Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö tätä ruisleivästä? Voi vaikuttaa merkittävällä tavalla terveyteesi – kunhan yksi ehto täyttyy

Shutterstock
Julkaistu 28.02.2020 08:15

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Perjantaina 28.2. juhlistetaan kansallista Ruisleipäpäivää. Tiesitkö sinä jo näistä ruisleivän terveyshyödyistä? 

Ruisleipä on suomalaisille hyvin rakas elintarvike ja se valittiinkin vuonna 2017 kansallisruoaksemme.

– Kansallisruoaksi valittu ruisleipä on suomalaisen ruokakulttuurin ydin ja sillä on vahva symbolinen arvo. Leipä ja viljat ovat Kalevalan tarinoissa oleellisessa roolissa, Leipätiedotus ry:stä kerrotaan. 

Suomalaiset syövät eniten ruista koko maailmassa, jopa 16 kiloa henkeä kohden vuodessa. Ruisleipä on kuitenkin muuttanut ajan saatossa muotoaan. Reikäleivän ja limpun rinnalle ovat nousseet palaleivät ja valmiit viipaleet. Ruisleipä on taipunut viime vuosina myös napostelutuotteiksi.

Rukiilla runsaasti terveyshyötyjä – kunhan valitset kuitupitoisen täysjyvän

leipä sämpylä ruisleipä täysjyvä
Moniin ruisleipiin lisätään runsaasti vehnäjauhoja. Ole siis tarkkana leipähyllyllä, mikäli haluat mahdollisimman paljon ruista sisältävän tuotteen.Shutterstock

Rukiilla on monia tutkittuja terveyshyötyjä. Sydänliiton mukaan rukiissa on muihin kotimaisiin viljoihin verrattuna kaikista eniten kuitua, jopa 16 grammaa sadassa grammassa täysjyväruisjauhoa. Rasvakoostumukseltaankin on ruis erinomainen, vain noin kymmenes sen sisältämästä rasvasta on kovaa, tyydyttynyttä rasvaa. Lisäksi täysjyväruis, kuten muutkin täysjyväviljat, on hyvä useiden kivennäisaineiden ja vitamiinien, kuten raudan, folaatin ja magnesiumin lähde.

Rukiin sisältämälle kuidulle on annettu terveysväittämä, jonka mukaan rukiin kuidut edistävät suolen normaalia toimintaa. Väittämää saa käyttää, jos tuotteen kuitupitoisuus on vähintään 6 grammaa sadassa grammassa tuotetta. Kannattaakin olla leipähyllyllä tarkkana: jos haluat hyödyntää rukiin terveyshyödyt, valitse kuitupitoinen täysjyvätuote. Moniin leipiin nimittäin lisätään myös runsaasti vehnää.

Apua jopa painonhallintaan

Itä-Suomen yliopistosta tohtoriksi väitelleen Maria Lankisen vuonna 2011 julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin ruisleivän vaikutusta muun muassa elimistön rasvoissa.  Tutkimuksen mukaan ruisleivän syöminen saa aikaan merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoissa. Asiasta uutisoi tuolloin Yle.

– Ruisleivän syöminen vaikuttaa muun muassa sokeriaineenvaihduntaan. Aterian jälkeen ei tule suurta piikkiä verensokerien vaihteluissa. Myös suoliston mikrobeille jää purtavaa ruisleivän nauttimisen jälkeen eli vaikutukset suolistoon tunnetaan jossain määrin, Lankinen kertoi Ylen haastattelussa.

Lankisen tutkimuksessa todettiin, että ruisleivästä voi olla apua jopa painonhallinnassa. Ruisleivän syömisen jälkeen muodostuu erittäin hyvä kylläisyysaste.

Ei sovi kaikille

On syytä kuitenkin muistaa, että ruisleipä ei välttämättä ole kaikille se sopivin vaihtoehto. Taikinajuureen leivottu hapan ruisleipä voi aiheuttaa herkkävatsaisille muun muassa turvotusta ja vatsanväänteitä. 

Rukiin sisältämä fruktaani on FODMAP-hiilihydraatti, joka voi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville aiheuttaa suolisto-oireita.

Jos ruisleivän syöminen aiheuttaa ikäviä oireita, kannattaa kokeilla vatsaystävällisempää mutta kuitupitoista täysjyväkauraa.

Lähteet: Leipätiedotus ry, Yle, Sydänliitto

***

6:24Leipää juuresta

Lisää aiheesta:

Yksi leipä on nyt entistä suositumpaa Suomessa – ostatko sinäkin?Yksi leivän hyöty mennyt monelta ohi: "Harva muistaa tai tietääkään"Toteutuuko kohdallasi? Näin paljon kuitua pitäisi päivässä syödä – pelkillä kasviksilla vaikea onnistua: "Alin kuitutavoite täyttyy syömällä kolme kiloa sekasalaattia"Tiesitkö tätä leivästä? Terveysvaikutukset tulevat monelle yllätyksenä: "Muodissa ollut hiilihydraattien vähentäminen unohti sen"Tee näin joka toinen kerta, kun syöt leipää – terveytesi kiittää! Kumpi on oikeasti terveellisempää, ruis- vai kauraleipä? Tässä eri viljojen todelliset erot – ja vehnästä ei tarvitsekaan luopua
LeipäRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • ti08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • 13.10.17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä