Miten lohen saa grillattua mahdollisimman meheväksi? Kala-asiantuntijat kertovat tärkeimmät tärpit lohen grillaamiseen, valmistat sen sitten kokonaisena, vartaissa tai fileenä.
Videolla: Lohesta voi myös paistaa pannulla täydellistä. Katso Kari Aihisen vinkit!
Kalan grillaus on simppeliä, kunhan pitää mielessä muutaman perussäännön. Tässä parhaat tärpit lohen grillaukseen.
1. Käytä foliota apuvälineenä
Pro Kala ry muistuttaa, että kalaa ei välttämättä kannata laittaa suoraan grilliin, vaan apuvälineeksi tulisi hankkia esimerkiksi foliota. Herkkä kala nimittäin saattaa helposti tarttua grilliritilöihin ja hajota.
– Jos suljet kalan kokonaan folion sisään, se todennäköisemmin pysyy myös mehevänä, eikä kuivu liikaa, Pro Kala ry:stä todetaan.
2. Muista lämpömittari, jos grillaat kokonaisen kalan tai ison fileen
Jos grillaat lohen kokonaisena tai isona fileenä, kannattaa avuksi ottaa lämpömittari. Ison lohifileen kypsymistä voi olla hankala arvioida silmämääräisesti, eikä kukaan nauti rutikuivaksi grillatusta lohesta. Laita lämpömittari kalafileen paksuimpaan kohtaan. Esimerkiksi lohi on oikein mehukasta jo alle 60 asteessa. Yli 60 asteessa lohi on läpikypsää, ja 70 asteessa helposti jo kuivaa.

