"Erinomainen ruoka, josta koko perhe pitää" – Aki Wahlman paljastaa simppelin ruokasuosikkinsa

sheprerds pie
Shepherd's Pien kuoren alle voi kätkeytyä niin lihaa, kalaa kuin kasviksiakin. Shutterstock

Maukas englantilainen lohturuoaksikin kutsuttu vuokaruoka maistuu erinomaisesti Aki Wahlmanille. Koko perheelle sopivan arkiruoan voi valmistaa niin kasviksista, kalasta kuin lihastakin.

Huippukokki ja keittiömestari Aki Wahlman kertoo, että hänen suosikkiarkiruokareseptinsä pimeneviin iltoihin on klassinen brittiläinen vuoka.

– Minun suosikkini on tällä hetkellä sellainen shepherd’s pie -tyyppinen, uunissa helposti tehtävä vuoka. shepherd's pie sopii hyvin tähän kylmenevään synkkään aikaan, ja se on helppo ruoka myös lämmittää, Wahlman kertoo.

Maukas shepherd's pie tai suomalaisittain 'paimenten vuoka' tehdään perinteisesti lihasta ja perunamuusista. Sitä voisi pitää suomalaisen liha-perunasoselaatikon englantilaisena sukulaisena.

Myös Wahlmanin shepherd'sin vuokaan kuuluu oikein pitkään kypsytetty, murea liha sekä kasvikset. Toisaalta perinteisen ruoan voi tehdä hänen mukaansa myös vaikka kalasta ja äyriäisistä tai kokonaan vihanneksista.

– Shepherd’s pie yleensä nähdään sellaisena ruokana, jossa pitää olla lampaasta tehty höystö, mutta se voi olla aivan hyvin tehty pelkästään kasviksistakin, huippukokki kertoo.

Pitkään haudutetut kasvikset tai Ratatuille-tyyppinen kasvishöystö sopivat Wahlmanin mukaan ruokaan erinomaisesti.

– Lihankaan ei tarvitse olla sen kummempaa, esimerkiksi jauheliha käy hyvin.

"Ruokaa ei voi pahasti mokata"

Shepherd’s pien tekeminen aloitetaan höystöstä: haudutettu liha-, kala tai kasvikset laitetaan vuoan pohjalle. Sen jälkeen Wahlmanin mukaan päälle lisätään löysä juures- tai perunamuusi. Koko laatikko päällystetään vielä korppujauholla ja nokareella voita, joista syntyy uunissa ruoalle loistava kuorrutus.

– Ruokaa ei oikein voi hirveän pahasti mokata. Mitä pidempään hauduttaa, sen parempi. Lihan saa kypsentää ihan reilusti yli, Wahlman neuvoo.

– Jos sen tekee kasviksista, täytyy muistaa, ettei kypsennä kasviksia liian pitkään. Kannattaa jättää ne hiukan napakaksi, ja siihen laittaa muusi päälle.

Wahlmanin mukaan shepherd’s pie sopii erinomaisesti pääruoaksi, mutta esimerkiksi kasviksista tehtynä myös lisukkeeksi.

– Se on erinomainen ruoka, josta koko perhe pitää, huippukokki kiteyttää.

Kokeile reseptiä: Sheperd's pie

***

Kokeile myös tätä herkullista arkiruokareseptiä!

7:58

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja