Michelin-kokki Sasu Laukkonen paljasti Makuja.fille täydellisen perunamuusin salaisuuden. Hyvässä muusissa hyödynnetään myös perunankuoret.
Perunanmuusin valmistaminen lähtee liikkeelle perunoiden valinnasta. Käytännössä mikä tahansa jauhoinen lajike sopii muusiperunaksi.
Chef & Sommelierin ravintoloitsija Sasu Laukkosella ei ole patenttivastausta siihen, pitääkö muusissa käyttää kermaa vai maitoa, ja kuinka paljon voita ja suolaa pitäisi lisätä. Sen saa kukin itse päättää omien mieltymystensä mukaan.
Muusiperunoiden keittämisessä tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä siinä moni asia voi mennä pieleen. Kun perusasiat ovat kunnossa, muutamalla niksillä muusista saa täydellistä.
Vältä liisteriä
Laukkosen mukaan perunat tulee lisätä tasakokoisina paloina kiehuvaan, suolattomaan veteen. Jos perunat keittää kylmään veteen, niistä tulee helpommin liisteriä.
Jos haluaa pelata varman päälle, pilkotut perunat voi vielä huuhtoa kylmällä vedellä ennen keittämistä.
– Kun pilkot perunan kuutioiksi, veitsi ja leikkuulauta sekä perunapalojen kaikki pinnat ovat täynnä tärkkelystä. Huuhtelemalla estät sen, että muusista ei tule liisteriä.
Ota kypsät perunapalat ajoissa pois kattilasta, etteivät ne ime itseensä liikaa keitinvettä. Palojen kypsyyttä kannattaa kokeilla usein, etteivät perunat mene ihan muhjuksi.

