Kukkakaalin kilohinta nyt jopa alle euron – halvalla hinnalla kääntöpuoli: "Ei siitä ehkä ihan turpaan tule, mutta…"

Kauden kaalisato uhkaa mädäntyä pelloille – miksi? 9:46 Kauden kaalisato uhkaa mädäntyä pelloille – miksi?
KATSO MYÖS VIDEO: Maajussille morsian -sarjassa nähtävä nurmijärveläinen Sami pyörittää omaa kaalitilaa. Miksi jotkut viljelijät antavat nyt kukkakaalien jopa mädäntyä pellolle?

Myös kauppaketjut reagoivat nyt akuuttiin kukkakaalitilanteeseen. Runsaalla kaalisadolla ja edullisella myyntihinnalla on kuitenkin kääntöpuolensa.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin elokuussa kotimaisen kukkakaalin kaipaavan kuluttajien apua. Muutama vuosi sitten Suomessa kampanjoitiin käyntiin kukkakaalitalkoot, kun kotimaista kasvista kypsyi yhtäkkiä yli äyräiden ja sadot uhkasivat mädäntyä pelloille. 

Nyt kukkakaalitalkoille on taas tarvetta, sillä satoa on kypsynyt kerralla suuri määrä.

– Tilanne on akuutti. Tällä hetkellä pelkästään meidän viljelijöillä on jäämässä peltoon ja varastoon 3060 lavallista loistavalaatuista tavaraa. Monen viikon sato valmistuu yhtä aikaa, suomalaiselta Tuoreverkko-vihannestukulta kerrottiin.

Kukkakaalin hinta laskee kaupoissa

Kukkakaalitalkoisiin ovat jo lähteneet mukaan monet ruokavaikuttajat, jotka ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa kukkakaalireseptejään. Nyt myös S-ryhmä tiedottaa reagoivansa tilanteen laskemalla kukkakaalin kilohintaa. Prismoissa ja S-marketeissa kukkakaalia saa nyt alle euron kilohintaan. S-ryhmän marketkaupan myyntipäällikkö Katarina Vikman kertoo tiedotteessa ketjun olleen aiempinakin vuosina mukana kukkakaalitalkoissa ja myös muita kotimaisia kasviksia koskevissa tukitoimissa silloin, kun äkillistä ylitarjontaa on ollut. 

Hyvän kotimaisen tuotteen jääminen pelloille ei ole kenenkään etu, vaan haluamme ehdottomasti omalta osaltamme herättää suomalaiset suosimaan satokauden herkkutuotetta. Kukkakaalihan on mainio monikäyttöinen kasvis, johon löytyy runsaasti reseptiikkaa, Vikman sanoo tiedotteessa.

S-ryhmän aiempien kokemuksien perusteella hinnanalennus ja esimerkiksi erilaiset reseptisuositukset vaikuttavat suoraan kuluttajien ostokäyttäytymiseen. Ketjussa vuoden alussa kokeiltu konsepti euron kasviksista ja hedelmistä on ollut niin suosittu, että se jää pysyväksi toimintamalliksi.

Liian halvalla myyminen ei ole viljelijöille kannattavaa

Kun kukkakaalisatoa kypsyy kerralla valtavat määrät, heijastuu se siis luonnollisesti kasviksen hintaan kaupoissa. Nurmijärvellä asuva kaalinviljelijä Sami, 31, kertoi Huomenta Suomessa, millainen tilanne on viljelijän näkökulmasta. Sami nähdään myös MTV:n Maajussille morsian -sarjan uudella kaudella

Viljelijän mukaan kukkakaali on herkkä kasvis, jota ei voi jättää pitkäksi aikaa pellolle odottelemaan sen kypsyttyä. Kun satoa on paljon ja hinta putoaa alas, voi joillekin viljelijöille olla jopa kannattavampaa jättää ylimääräiset kukkakaalit pellolle mädäntymään.

– Itse olen yrittänyt kaiken kerätä ja ottaa jokaisen kilon talteen. Kyllä siitä on enemmän työniloa kuin niin sanotusti rahallista hyötyä. Ei siitä ehkä ihan turpaan tule, mutta ei kyllä paljon voittoakaan.

Monille viljelijöille elinehto onkin suoraan tilalta myyminen, jolloin katetta jää enemmän käteen. 

Millaista on kaalinviljelijän työ ja miten viljelijä Sami syö itse kukkakaalinsa? Katso yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.