Ei näin! Keittiömestari tyrmää suomalaisten tavan valmistaa perunamuusia: "Se on kardinaalimunaus!"

perunamuusi2
Suola lisätään perunamuusiin vasta viimeisenä. Shutterstock

Keitätkö muusiperunat kylmään suolattuun veteen? Ei kannattaisi, sanoo Michelin-kokki Sasu Laukkonen.

Chef & Sommelierin keittiömestari Sasu Laukkosen mukaan perunamuusin valmistuksessa moni asia menee kotikokeilla usein pieleen, vaikka kyseessä on tavallinen perusruoka.

– Perunamuusi on meille ihan hirmu tärkeä ruoka ja osa meidän ruokapöytää ja tapoja, ja silti moni pystyy sen munimaan ihan pelkästään sillä, ettei tule ajatelleeksi, mitä tekee.

Suomalaiset laittavat muusiperunat usein kylmään veteen odottelemaan. Vasta kun vieraat saapuvat, levy lyödään täysille.

Vaikka moni haluaa tehdä muusinsa juuri niin kuin mummolassakin tehtiin, ei perunoita kannata keittää kylmään veteen.

– Ei, ei näin. Se on se kardinaalimunaus.

Jos perunat keittää kylmään veteen, niistä tulee helpommin liisteriä. Parhaan lopputuloksen saa, kun perunat lisätään vasta kiehuvaan veteen.

Älä laita keitinveteen suolaa

Laukkonen suosittelee muusiperunoiden keittämistä suolattomassa vedessä. Suolan lisääminen keitinveteen ei edistä kypsymistä millään lailla. Makuunkaan se ei vaikuta, sillä suola lisätään vasta lopuksi.

– Toiset kun keittävät suolatussa vedessä ja sen jälkeen päräyttävät sinne vielä kunnon suolat loppuun, niin hupskeikkaa, se onkin liian suolaista.

Suola kannattaakin lisätä vasta valmiiseen muusiin. Suolan määrässä kannattaa luottaa omaan makuaistiinsa.

– Täysin oman maun mukaan niin, että lisää vain vähän kerrallaan, sekoittaa ja maistaa.

Koolla on väliä

Perunat kannattaa pilkkoa tasakokoisiksi paloiksi, jotta ne kypsyvät samanaikaisesti. Laukkosen mukaan ei ole väliä keitetäänkö perunat kokonaisina, kuutioina vai viipaleina, kunhan palat ovat samankokoisia.

– Tärkeintä on se, että välillä nostelet sieltä muutaman palan ja kokeilet veitsellä kuinka pehmeä se on.

Perunoita ei missään nimessä pidä päästää ylikypsäksi, vaan keitinvesi pitää kaataa pois heti kun perunat ovat kypsiä.

– Jos peruna menee ihan muhjuksi, silloin sen oma rakenne hajoaa ja silloin se alkaa imeä vettä itseensä kuin pesusieni.

Jos perunat imevät itseensä keitinvettä, niihin ei imeydy kunnolla makuja maidosta ja voista, ja muusista tulee helposti löysää ja vetistä.

Perunoita kannattaa kuivattaa keittämisen jälkeen hetken aikaa kattilan pohjalla, jolloin ylimääräinen neste pääsee haihtumaan pois.

– Nämä ovat sellaisia asioita, mitkä jäävät helposti huomioimatta. Yhtäkkiä vaan hätäisesti laitat perunat johonkin veteen ja alat keittää niitä ja ihmettelet, että mitä tapahtui, kun se keitinvesi ei olekaan enää kirkasta, vaan ihan sameaa. Sitten olet todennäköisesti täräyttänyt ne potut vielä suolavedessä niin, että ne ovat aivan ylikypsiä, ja on ihan pelkkää muhjua koko kattila täynnä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.