Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ei enää liisteriä! Vältä tyypillisimmät virheet ja tee perunamuusista joka kerta täydellistä

Hyvä muusi syntyy, kunhan muistat pari tärkeää seikkaa.
Hyvä muusi syntyy, kunhan muistat pari tärkeää seikkaa.Shutterstock
Julkaistu 02.04.2018 14:01

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Asiantuntijat listasivat ylös seitsemän kohtaa, jotka kannattaa ehdottomasti muistaa perunamuusia valmistettaessa. 

Kulhollinen täyteläistä perunamuusia sopii lisukkeeksi ruoalle kuin ruoalle. Vaikka perunamuusi on helppo valmistaa, siinäkin voi mennä pahasti metsään. Joukko Good Housekeeping -sivuston asiantuntijoita listasi ylös joukon tyypillisiä virheitä, joita välttämällä teet kerta toisensa jälkeen herkullista muusia. 

Virhe 1: Valitset väärän perunan

Jos haluat pehmeän lopputuloksen, muusin valmistukseen kannattaa valita jauhoisia, värikoodiltaan punaisia perunoita. Nämä perunat hajoavat helposti, kun taas kiinteiden perunoiden käyttäminen voi saada aikaan kumimaisen lopputuloksen.

Virhe 2: Et suolaa keitinvettä

shutterstock_273152132
Keitinveteen tulee muistaa lisätä suolaa.Shutterstock

Muusiperunoita keitettäessä keitinveteen kannattaa lisätä reilusti suolaa, joka maustaa perunat keittämisen aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun ei tarvitse lisätä niin paljoa suolaa valmiiseen tuotteeseen.

Virhe 3: Lisäät perunat kiehuvaan veteen

Laita perunat kattilaan, peitä kylmällä vedellä ja lisää suolaa. Laita kattila liedellä ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Jos lisäät perunat kiehuvaan veteen, perunat keittyvät epätasaiseksi.

Virhe 4: Et siivilöi vettä kunnolla

muusiHyvä muusi maistuu perunoilta, ei vedeltä.Shutterstock

Jos haluat muusisi maistuvan perinoilta etkä vedeltä, valuta vesi huolellisesti pois perunoista. Voit myös nostaa perunakattilan hetkeksi takaisin kuumalle hellalevylle sen jälkeen, kun olet valuttanut veden pois kattilasta.

Virhe 5: Lisäät voin ja maidon jääkaappikylmänä

Anna voin sulaa huoneenlämpöiseksi, ennen kuin lisäät sitä kuumien perunoiden joukkoon. Älä myöskään lisää maitoa kylmänä, vaan lämmitä se ennen muusin joukkoon lisäämistä. Ainesosat sekoittuvat lämpöisinä paremmin, ja lautasellesi päätyvä muusi on edelleen lämmintä.

Virhe 6: Vatkaat liikaa

PerunamuusiPerunoita ei tulisi muusata liian voimakkaasti.Shutterstock

Vaikka mielesi tekisi kuinka sileää perunamuusia, perunoita ei kannata vaivata ja muusata liikaa. Liian voimakas sekoittaminen voi saada aikaan liisterimäisen lopputuloksen.  

Virhe 7: Annat muusin seistä 

Vaikka moni meistä haluaa valmistaa ruoan hyvissä ajoin valmiiksi, perunamuusi on ruoka, joka ei pidä odottelusta. Muusin maulle ja rakenteelle ei tee hyvää, että se joutuu seisomaan kattilassa pitkiä aikoja. Myöskään muusin säilyttämistä yön yli pakkasessa tulisi välttää.

Lähde: Goodhousekeeping

Lisää aiheesta:

Toimitko näin, kun ostat ja valmistat perunoita? Tärkeää tietoa myös säilytykseen liittyenTäydellinen perunamuusi, jonka voit tehdä hyvissä ajoin etukäteen – tämä suosikkiresepti on ”kaukana kumisesta!”Täydellinen perunamuusi: Yksi perunalajike ylitse muiden – käytätkö sinä?Uskoisitko? Yllättävä ainesosa tekee perunamuusista täydellisen: "Siinä on iso osa mausta"Ei näin! Keittiömestari tyrmää suomalaisten tavan valmistaa perunamuusia: "Se on kardinaalimunaus!"8 yleistä virhettä, jotka pilaavat perunamuusin – ethän tee näin?
PerunaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Peruna
  • 22.9.10:14
    Maatalous

    Nyt viljelijät tarkkana – Ruokavirastolta varoitus

  • 18.9.17:13
    Ruoka

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • 22.6.09:44
    Ruoka

    Varhaisperunoista entistäkin parempia! Hittiohje kannattaa testata

  • 17.6.12:44
    Ruoka

    Timon perunanpesuvideo räjäytti Tiktokin – "Laiskuuttahan tuo nyt on"

  • 11.6.07:46
    Ruoka

    Luulitko syöväsi nyt uusia perunoita? Olet väärässä