Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Paras perunamuusi vaatii juuri tietynlaista maitoa – osaatko valmistaa oikein?

Miten valmistuu täydellinen perunamuusi?
Miten valmistuu täydellinen perunamuusi?Shutterstock
Julkaistu 14.01.2016 11:05

MTV LIFESTYLE

Opi valmistamaan täydellistä perunamuusia! Muutamalla niksillä perusmuusista valmistuu kotioloissakin ravintolatasoista.

Onko kotona valmistamasi perunamuusi usein kuin liisteriä? Tuntuuko, ettet saa muusista mitenkään sileää? Vika saattaa olla joko perunalajikkeessa tai sitten valmistusmenetelmissäsi. Pidä nämä seikat mielessäsi, kun haluat valmistaa täydellistä muusia:

1. Älä valitse väärää perunalajiketta

Varmin valinta perunamuusiin perunoiksi on jauhoinen lajike. Kiinteät lajikkeet eivät sisällä yhtä paljon tärkkelystä, jolloin ne eivät hajoa muusiksi yhtä hyvin, eikä maito imeydy niihin tehokkaasti. Valitse muusiperunaksi esimerkiksi Lapin puikulaa, van goghia, timoa tai rosamundaa.

2. Lisää suola jo perunoita keittäessäsi

Kuten pastakin, perunat imevät itseensä keitinvettä ja myös sen sisältämää suolaa. Suola kannattaa siis lisätä  jo perunoiden keittämisvaiheessa.

3. Ällä lisää voita ja maitoa kylmänä!

Voi sekä maito tai kerma tekevät perunamuusista maukkaan ja rakenteeltaan samettisen pehmeän. Näitä aineksia ei kannata kuitenkaan lisätä soseutettujen perunoiden joukkoon jääkaappikylmänä. Perunat eivät nimittäin tällöin ime aineksia sisäänsä yhtä tehokkaasti. Samalla muusi myös jäähtyy ikävästi. Varmista, että maito ja voi ovat siis edes huoneenlämpöisiä. Voit lämmittää niitä hetken vaikka mikrossa.

4. Liika työstäminen ei kannata

Kun perunoista työstetään muusia, vapauttavat ne itsestään tärkkelystä. Mitä enemmän työstät ja vaivaat muusia, sitä enemmän tärkkelystä vapautuu ja muusi muuttuu helposti koostumukseltaan liisterimäiseksi.

Muusia ei siis välttämättä kannata valmistaa esimerkiksi tehosekoittimen avulla, koska kone on usein liian tehokas. Paras tapa valmistaa täydellistä muusia on käsin perunaprässin/-pusertimen avulla. Jos haluat muusiin sattumia, käytä perinteistä muusinuijaa.

Hans Välimäki hehkuttaa: Huikea perunamuusiresepti – yllättävällä ainesosalla täydellistä!

Lisää aiheesta:

Teetkö perunamuusin näin? Ruotsalaisasiantuntija: "Se voi olla riskialtista"Toimitko näin, kun ostat ja valmistat perunoita? Tärkeää tietoa myös säilytykseen liittyenKokki nimeää kaksi tärkeintä sääntöä perunamuusin tekemiseen: Ethän käytä vääränlaista maitoa tai voita?Täydellinen perunamuusi: Yksi perunalajike ylitse muiden – käytätkö sinä?Pitääkö perunat lisätä kylmään vai kiehuvaan veteen? Jos haluat hyvää muusia, tämä pitää tietää8 yleistä virhettä, jotka pilaavat perunamuusin – ethän tee näin?
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 07:45
    Ruoka

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • Eilen20:00
    Sienet

    Sienikori täynnä? Näin tunnistat ja käsittelet sienet oikein

  • Eilen17:33
    Ruoka

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy

  • Eilen12:15
    Kasvisruokavalio

    Parempi suorituskyky, matalampi kolesteroli, terveempi sydän? Tätä ruokavaliota lääkärit suosittelevat

  • Eilen09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen