Keittiömestari paljastaa nerokkaan tavan valmistaa perunamuusia – lopputuloksena hienostuneempi maku!

perunamuusi 4
Perunamuusin voi maustaa esimerkiksi tuoreilla yrteillä. Shutterstock

Perunamuusiin saa pienellä vaivalla uutta vaihtelua. Michelin-kokki Sasu Laukkonen paljasti omat muusisuosikkinsa.

Chef & Sommelierin keittiömestari Sasu Laukkosen mielestä hyvää perunamuusia voi tehdä monella eri tavalla. Parasta tapaa hän ei kuitenkaan halua nimetä.

– Paras on vaarallinen sana. Hyväähän voi olla paljon, kun parasta on vain yksi.

Jos perunamuusiin haluaa vaihtelua, Laukkonen neuvoo kypsentämään perunat vaihteeksi uunissa. Uunipaahdettuun perunamuusiin soveltuu parhaiten rosamunda.

Uuniin kannattaa valita mahdollisimman tasakokoisia perunoita, jotta ne kypsyvät samanaikaisesti. Perunoita paahdetaan kokonaisina 180–200-asteisessa uunissa noin tunnin, tai kunnes ne ovat sisältä pehmeitä. Kypsymisaika riippuu perunoiden koosta.

Anna perunoiden jäähtyä hetken aikaa, puolita perunat pitkittäin ja koverra pehmeä sisus pois kuorista. Etene tämän jälkeen samalla tavalla kuin keitettyjen perunoiden kanssa: Muussaa perunat perunanuijalla, lisää lämmintä maitoa tai kermamaitoa sekä voinokare. Mausta lopuksi suolalla. 

Uunipaahdetuista perunoista tehty muusi on karkeampaa kuin perinteinen muusi. Maultaan se on kuitenkin hienostuneempi kuin perusmuusi.

– Siinä on sellainen paahteinen maku. Siinä on jollekin vähän riistaisemmalle ruoalle hyvä lisäke.

Pähkinöistä uutta makua muusiin

Muusiin saa vaihtelua myös kokeilemalla erilaisia makuvariaatioita. Helpoiten makua saa erilaisilla makuöljyillä.

– Kun näitä herkkukauppoja on tullut paljon, niin ihmiset ovat ostaneet kaikenlaisia tryffeliöljyjä ja sen sellaisia. Vaikka se nyt ei ole kovin aito tryffelin maku, niin kyllä sitä voi sellaisen pienen tipan laittaa.

Pähkinäinen perunamuusi:
1. Anna voin kiehua kattilassa niin kauan, että se alkaa hieman ruskistua.
2. Lisää sekaan hasselpähkinöitä tai manteleita.
3. Kun pähkinät ovat ehtineet hieman karamellisoitua, hienonna pähkinät ja sekoita pähkinävoi perunamuusiin.

Laukkosen oma suosikki on pähkinäinen perunamuusi. Siihen maku tulee aidoista pähkinöistä ja manteleista.

Muusiin saa paahteista voin makua myös ilman pähkinöitä. Kun muusiin kuuluvan voin ruskistaa ensin sellaisenaan kattilassa, siihen tulee heti syvempi, jopa karamellinen maku.

Tuoreista yrteistä makua ja väriä

Tuoreet yrtit, kuten timjami ja rosmariini tuovat muusiin väriä ja makua. Myös yrtit kannattaa lisätä ruskistettuun voihin, mutta vasta sen jälkeen kun voikattila on otettu pois hellalta. Voin pitää olla kuitenkin vielä niin kuumaa, että yrttien maku tarttuu siihen kunnolla.

Perunamuusiin voi lisätä myös puolukkaa. Puolukkainen muusi on pirteä lisäke esimerkiksi poron fileelle.

– Tuossa on aika hyvä esimerkki sellaiseen yksinkertaistettuun luovuuteen, millä kuitenkin pystyy onnistumaan, ettei se ole sellaista, että joka toinen kerta menee ihan penkin alle. Kun eihän sellaisia neuvoja haluaisi antaa, Laukkonen toteaa.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat