Mielettömän mehevää lohta grillissä: Toimi näin, jos haluat fileistä ja vartaista täydellisiä

2:05 Kaappaus keittiössä: Kari Aihinen valmistaa paistettua lohta ja juureksia

Miten lohen saa grillattua mahdollisimman meheväksi? Kala-asiantuntijat kertovat tärkeimmät tärpit lohen grillaamiseen, valmistat sen sitten kokonaisena, vartaissa tai fileenä.

Videolla: Lohesta voi myös paistaa pannulla täydellistä. Katso Kari Aihisen vinkit!

Kalan grillaus on simppeliä, kunhan pitää mielessä muutaman perussäännön. Tässä parhaat tärpit lohen grillaukseen.

1. Käytä foliota apuvälineenä

Pro Kala ry muistuttaa, että kalaa ei välttämättä kannata laittaa suoraan grilliin, vaan apuvälineeksi tulisi hankkia esimerkiksi foliota. Herkkä kala nimittäin saattaa helposti tarttua grilliritilöihin ja hajota. 

– Jos suljet kalan kokonaan folion sisään, se todennäköisemmin pysyy myös mehevänä, eikä kuivu liikaa, Pro Kala ry:stä todetaan.

2. Muista lämpömittari, jos grillaat kokonaisen kalan tai ison fileen

Jos grillaat lohen kokonaisena tai isona fileenä, kannattaa avuksi ottaa lämpömittari. Ison lohifileen kypsymistä voi olla hankala arvioida silmämääräisesti, eikä kukaan nauti rutikuivaksi grillatusta lohesta. Laita lämpömittari kalafileen paksuimpaan kohtaan. Esimerkiksi lohi on oikein mehukasta jo alle 60 asteessa. Yli 60 asteessa lohi on läpikypsää, ja 70 asteessa helposti jo kuivaa.

Kirjolohi- ja lohifileen grillaamiseen paras lämpötila on 170–180 astetta. Kalafilee valmistuu grillissä noin 20 minuutissa ja samalla voi valmistaa kasviksia aterian lisukkeeksi. Filee on kypsää, kun haarukalla lohkaistessa pala irtoaa helposti. Kokonaisen kalan kohdalla kala kypsyy noin 200 asteessa ja vastaavasti grillausaika on pidempi, noin 45 minuuttia – jälleen kalan koosta riippuen.

3. Muista kokonaisen kalan suolaus

Kalaneuvos muistuttaa, että suolaus on tärkeä osa onnistuneen kala-aterian valmistamista. Kokonaisen kalan voi suolata laittamalla sen yöksi 10-prosenttiseen suolaveteen. Vaihtoehtoisesti kalan voi suolata merisuolalla kauttaaltaan.

– Voit myös pyytää kalatiskin myyjää jo kaupassa ripottelemaan päälle merisuolaa ja pakkaamaan kalan tiukasti. Kun kalan suolaa jo aamulla, voi jo illalla käydä grillauspuuhiin, Kalaneuvokselta kerrotaan. 

Suolausaika riippuu kala raaka-aineesta, sen rasvaisuudesta ja koosta. Mitä rasvaisempi ja isompi kala, sitä enemmän suolaa uskaltaa laittaa ja sen pidempi on grillausaika.

4. Lohifileisiin tehdään viillot makkaran tapaan

Kalaneuvos vinkkaa, että kirjolohi- ja lohifileistä saa meheviä, kun leikkaa pintaan viillot noin neljän sentin välein, ja muistaa maustaa myös viiltojen välit. Näin kala maustuu tasaisesti.

Isoista kalafileistä kuten kirjolohesta ja lohesta saa herkullisia annoskokoisia medaljonkeja. Nämä medaljongit eli lohinyytit ovat monelle tutuin tapa grillata kalaa.

Lohifilee kannattaa grillata nahkan kanssa ja nahkapuoli alaspain esimerkiksi folion tai paistoalustan päällä. Lohta ei tarvitse kääntää kesken grillauksen. 

5. Nopein grilliherkku lohesta: Lohivartaat

Lohivartaat valmistuvat grillissä muutamassa minuutissa. Lohi pilkotaan tällöin nahattomana samankokoisiksi palasiksi ja pujotetaan vartaisiin. Jos käytät puisia grillitikkuja, anna niiden liota ensin vedessä.

Lohivartaisiin voi pujottaa lohen lisäksi esimerkiksi kypsiä varhaisperunoita, sitruunaviipaleita, kevätsipulia ja erilaisia kasviksia. Koska lohipalat kypsyvät nopeasti grillissä, ei vartaisiin kannata laittaa seuraksi mitään pitkää kypsennystä vaativaa.

Lähteet: Kalaneuvos, Pro Kala ry, Hätälä

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja