Tutkimus: Jet lagista voi päästä eroon herkullisella tavalla

Aamiainen
Shutterstock

Tuoreen tutkimuksen mukaan reipas aamiainen voi auttaa aikaerorasituksen eli niin kutsutun jet lagin hoidossa.

Tämä on hyvä uutinen pitkän matkan matkustelijalle: tutkimuksen valossa rasvainen ja hiilihydraattipitoinen ateria ennen lentoa voi olla järkevä ajatus, jos aikaerorasitus pelottaa. 

Tutkimuksen takana ovat Yamaguchin yliopiston tutkijat Japanista. Tutkijat testasivat ruoan vaikutuksia aikaerorasitukseen hiirien avulla. On jo pitkään ollut tiedossa, että valon määrä vaikuttaa ratkaisevasti kehon unirytmiin ja sen sekoittumiseen. Nyt tutkijat havaitsivat, että runsaasti insuliinia vapauttavat, hiilihydraattipitoiset ruoat, voivat myös auttaa kehoa palautumaan aikaerorasituksesta. Insuliini on hormoni, joka säätelee sokeriaineenvaihduntaa elimistössä.

Runsas ateria voi auttaa korjaamaan vuorokausirytmiä 

Tutkimus julkaistiin Cell Reports -julkaisussa. Tutkimuksessa hiirille syötettiin poikkeuksellisen runsaita aterioita yöllä. Tutkijat havaitsivat, että insuliinin vapautumisella sokeri- ja tärkkelyspitoisen ruoan syömisen jälkeen oli vaikutusta solujen vuorokausirytmiin. 

– Lyhyellä aikavälillä insuliini voi auttaa synkronoimaan kehon toimintaa ruoka-aikojen mukaan, sanoo Makoto Akashi, yksi tutkimuksen johtavista tutkijoista.  

Insuliinin vapautumisen hyödyntämisestä unettomuuden hoitamisessa voi kuitenkin seurata myös sivuvaikutuksia, tohtori Akashi varoittaa. Runsaasti hiilihydraatteja ja sokereita sisältävä ruoka altistaa diabetekselle, sydän- ja verisuonisairauksille, unihäiriöille ja syövälle. 

Tutkijoiden mukaan tämä teoria tarvitsee silti vielä lisätutkimuksia ollakseen ratkaiseva.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja