Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Uskoisitko? Yllättävä ainesosa tekee perunamuusista täydellisen: "Siinä on iso osa mausta"

Perunoiden kuorista saa muusiin täyteläisen maun.
Perunoiden kuorista saa muusiin täyteläisen maun.Shutterstock
Julkaistu 10.04.2016 14:04
Toimittajan kuva

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Michelin-kokki Sasu Laukkonen paljasti Makuja.fille täydellisen perunamuusin salaisuuden. Hyvässä muusissa hyödynnetään myös perunankuoret.

Perunanmuusin valmistaminen lähtee liikkeelle perunoiden valinnasta. Käytännössä mikä tahansa jauhoinen lajike sopii muusiperunaksi.

Chef & Sommelierin ravintoloitsija Sasu Laukkosella ei ole patenttivastausta siihen, pitääkö muusissa käyttää kermaa vai maitoa, ja kuinka paljon voita ja suolaa pitäisi lisätä. Sen saa kukin itse päättää omien mieltymystensä mukaan.

Muusiperunoiden keittämisessä tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä siinä moni asia voi mennä pieleen. Kun perusasiat ovat kunnossa, muutamalla niksillä muusista saa täydellistä.

Vältä liisteriä

Laukkosen mukaan perunat tulee lisätä tasakokoisina paloina kiehuvaan, suolattomaan veteen. Jos perunat keittää kylmään veteen, niistä tulee helpommin liisteriä.

Jos haluaa pelata varman päälle, pilkotut perunat voi vielä huuhtoa kylmällä vedellä ennen keittämistä.

– Kun pilkot perunan kuutioiksi, veitsi ja leikkuulauta sekä perunapalojen kaikki pinnat ovat täynnä tärkkelystä. Huuhtelemalla estät sen, että muusista ei tule liisteriä.

Ota kypsät perunapalat ajoissa pois kattilasta, etteivät ne ime itseensä liikaa keitinvettä. Palojen kypsyyttä kannattaa kokeilla usein, etteivät perunat mene ihan muhjuksi.

– Kun nostat yhden kuution leikkuulaudalle ja painat peukalolla alas ja se on muusia, se on valmis.

Hyödynnä myös perunankuoret

Laukkonen kehottaa käyttämään hyödyksi myös perunankuoret. Näin muusiin saa täyteläisemmän maun.

– Perunan maustahan todella iso osa on siinä kuoressa. Pestyt perunankuoret kannattaa laittaa lillumaan sinne kerma-voi-maitoseokseen ja keittää niiden maun sinne nesteeseen.

– Kun neste on kiehahtanut niin, että se on kuumaa, siivilöi neste ja lisää sitä pikkuhiljaa hyvin rauhallisesti vaikka puulusikalla vähän kerrallaan ja pyörität sen ensin sinne joukkoon ennen kuin laitat lisää. Maistele samalla koko ajan ja lisää nestettä kunnes se alkaa tuntua siltä mistä itse tykkäät.

Kuorien maun voi keittää myös pelkkään maitoon ja lisätä voin vasta valmiiseen muusiin.

Siivilällä syntyy hienojakoinen muusi

Kun perunat on keitetty, vesi siivilöidään pois ja paloja kuivataan hetken aikaa kattilan pohjalla, jolloin ylimääräinen neste pääsee haihtumaan.

Laukkonen suosii perinteistä perunanuijaa, jolla syntyy karkeampi muusi.

Hienojakoisempi muusi syntyy metallisella tiheäverkkoisella siivilällä. Kun painaa perunaa soppakauhalla muutaman lusikallisen kerrallaan metallisiivilän läpi, syntyy pientä hienojakoista perunalunta.

Lisää aiheesta:

Kokki nimeää kaksi tärkeintä sääntöä perunamuusin tekemiseen: Ethän käytä vääränlaista maitoa tai voita?Ei enää liisteriä! Vältä tyypillisimmät virheet ja tee perunamuusista joka kerta täydellistäTäydellinen perunamuusi: Yksi perunalajike ylitse muiden – käytätkö sinä?Keittiömestari paljastaa nerokkaan tavan valmistaa perunamuusia – lopputuloksena hienostuneempi maku!Ei näin! Keittiömestari tyrmää suomalaisten tavan valmistaa perunamuusia: "Se on kardinaalimunaus!"Paras perunamuusi vaatii juuri tietynlaista maitoa – osaatko valmistaa oikein?
PerunamuusiPerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Perunamuusi
  • 27.2.07:44
    Ruoka

    Teetkö perunamuusin näin? Ruotsalaisasiantuntija: "Se voi olla riskialtista"

  • 26.08.201813:59
    Peruna

    Näin täyteläistä perunamuusia et ole taatusti vielä syönyt – lisää vain joukkoon tämä ainesosa

  • 07.08.201818:16
    Peruna

    Tunnetusti maailman paras perunamuusiresepti! Näin valmistat tutun arkiruoan kuuluisan Michelin-kokin opein

  • 02.12.201714:04
    Peruna

    Säästät rahaa ja saat loistavaa ruokaa – jos jääkaapistasi löytyy perunamuusia, tee näin!

  • 01.12.201710:30
    Liha

    "Erinomainen ruoka, josta koko perhe pitää" – Aki Wahlman paljastaa simppelin ruokasuosikkinsa