Säästät rahaa ja saat loistavaa ruokaa – jos jääkaapistasi löytyy perunamuusia, tee näin!

perunapallerot
Ylijääneen perunamuussin voi käyttää esimerkiksi uppopaistettuihin perunapalleroihin. Kuvituskuva. Shutterstock

Ruoantähteitä ei kannata heittää roskiin, sillä niistä voi loihtia herkkuja vielä valmistuspäivänkin jälkeen.

Jäikö perunamuusia kattilaan? Mikron kautta käytetty lisuke ei välttämättä houkuttele, mutta perunamuusia voi käyttää myös ainesosana moneen muuhun ruokaan. Miltä kuulostaisivat esimerkiksi perunamuusista makunsa saavat vohvelit, pannukakut tai jopa pizza?

Leipä

Perunamuusi mehevöittää ja makeuttaa itse leivottua leipää. Korvaa taikinassa osa jauhoista ja vedestä ylitse jääneellä perunamuusilla. Leivo muuten tavalliseen tapaan.

Vohvelit

Perunamuusi taipuu myös osaksi suolaisten vohveleiden taikinaa. Vähennä reseptissä maidon määrää ja lisää sen sijaan vohvelitaikinaan perunamuusia.

Perunamuusivohveleita voi nauttia myös sämpylän muodossa. Lisää paistetun vohvelin päälle esimerkiksi kinkkua, avokadoa, suolaa ja pippuria, juustoa sekä karpalohilloa. Iske komeuden päälle vielä toinen perunamuusivohveli ja herkullinen vohvelisämpylä on valmis.

Uppopaistetut pallerot

Rapeat perunamuusipallerot ovat oiva vaihtoehto kotitekoiselle kanakorille. Sekoita perunamuusiin juustoraastetta, mausteita sekä kananmunia, ja varmista että seos on tarpeeksi kiinteää. Pyöräytä taikinasta tehtyjä palleroita korppujauhoissa ja uppopaista. Dippaa kermaviiliin ja anna maun viedä mennessään.

Perunamuusi-uunimunakas

Vallan nerokas tapa hyödyntää ylijäänyt perunamuusi on tehdä siitä herkullinen uuniruoka. Lisää perunamuusiin hieman juustoraastetta sekä sipulia ja levitä seos voideltuun uunivuokaan. Painele tämän jälkeen massaan koloja pienellä kauhalla ja riko koloihin kananmuna. Paista komeutta noin 20 minuuttia 200-asteisessa uunissa ja nauti.

Pizza

Ikisuosikki pizzasta saa entistäkin tuhdimman, kun sen täytteeksi laittaa perunamuusia. Levitä pizzapohjan päälle perunamuusin lisäksi voissa paistettuja sipuliviipaleita sekä juustoa. Paista uunissa ja nauti niin paljon kuin jaksat.

Pannukakut

Suolaiset pannukakut ovat herkullisia ja nopeasti valmistuvia tarjottavia, jotka maistuvat myös yllätysvieraille.

Ainekset (12 kpl):

7 dl perunamuusia
1,5 dl cheddar-juustoraastetta
2 rkl silputtua sipulia
1 muna kevyesti vatkattuna
1 dl vehnäjauhoja
öljyä paistamiseen
smetanaa tarjoiluun

Ohje:

Sekoita suuressa kulhossa perunamuusi, juustoraaste, sipuli, muna sekä kolme ruokalusikallista vehnäjauhoja tasaiseksi massaksi.

Jos seos näyttää turhan kuivalta, eikä pysy kasassa, lisää toinen kananmuna. Jos taas seos on turhan vetistä, lisää vähitellen vehnäjauhoja, kunnes koostumus on tahmea.

Muotoile taikinasta käsin 12 palloa. Taputtele taikinapallot pannukakuiksi.

Kaada loput vehnäjauhot laakeaan astiaan. Lämmitä öljy suuressa pannussa.

Kääntele pannukakut jauhoissa ennen keskikuumalla pannulla paistamista. Paista pannukakkuja 3–4 minuuttia kummaltakin puolelta,kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita ja rapeita.

Tarjoile smetanan ja sipulin kanssa.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.