Kasvista ei jätetä -kampanja pyrkii lisäämään kasvisten syöntiä huumorin keinoin.
Viime vuoden loppupuolella julkaistut ravitsemussuositukset neuvovat syömään kasviksia, hedelmiä ja marjoja 500–800 grammaa päivässä. Edellisissä suosituksissa määrä oli 500 grammaa.
– Tutkimusten mukaan suomalaiset syövät keskimäärin 350 grammaa kasviksia päivässä, ja puoleen kiloon on yltänyt vain 14 prosenttia miehistä ja 22 prosenttia naisista, Kauppapuutarhaliitto ry kertoo tiedotteessaan.
Suomalaisia kasvihuonevihannesviljelijöitä edustavat järjestöt Kauppapuutarhaliitto ry ja Österbottens Svenska Producentförbund r.f. aloittavatkin nyt humoristisen kampanjan kasvisten syönnin lisäämiseksi.
Lue myös: Ravitsemustieteilijän kauppalista: Kasvikset, jotka Mikael Fogelholm ostaisi ruokakaupasta
"Askel terveellisempään ruokavalioon"
Kasvista ei jätetä -kampanja pyrkii edistämään suomalaisten terveellisempää syömistä kotimaisten kasvisten avulla. Kampanjassa tätä havainnollistetaan lautasmallein.
Lautasmallit ovat nimetty humoristisesti. Kampanjasta löytyy muun muassa Ainakin yritin -lautasmalli, Close enough -lautasmalli ja Parhaani tein -lautasmalli.
– Humoristisen kampanjan viesti on, että pienikin kasvisten lisäys arjen valinnoissa on askel terveellisempään ruokavalioon, tiedotteessa sanotaan.
Kampanjan kasvoina nähdään vaikuttajat Niko Saarinen ja Ossi Lahtinen.
Lue myös: Paras tapa säilyttää kurkku jääkaapissa
Kotimaiset kasvikset ovat vastuullinen valinta
Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajan Niina Kankaan mukaan kotimaiset kasvikset ovat monella mittapuulla vastuullisin valinta.
– Kasvihuoneessa viljellyt kotimaiset kurkut, tomaatit ja salaatit ovat jo nyt suomalaisten suosikkivihanneksia. Lisäämällä esimerkiksi niitä enemmän ja useammin jokaiselle aterialle, pääsemme lähemmäs tavoitetta. Pienikin lisäys on parempi kuin ei mitään, Kangas kertoo tiedotteessa.
Tiedotteessa kerrotaan kotimaisen kasvihuoneviljelyalan pudottaneen ilmastovaikutustaan jopa 60 prosenttia vuodesta 2004. Öljyä käytetään viljelyssä nykyään jopa 90 prosenttia vähemmän, ja vuonna 2021 yli 50 prosenttia kasvihuoneista lämmitettiin uusiutuvalla energialla.
Katso myös video: Voiko koko päivän kasvikset juoda yhtenä smoothiena?
0:59Ravitsemustieteilijä Mikael Fogelholm vastaa.