Saako avokadoja puristella kaupassa?

Kumpi on ekologisempi valinta: avokado ja soija vai liha ja maito? 0:59 Kumpi on ekologisempi valinta: avokado ja soija vai liha ja maito?
KATSO MYÖS VIDEO: Kumpi on ekologisempi valinta: avokado ja soija vai liha ja maito?

Kysyimme suomalaiskaupoilta, onko avokadojen kypsyysasteen selvittäminen hedelmää puristelemalla sallittua. 

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin suomalaiskaupoissa myytävien avokadojen erilaisista kypsyysasteista

Tämän terveellisiä rasvoja pursuavan hedelmän kypsyysaste aiheuttaa kuluttajille joskus harmaita hiuksia. Kaupassa myytävät avokadot saattavat joskus olla liian raakoja heti käytettäväksi tai hedelmän sisältä paljastua mätä yllätys. Voiko esimerkiksi liian raa’an syöntikypsän avokadon palauttaa kauppaan?

Avokadon puristelu kypsyysasteen selvittämiseksi – onko se sallittua?

Avokadon kypsyysastetta on hankala arvioida kaupassa silmämääräisesti. Siksi kiusaus puristella avokadoja hevi-osastolla kypsyysasteen selvittämiseksi onkin monella suuri. Mutta saako avokadoja oikeasti puristella kaupassa?

Keskon osto- ja myyntipäällikkö Liisa Erosen kanta asiaan on selkeä:

– Avokadoja ei saa puristella, sillä niihin tulee puristeltaessa helposti mustelmia, jolloin tuotteen laatu voi kärsiä.

S-ryhmän suhtautuminen asiaan on hieman sallivampi, mutta kovaa puristelua ei suositella. SOK Marketkaupan ketjuohjauksen myyntipäällikkö Katarina Vikman muistuttaa, että kova puristelu ei tee millekään hedelmälle tai vihannekselle hyvää. 

– Tietysti on ymmärrettävää, että tuotteiden kypsyyttä ja tuoreutta monet kaupassa testaavat näppituntumalla. Oma toiveeni on, että tässä oltaisiin hyvin varovaisia, jotta tuotteisiin tulisi vähemmän tummentumia ja turhaa pilaantumista sekä hävikkiä saadaan vältettyä.  

Mistä tunnistaa kypsän avokadon?

Vikmanin mukaan kypsän avokadon tunnistaa parhaiten painelemalla varovasti avokadon "napapäästä", josta pehmenemisen huomaa ensimmäisenä. Jos tuo pää tuntuu ontolta ja antaa painettaessa reilusti myöten, on avokado todennäköisesti jo pilaantunut. 

– Painelemisessa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä avokadon hedelmäliha on hyvin herkkä reagoimaan kaikkiin poikkeamiin. Liiallinen painelu saa avokadon pilaantumaan herkemmin. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat