Ostatko kauraleipää? Kiinnitä huomiota yhteen olennaiseen seikkaan leipäpussissa – merkitystä terveysvaikutuksiin

Kauraleipä leipä
Suomalaiskaupoissa on nykyään hyvä valikoima erilaisia kauraleipiä. Leipätiedotus

Kauraleivän kaurapitoisuudella on merkitystä myös sen terveysvaikutuksia ajatellen, suomalaisasiantuntijat muistuttavat.

MTV Uutisten Makuja.fi -ruokasivustolla uutisoitiin jo vuonna 2018 kauraleipien suosion huimasta kasvusta Suomessa. Kaurabuumille ei näy loppua ja uusia kauratuotteita lanseerataan jatkuvasti, myös leipäkategoriassa.

Syksyllä 2019 Leipätiedotus ry:n teettämän kuluttajakyselyn mukaan suomalaiset syövätkin kauransa mieluiten leivän muodossa. Kyselyn mukaan jopa useampi kuin kolme neljästä suomalaisesta pitää kauraleipää houkuttelevimpana kauratuotteena. Lähes 40 prosenttia kuluttajista on lisännyt kauraleivän syöntiä viimeisen vuoden aikana.

– Suomalaisista 77 prosenttia haluaa syödä kauransa leipänä. Perinteinen tapa syödä kaura puurona on pudonnut toiseksi leivän jälkeen. Tämä johtunee siitä, että markkinoilla on nyt hyvin valinnan varaa kauraleivissä, totesi Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen syksyllä.

Asiantuntijat: Tämän takia kannattaa valita 100-prosenttinen kauraleipä kaupassa

Kaura nousi jälleen puheenaiheeksi tiistaina, kun kotitalousopettaja ja yrittäjä Arja Elina Laine lanseerasi kattavan tietopakettinsa, Kaura-kirjan (Readme 2020). Kirjan julkistamistilaisuuden yhteydessä suomalaisasiantuntijat muistuttivat eri kauraleipien eroista. Moni ei tule ajatelleeksi, miten leivän kaurapitoisuus vaikuttaa sen ominaisuuksiin.

Suomen Kaurayhdistyksen koordinaattori Päivi Tähtinen muistutti, että vehnän lisääminen kauraleipään vaikuttaa yhteen kauran terveysväittämistä. Kauran sisältämän vesiliukoisen ravintokuidun, beetaglukaanin on tutkitusti todettu alentavan kolesterolia. Jos kauraleipään lisätään vehnää, se voi myös heijastaa terveysvaikutuksiin.

– Vehnä kauraleivässä saatta pilkkoa beetaglukaania turhan pieniksi pätkiksi – silloin kolesterolivaikutus ei välttämättä toteudu. Kannattaa siis syödä kauraleipä 100-prosenttisena kauraleipänä, mikäli leivän toivoo vaikuttavan kolesteroliin, Tähtinen muistutti. 

Tähtisen mukaan 100-prosenttisen kauraleivän valmistus on ruisleivän leipomisen lailla suomalainen innovaatio, jota ei muualla osata.

– Kauraleipä maistuu myös vaalean leivän ystäville. Suomalaiset syövät kauraleipää ennen kaikkea maun takia, toisena nousee vatsaystävällisyys ja kolmantena kuitupitoisuus.

Samoilla linjoilla Tähtisen kanssa 100-prosenttisen kauraleivän hyödyistä oli myös kauraan perehtynyt Luonnovarakeskuksen erikoistutkija, filosofian tohtori Veli Hietaniemi. Hietaniemi muistutti kauran olevan paitsi terveellinen myös erittäin ympäristöystävällinen vilja. 

– Kaura on älytön ravitsemuspommi, Hietaniemi tiivisti lopuksi.

Testaa kotona paahdettu kaurapuuro:

0:51

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja