Mainos

Uskoisitko? Yllättävä ainesosa tekee perunamuusista täydellisen: "Siinä on iso osa mausta"

Michelin-kokki Sasu Laukkonen paljasti Makuja.fille täydellisen perunamuusin salaisuuden. Hyvässä muusissa hyödynnetään myös perunankuoret.

Perunanmuusin valmistaminen lähtee liikkeelle perunoiden valinnasta. Käytännössä mikä tahansa jauhoinen lajike sopii muusiperunaksi.

Chef & Sommelierin ravintoloitsija Sasu Laukkosella ei ole patenttivastausta siihen, pitääkö muusissa käyttää kermaa vai maitoa, ja kuinka paljon voita ja suolaa pitäisi lisätä. Sen saa kukin itse päättää omien mieltymystensä mukaan.

Muusiperunoiden keittämisessä tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä siinä moni asia voi mennä pieleen. Kun perusasiat ovat kunnossa, muutamalla niksillä muusista saa täydellistä.

Vältä liisteriä

Laukkosen mukaan perunat tulee lisätä tasakokoisina paloina kiehuvaan, suolattomaan veteen. Jos perunat keittää kylmään veteen, niistä tulee helpommin liisteriä.

Jos haluaa pelata varman päälle, pilkotut perunat voi vielä huuhtoa kylmällä vedellä ennen keittämistä.

– Kun pilkot perunan kuutioiksi, veitsi ja leikkuulauta sekä perunapalojen kaikki pinnat ovat täynnä tärkkelystä. Huuhtelemalla estät sen, että muusista ei tule liisteriä.

Ota kypsät perunapalat ajoissa pois kattilasta, etteivät ne ime itseensä liikaa keitinvettä. Palojen kypsyyttä kannattaa kokeilla usein, etteivät perunat mene ihan muhjuksi.

– Kun nostat yhden kuution leikkuulaudalle ja painat peukalolla alas ja se on muusia, se on valmis.

Hyödynnä myös perunankuoret

Laukkonen kehottaa käyttämään hyödyksi myös perunankuoret. Näin muusiin saa täyteläisemmän maun.

– Perunan maustahan todella iso osa on siinä kuoressa. Pestyt perunankuoret kannattaa laittaa lillumaan sinne kerma-voi-maitoseokseen ja keittää niiden maun sinne nesteeseen.

– Kun neste on kiehahtanut niin, että se on kuumaa, siivilöi neste ja lisää sitä pikkuhiljaa hyvin rauhallisesti vaikka puulusikalla vähän kerrallaan ja pyörität sen ensin sinne joukkoon ennen kuin laitat lisää. Maistele samalla koko ajan ja lisää nestettä kunnes se alkaa tuntua siltä mistä itse tykkäät.

Kuorien maun voi keittää myös pelkkään maitoon ja lisätä voin vasta valmiiseen muusiin.

Siivilällä syntyy hienojakoinen muusi

Kun perunat on keitetty, vesi siivilöidään pois ja paloja kuivataan hetken aikaa kattilan pohjalla, jolloin ylimääräinen neste pääsee haihtumaan.

Laukkonen suosii perinteistä perunanuijaa, jolla syntyy karkeampi muusi.

Hienojakoisempi muusi syntyy metallisella tiheäverkkoisella siivilällä. Kun painaa perunaa soppakauhalla muutaman lusikallisen kerrallaan metallisiivilän läpi, syntyy pientä hienojakoista perunalunta.

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja