Maanantaina 28. Helmikuuta vietetään paitsi Kalevalan, eli suomalaisen kulttuurin, päivää myös kansallisruokamme ruisleivän päivää.
Maanantaina 28.2. on taas suomalaisen kansallisruoan eli ruisleivän päivä, kertoo Leipätiedotus. Rukiin päivää vietetään nyt jo kuudetta kertaa.
Ruisleipä valittiin vuonna 2017 Suomen kansallisruoaksi. Siitä lähtien suomalaisen kulttuurin päivänä, Kalevalan päivänä 28. helmikuuta, on juhlittu myös kotimaista ruokakulttuuria, jossa ruisleivällä on vahva symbolinen arvo.
Ruisleivällä on syystä oma päivänsä, sillä syömme maailman eniten ruista, jopa 16 kiloa vuodessa henkilöä kohden. Fazerin vuonna 2021 teettämän suuren leipätutkimuksen mukaan suomalaiset kokevat erilaiset ruisleivät edelleen kiinnostavimmiksi leipätuotteiksi.
Leipätiedotuksen ja Pro Ruis ry:n vuonna 2021 tekemän kuluttajatutkimuksen vastaajista 79 prosenttia kertoo valitsevansa mielellään rukiisen leivän.
Lue myös: Tiesitkö tätä paahtoleivästä? Moni ei ole tajunnut tätä asiaa Suomen suosituimmasta
– Tutkimuksen mukaan kuluttajat mieltävät ruisleivän myös terveellisimmäksi leipävaihtoehdoksi: 87 prosenttia vastaajista pitää ruisleipää terveellisenä, kertoo Leipätiedotuksen projektikoordinaattori Terhi Virtanen.
