Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ostatko kauraleipää? Kiinnitä huomiota yhteen olennaiseen seikkaan leipäpussissa – merkitystä terveysvaikutuksiin

Suomalaiskaupoissa on nykyään hyvä valikoima erilaisia kauraleipiä.
Suomalaiskaupoissa on nykyään hyvä valikoima erilaisia kauraleipiä. Leipätiedotus
Julkaistu 21.01.2020 20:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kauraleivän kaurapitoisuudella on merkitystä myös sen terveysvaikutuksia ajatellen, suomalaisasiantuntijat muistuttavat.

MTV Uutisten Makuja.fi -ruokasivustolla uutisoitiin jo vuonna 2018 kauraleipien suosion huimasta kasvusta Suomessa. Kaurabuumille ei näy loppua ja uusia kauratuotteita lanseerataan jatkuvasti, myös leipäkategoriassa.

Syksyllä 2019 Leipätiedotus ry:n teettämän kuluttajakyselyn mukaan suomalaiset syövätkin kauransa mieluiten leivän muodossa. Kyselyn mukaan jopa useampi kuin kolme neljästä suomalaisesta pitää kauraleipää houkuttelevimpana kauratuotteena. Lähes 40 prosenttia kuluttajista on lisännyt kauraleivän syöntiä viimeisen vuoden aikana.

– Suomalaisista 77 prosenttia haluaa syödä kauransa leipänä. Perinteinen tapa syödä kaura puurona on pudonnut toiseksi leivän jälkeen. Tämä johtunee siitä, että markkinoilla on nyt hyvin valinnan varaa kauraleivissä, totesi Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen syksyllä.

Asiantuntijat: Tämän takia kannattaa valita 100-prosenttinen kauraleipä kaupassa

Kaura nousi jälleen puheenaiheeksi tiistaina, kun kotitalousopettaja ja yrittäjä Arja Elina Laine lanseerasi kattavan tietopakettinsa, Kaura-kirjan (Readme 2020). Kirjan julkistamistilaisuuden yhteydessä suomalaisasiantuntijat muistuttivat eri kauraleipien eroista. Moni ei tule ajatelleeksi, miten leivän kaurapitoisuus vaikuttaa sen ominaisuuksiin.

Suomen Kaurayhdistyksen koordinaattori Päivi Tähtinen muistutti, että vehnän lisääminen kauraleipään vaikuttaa yhteen kauran terveysväittämistä. Kauran sisältämän vesiliukoisen ravintokuidun, beetaglukaanin on tutkitusti todettu alentavan kolesterolia. Jos kauraleipään lisätään vehnää, se voi myös heijastaa terveysvaikutuksiin.

– Vehnä kauraleivässä saatta pilkkoa beetaglukaania turhan pieniksi pätkiksi – silloin kolesterolivaikutus ei välttämättä toteudu. Kannattaa siis syödä kauraleipä 100-prosenttisena kauraleipänä, mikäli leivän toivoo vaikuttavan kolesteroliin, Tähtinen muistutti. 

Tähtisen mukaan 100-prosenttisen kauraleivän valmistus on ruisleivän leipomisen lailla suomalainen innovaatio, jota ei muualla osata.

– Kauraleipä maistuu myös vaalean leivän ystäville. Suomalaiset syövät kauraleipää ennen kaikkea maun takia, toisena nousee vatsaystävällisyys ja kolmantena kuitupitoisuus.

Samoilla linjoilla Tähtisen kanssa 100-prosenttisen kauraleivän hyödyistä oli myös kauraan perehtynyt Luonnovarakeskuksen erikoistutkija, filosofian tohtori Veli Hietaniemi. Hietaniemi muistutti kauran olevan paitsi terveellinen myös erittäin ympäristöystävällinen vilja. 

– Kaura on älytön ravitsemuspommi, Hietaniemi tiivisti lopuksi.

Lue myös: Arjalla on yllättävä keino, jonka avulla kaurapuurosta tulee helposti elämäsi parasta: Jätä yksi ainesosa kokonaan pois

Testaa kotona paahdettu kaurapuuro:

0:51Paahdettu kaurapuuro – näin helposti nostat tavallisen aamupuuron uudelle tasolle

Lisää aiheesta:

Yksi leipä on nyt entistä suositumpaa Suomessa – ostatko sinäkin?Syötkö sinäkin? Suomalaisilla on uusi suosikkileipä: "Terveellisyys kiinnostaa kuluttajia edelleen"Tätä asiantuntija povaa seuraavaksi hittileiväksi Suomessa: "Hyvät terveysvaikutukset"Tiedätkö, mitä leipäpussin kyljestä pitäisi oikeasti lukea? Kaksi tärkeää asiaa, jotka paljastavat oleellisen tiedonTee näin joka toinen kerta, kun syöt leipää – terveytesi kiittää! Suomalaisilla uusi selkeä leipäsuosikki, jonka myynti on kasvanut huimasti – syy piilee raaka-aineessa: "Proteiini- ja rasvapitoisuus on korkeampi"
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • to09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • to08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan