Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ei näin! Keittiömestari tyrmää suomalaisten tavan valmistaa perunamuusia: "Se on kardinaalimunaus!"

Suola lisätään perunamuusiin vasta viimeisenä.
Suola lisätään perunamuusiin vasta viimeisenä.Shutterstock
Julkaistu 10.04.2016 08:03
Toimittajan kuva

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Keitätkö muusiperunat kylmään suolattuun veteen? Ei kannattaisi, sanoo Michelin-kokki Sasu Laukkonen.

Chef & Sommelierin keittiömestari Sasu Laukkosen mukaan perunamuusin valmistuksessa moni asia menee kotikokeilla usein pieleen, vaikka kyseessä on tavallinen perusruoka.

– Perunamuusi on meille ihan hirmu tärkeä ruoka ja osa meidän ruokapöytää ja tapoja, ja silti moni pystyy sen munimaan ihan pelkästään sillä, ettei tule ajatelleeksi, mitä tekee.

Suomalaiset laittavat muusiperunat usein kylmään veteen odottelemaan. Vasta kun vieraat saapuvat, levy lyödään täysille.

Vaikka moni haluaa tehdä muusinsa juuri niin kuin mummolassakin tehtiin, ei perunoita kannata keittää kylmään veteen.

– Ei, ei näin. Se on se kardinaalimunaus.

Jos perunat keittää kylmään veteen, niistä tulee helpommin liisteriä. Parhaan lopputuloksen saa, kun perunat lisätään vasta kiehuvaan veteen.

Älä laita keitinveteen suolaa

Laukkonen suosittelee muusiperunoiden keittämistä suolattomassa vedessä. Suolan lisääminen keitinveteen ei edistä kypsymistä millään lailla. Makuunkaan se ei vaikuta, sillä suola lisätään vasta lopuksi.

– Toiset kun keittävät suolatussa vedessä ja sen jälkeen päräyttävät sinne vielä kunnon suolat loppuun, niin hupskeikkaa, se onkin liian suolaista.

Suola kannattaakin lisätä vasta valmiiseen muusiin. Suolan määrässä kannattaa luottaa omaan makuaistiinsa.

– Täysin oman maun mukaan niin, että lisää vain vähän kerrallaan, sekoittaa ja maistaa.

Koolla on väliä

Perunat kannattaa pilkkoa tasakokoisiksi paloiksi, jotta ne kypsyvät samanaikaisesti. Laukkosen mukaan ei ole väliä keitetäänkö perunat kokonaisina, kuutioina vai viipaleina, kunhan palat ovat samankokoisia.

– Tärkeintä on se, että välillä nostelet sieltä muutaman palan ja kokeilet veitsellä kuinka pehmeä se on.

Perunoita ei missään nimessä pidä päästää ylikypsäksi, vaan keitinvesi pitää kaataa pois heti kun perunat ovat kypsiä.

– Jos peruna menee ihan muhjuksi, silloin sen oma rakenne hajoaa ja silloin se alkaa imeä vettä itseensä kuin pesusieni.

Jos perunat imevät itseensä keitinvettä, niihin ei imeydy kunnolla makuja maidosta ja voista, ja muusista tulee helposti löysää ja vetistä.

Perunoita kannattaa kuivattaa keittämisen jälkeen hetken aikaa kattilan pohjalla, jolloin ylimääräinen neste pääsee haihtumaan pois.

– Nämä ovat sellaisia asioita, mitkä jäävät helposti huomioimatta. Yhtäkkiä vaan hätäisesti laitat perunat johonkin veteen ja alat keittää niitä ja ihmettelet, että mitä tapahtui, kun se keitinvesi ei olekaan enää kirkasta, vaan ihan sameaa. Sitten olet todennäköisesti täräyttänyt ne potut vielä suolavedessä niin, että ne ovat aivan ylikypsiä, ja on ihan pelkkää muhjua koko kattila täynnä.

Lisää aiheesta:

Viisi syytä, miksi kotona valmistettu keitto epäonnistuu – kiinnitä huomiota näihin vaiheisiinEi enää liisteriä! Vältä tyypillisimmät virheet ja tee perunamuusista joka kerta täydellistäTäydellinen perunamuusi: Yksi perunalajike ylitse muiden – käytätkö sinä?Yleinen harhaluulo: Perunoita ei kannatakaan keittää näin!Moka, jonka moni tekee perunamuusia valmistaessaan – kokki: "Älä missään nimessä tee näin"Uskoisitko? Yllättävä ainesosa tekee perunamuusista täydellisen: "Siinä on iso osa mausta"
PerunamuusiPerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Perunamuusi
  • 27.2.07:44
    Ruoka

    Teetkö perunamuusin näin? Ruotsalaisasiantuntija: "Se voi olla riskialtista"

  • 26.08.201813:59
    Peruna

    Näin täyteläistä perunamuusia et ole taatusti vielä syönyt – lisää vain joukkoon tämä ainesosa

  • 07.08.201818:16
    Peruna

    Tunnetusti maailman paras perunamuusiresepti! Näin valmistat tutun arkiruoan kuuluisan Michelin-kokin opein

  • 02.12.201714:04
    Peruna

    Säästät rahaa ja saat loistavaa ruokaa – jos jääkaapistasi löytyy perunamuusia, tee näin!

  • 01.12.201710:30
    Liha

    "Erinomainen ruoka, josta koko perhe pitää" – Aki Wahlman paljastaa simppelin ruokasuosikkinsa