivan uusia puolia!"Kaksi asiaa, jotka sinun täytyy muistaa, jos valmistat savukalaa – muuten voi kesäherkku mennä pilalle
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • Eilen11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • Eilen09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • Eilen08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan

  • ke17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta