Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Teetkö perunamuusin näin? Ruotsalaisasiantuntija: "Se voi olla riskialtista"

Yksi perunamuusin valmistustapa voi olla riskialtis.
Yksi perunamuusin valmistustapa voi olla riskialtis.Shutterstock
Julkaistu 27.02.2025 07:44

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ruotsalainen ruoka-asiantuntija kertoo vinkkinsä täydellisen perunamuusin valmistamiseen.

Allt om mat -ruokasivuston asiantuntija ja ruokatoimittaja Gunilla von Heland jakaa vinkkinsä täydellisen ilmavan ja kermaisen perunamuusin tekoon.

Von Helandin mukaan perunamuusi kannattaa ensinnäkin aina valmistaa varastoperunoista.

– Varastoidut perunat sisältävät vähemmän vettä ja enemmän tärkkelystä. Ne sitovat nestettä paremmin. Uusia perunoita ei kannata muussata, koska niissä on liikaa vettä.

Muusiin soveltuvat parhaiten jauhoiset perunalajikkeet. Monet suomalaiskokit vannovat puikulaperunasta tehtyyn muussiin.

Lue myös: Niksi perunamuusin valmistamiseen – ruokatoimittajakin suosittelee: "Lyhyessä ajassa ja vähemmällä tiskillä"

Maustaminen on tärkeää

Ruokatoimittaja listaa myös tavallisimpia virheitä, jotka kokit tekevät valmistaessaan perunamuusia. Esimerkiksi liian vähäinen soseuttaminen jättää muusiin ikäviä sattumia, kun taas toisaalta liiallinen soseuttaminen voi tehdä muusista liisterimäistä. Myös maustamisen kanssa kannattaa olla tarkkana: suolaton muusi ei maistu millekään.

Muusiin voi lisätä muitakin mausteita.

– Klassinen mauste on aiemmin yleinen muskottipähkinä tai valko- tai mustapippuri. Monet kokit valitsevat valkopippurin värin vuoksi.

Myös muusin kanssa tarjoiltava ruoka voi vaikuttaa maustamiseen. Gunilla von Heland suosittelee maustamaan muusin tilillä, rakuunalla ja sitruunalla, jos muusia syö esimerkiksi kanan tai kalan kanssa.

Muusin valmistaminen sähkövatkaimella "voi olla riskialtista"

Mitä mieltä asiantuntija sitte on muusin soseuttamisesta sähkövatkaimella?

– Se voi olla riskialtista, jos et tiedä tarkalleen, minkä tyyppisen perunan kanssa olt tekemisissä. 

Jos perunat ovat hieman kiinteitä, muusista tulee helposti liisterimäisen sitkeää. Von Henland suositteleekin ennemmin soseuttamaan perunat käsivoimin survinta tai perunapuristinta hyödyntäen.

Sähkövatkaimella soseuttaminen kuitenkin toimii, jos perunat ovat varmasti jauhoisia. 

– Vatkaa sose ilmavaksi sähkövatkaimella lisäämällä voita ja kuumaa maitoa, kunnes saat sopivan koostumuksen. Näin saat tasaisen ja ilmavan muusin.

Katso myös: Parasta perunamuusia ikinä? Testaa yllättävä muusiniksi

1:13Parasta perunamuusia ikinä? Testaa yllättävä muusiniksiMTV testasi Kape Aihisen ylistämän tavan valmistaa perunamuusia. Testaa kotona!

Lue myös: Lorenz Backman häkeltyi: Outo ainesosa tekee perunamuusista "jumalaisen hyvää"

Lähde: Allt om mat

Lisää aiheesta:

Meri-Tuulin neronleimauksesta syntyi täydellinen perunamuusi – "Tätä voi syödä ihan pelkästäänkin!"Niksi perunamuusin valmistamiseen – ruokatoimittajakin suosittelee: "Lyhyessä ajassa ja vähemmällä tiskillä"Toimitko näin, kun ostat ja valmistat perunoita? Tärkeää tietoa myös säilytykseen liittyenToimittaja lisäsi perunamuusin joukkoon yhden ainesosan – ei enää paluuta vanhaan: "Niin paljon maukkaampaa" Teetkö sinäkin perunamuusin näin? Yleiselle valmistustavalle olemassa paljon parempi vaihtoehto: "Lyhyessä ajassa ja vähemmällä tiskillä"Paras perunamuusi vaatii juuri tietynlaista maitoa – osaatko valmistaa oikein?
RuokaPerunamuusiRuokaniksitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • Eilen17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • pe17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin