Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Keittiömestari paljastaa nerokkaan tavan valmistaa perunamuusia – lopputuloksena hienostuneempi maku!

Perunamuusin voi maustaa esimerkiksi tuoreilla yrteillä.
Perunamuusin voi maustaa esimerkiksi tuoreilla yrteillä.Shutterstock
Julkaistu 16.04.2016 08:05
Toimittajan kuva

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Perunamuusiin saa pienellä vaivalla uutta vaihtelua. Michelin-kokki Sasu Laukkonen paljasti omat muusisuosikkinsa.

Chef & Sommelierin keittiömestari Sasu Laukkosen mielestä hyvää perunamuusia voi tehdä monella eri tavalla. Parasta tapaa hän ei kuitenkaan halua nimetä.

– Paras on vaarallinen sana. Hyväähän voi olla paljon, kun parasta on vain yksi.

Jos perunamuusiin haluaa vaihtelua, Laukkonen neuvoo kypsentämään perunat vaihteeksi uunissa. Uunipaahdettuun perunamuusiin soveltuu parhaiten rosamunda.

rosamunda
Rosamunda sopii hyvin uunipaahdettuun perunamuusiinLehtikuva

Uuniin kannattaa valita mahdollisimman tasakokoisia perunoita, jotta ne kypsyvät samanaikaisesti. Perunoita paahdetaan kokonaisina 180–200-asteisessa uunissa noin tunnin, tai kunnes ne ovat sisältä pehmeitä. Kypsymisaika riippuu perunoiden koosta.

Anna perunoiden jäähtyä hetken aikaa, puolita perunat pitkittäin ja koverra pehmeä sisus pois kuorista. Etene tämän jälkeen samalla tavalla kuin keitettyjen perunoiden kanssa: Muussaa perunat perunanuijalla, lisää lämmintä maitoa tai kermamaitoa sekä voinokare. Mausta lopuksi suolalla. 

Uunipaahdetuista perunoista tehty muusi on karkeampaa kuin perinteinen muusi. Maultaan se on kuitenkin hienostuneempi kuin perusmuusi.

– Siinä on sellainen paahteinen maku. Siinä on jollekin vähän riistaisemmalle ruoalle hyvä lisäke.

Pähkinöistä uutta makua muusiin

Muusiin saa vaihtelua myös kokeilemalla erilaisia makuvariaatioita. Helpoiten makua saa erilaisilla makuöljyillä.

– Kun näitä herkkukauppoja on tullut paljon, niin ihmiset ovat ostaneet kaikenlaisia tryffeliöljyjä ja sen sellaisia. Vaikka se nyt ei ole kovin aito tryffelin maku, niin kyllä sitä voi sellaisen pienen tipan laittaa.

Pähkinäinen perunamuusi:
1. Anna voin kiehua kattilassa niin kauan, että se alkaa hieman ruskistua.
2. Lisää sekaan hasselpähkinöitä tai manteleita.
3. Kun pähkinät ovat ehtineet hieman karamellisoitua, hienonna pähkinät ja sekoita pähkinävoi perunamuusiin.

Laukkosen oma suosikki on pähkinäinen perunamuusi. Siihen maku tulee aidoista pähkinöistä ja manteleista.

Muusiin saa paahteista voin makua myös ilman pähkinöitä. Kun muusiin kuuluvan voin ruskistaa ensin sellaisenaan kattilassa, siihen tulee heti syvempi, jopa karamellinen maku.

Tuoreista yrteistä makua ja väriä

Tuoreet yrtit, kuten timjami ja rosmariini tuovat muusiin väriä ja makua. Myös yrtit kannattaa lisätä ruskistettuun voihin, mutta vasta sen jälkeen kun voikattila on otettu pois hellalta. Voin pitää olla kuitenkin vielä niin kuumaa, että yrttien maku tarttuu siihen kunnolla.

Perunamuusiin voi lisätä myös puolukkaa. Puolukkainen muusi on pirteä lisäke esimerkiksi poron fileelle.

– Tuossa on aika hyvä esimerkki sellaiseen yksinkertaistettuun luovuuteen, millä kuitenkin pystyy onnistumaan, ettei se ole sellaista, että joka toinen kerta menee ihan penkin alle. Kun eihän sellaisia neuvoja haluaisi antaa, Laukkonen toteaa.

Lisää aiheesta:

Teetkö perunamuusin näin? Ruotsalaisasiantuntija: "Se voi olla riskialtista"Meri-Tuulin neronleimauksesta syntyi täydellinen perunamuusi – "Tätä voi syödä ihan pelkästäänkin!"10 herkullista vinkkiä täydelliseen munakokkeliin – mikä vinkeistä on oma suosikkisi?Henri Alén jakaa parhaat vinkkinsä pataruokiin: "Ykkösnyrkkisääntö on..."Uskoisitko? Yllättävä ainesosa tekee perunamuusista täydellisen: "Siinä on iso osa mausta"Joulupöydän yllättäjä syntyy edullisesta ainesosasta: "Kaikki kyselevät aina tämän reseptin perään"
PerunaPerunamuusiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Peruna
  • 22.9.10:14
    Maatalous

    Nyt viljelijät tarkkana – Ruokavirastolta varoitus

  • 18.9.17:13
    Ruoka

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • 22.6.09:44
    Ruoka

    Varhaisperunoista entistäkin parempia! Hittiohje kannattaa testata

  • 17.6.12:44
    Ruoka

    Timon perunanpesuvideo räjäytti Tiktokin – "Laiskuuttahan tuo nyt on"

  • 11.6.07:46
    Ruoka

    Luulitko syöväsi nyt uusia perunoita? Olet väärässä