Mainos

Paras perunamuusi vaatii juuri tietynlaista maitoa – osaatko valmistaa oikein?

Opi valmistamaan täydellistä perunamuusia! Muutamalla niksillä perusmuusista valmistuu kotioloissakin ravintolatasoista.

Onko kotona valmistamasi perunamuusi usein kuin liisteriä? Tuntuuko, ettet saa muusista mitenkään sileää? Vika saattaa olla joko perunalajikkeessa tai sitten valmistusmenetelmissäsi. Pidä nämä seikat mielessäsi, kun haluat valmistaa täydellistä muusia:

1. Älä valitse väärää perunalajiketta

Varmin valinta perunamuusiin perunoiksi on jauhoinen lajike. Kiinteät lajikkeet eivät sisällä yhtä paljon tärkkelystä, jolloin ne eivät hajoa muusiksi yhtä hyvin, eikä maito imeydy niihin tehokkaasti. Valitse muusiperunaksi esimerkiksi Lapin puikulaa, van goghia, timoa tai rosamundaa.

2. Lisää suola jo perunoita keittäessäsi

Kuten pastakin, perunat imevät itseensä keitinvettä ja myös sen sisältämää suolaa. Suola kannattaa siis lisätä  jo perunoiden keittämisvaiheessa.

3. Ällä lisää voita ja maitoa kylmänä!

Voi sekä maito tai kerma tekevät perunamuusista maukkaan ja rakenteeltaan samettisen pehmeän. Näitä aineksia ei kannata kuitenkaan lisätä soseutettujen perunoiden joukkoon jääkaappikylmänä. Perunat eivät nimittäin tällöin ime aineksia sisäänsä yhtä tehokkaasti. Samalla muusi myös jäähtyy ikävästi. Varmista, että maito ja voi ovat siis edes huoneenlämpöisiä. Voit lämmittää niitä hetken vaikka mikrossa.

4. Liika työstäminen ei kannata

Kun perunoista työstetään muusia, vapauttavat ne itsestään tärkkelystä. Mitä enemmän työstät ja vaivaat muusia, sitä enemmän tärkkelystä vapautuu ja muusi muuttuu helposti koostumukseltaan liisterimäiseksi.

Muusia ei siis välttämättä kannata valmistaa esimerkiksi tehosekoittimen avulla, koska kone on usein liian tehokas. Paras tapa valmistaa täydellistä muusia on käsin perunaprässin/-pusertimen avulla. Jos haluat muusiin sattumia, käytä perinteistä muusinuijaa.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja