Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Erinomainen ruoka, josta koko perhe pitää" – Aki Wahlman paljastaa simppelin ruokasuosikkinsa

Shepherd's Pien kuoren alle voi kätkeytyä niin lihaa, kalaa kuin kasviksiakin.
Shepherd's Pien kuoren alle voi kätkeytyä niin lihaa, kalaa kuin kasviksiakin.Shutterstock
Julkaistu 01.12.2017 10:30

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Maukas englantilainen lohturuoaksikin kutsuttu vuokaruoka maistuu erinomaisesti Aki Wahlmanille. Koko perheelle sopivan arkiruoan voi valmistaa niin kasviksista, kalasta kuin lihastakin.

Huippukokki ja keittiömestari Aki Wahlman kertoo, että hänen suosikkiarkiruokareseptinsä pimeneviin iltoihin on klassinen brittiläinen vuoka.

– Minun suosikkini on tällä hetkellä sellainen shepherd’s pie -tyyppinen, uunissa helposti tehtävä vuoka. shepherd's pie sopii hyvin tähän kylmenevään synkkään aikaan, ja se on helppo ruoka myös lämmittää, Wahlman kertoo.

Maukas shepherd's pie tai suomalaisittain 'paimenten vuoka' tehdään perinteisesti lihasta ja perunamuusista. Sitä voisi pitää suomalaisen liha-perunasoselaatikon englantilaisena sukulaisena.

Myös Wahlmanin shepherd'sin vuokaan kuuluu oikein pitkään kypsytetty, murea liha sekä kasvikset. Toisaalta perinteisen ruoan voi tehdä hänen mukaansa myös vaikka kalasta ja äyriäisistä tai kokonaan vihanneksista.

– Shepherd’s pie yleensä nähdään sellaisena ruokana, jossa pitää olla lampaasta tehty höystö, mutta se voi olla aivan hyvin tehty pelkästään kasviksistakin, huippukokki kertoo.

Pitkään haudutetut kasvikset tai Ratatuille-tyyppinen kasvishöystö sopivat Wahlmanin mukaan ruokaan erinomaisesti.

– Lihankaan ei tarvitse olla sen kummempaa, esimerkiksi jauheliha käy hyvin.

"Ruokaa ei voi pahasti mokata"

Shepherd’s pien tekeminen aloitetaan höystöstä: haudutettu liha-, kala tai kasvikset laitetaan vuoan pohjalle. Sen jälkeen Wahlmanin mukaan päälle lisätään löysä juures- tai perunamuusi. Koko laatikko päällystetään vielä korppujauholla ja nokareella voita, joista syntyy uunissa ruoalle loistava kuorrutus.

– Ruokaa ei oikein voi hirveän pahasti mokata. Mitä pidempään hauduttaa, sen parempi. Lihan saa kypsentää ihan reilusti yli, Wahlman neuvoo.

– Jos sen tekee kasviksista, täytyy muistaa, ettei kypsennä kasviksia liian pitkään. Kannattaa jättää ne hiukan napakaksi, ja siihen laittaa muusi päälle.

Wahlmanin mukaan shepherd’s pie sopii erinomaisesti pääruoaksi, mutta esimerkiksi kasviksista tehtynä myös lisukkeeksi.

– Se on erinomainen ruoka, josta koko perhe pitää, huippukokki kiteyttää.

Kokeile reseptiä: Sheperd's pie

***

Kokeile myös tätä herkullista arkiruokareseptiä!

7:58Kari Aihinen ja Matinkylän kana

Lisää aiheesta:

Lihamurekkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa – taatusti mehevä lopputulosAmmattilaiskokit muistuttavat: Näitä ruokia ei koskaan kannata tehdä markettijauhelihastaKokit paljastavat suosikkinsa ja inhokkinsa: Näitä ruokia ei koskaan kannata tehdä markettijauhelihasta Keittiömestari Mikko Kaukonen paljastaa, miten hodarit kannattaa oikeasti tehdä: Paras lämmitystapa saattaa yllättää Harri Syrjänen paljastaa: Tätä kasvista suomalaiset eivät osaa arvostaa – "Ihmiset ovat niin malttamattomia"Henri Alén jakaa parhaat vinkkinsä pataruokiin: "Ykkösnyrkkisääntö on..."
LihaPerunamuusiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.11.18:01
    Ruoka

    Loistava liharuoka on suosittu vuodesta toiseen – milloin söit viimeksi?

  • 20.11.10:33
    Jauheliha

    Jauhelihahaasteita ei ole vieläkään selätetty – "Ei ole ollut ihan helppo juttu tälle alalle"

  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat