Tiesitkö tätä ruisleivästä? Suomen kansallisruoan suosio ei horju

erilaisia-ruisleipia
Hyvää ruisleipäpäivää 28.2.! Leipätiedotus

Maanantaina 28. Helmikuuta vietetään paitsi Kalevalan, eli suomalaisen kulttuurin, päivää myös kansallisruokamme ruisleivän päivää. 

Maanantaina 28.2. on taas suomalaisen kansallisruoan eli ruisleivän päivä, kertoo Leipätiedotus. Rukiin päivää vietetään nyt jo kuudetta kertaa.

Ruisleipä valittiin vuonna 2017 Suomen kansallisruoaksi. Siitä lähtien suomalaisen kulttuurin päivänä, Kalevalan päivänä 28. helmikuuta, on juhlittu myös kotimaista ruokakulttuuria, jossa ruisleivällä on vahva symbolinen arvo.

Ruisleivällä on syystä oma päivänsä, sillä syömme maailman eniten ruista, jopa 16 kiloa vuodessa henkilöä kohden. Fazerin vuonna 2021 teettämän suuren leipätutkimuksen mukaan suomalaiset kokevat erilaiset ruisleivät edelleen kiinnostavimmiksi leipätuotteiksi.

Leipätiedotuksen ja Pro Ruis ry:n vuonna 2021 tekemän kuluttajatutkimuksen vastaajista 79 prosenttia kertoo valitsevansa mielellään rukiisen leivän. 

– Tutkimuksen mukaan kuluttajat mieltävät ruisleivän myös terveellisimmäksi leipävaihtoehdoksi: 87 prosenttia vastaajista pitää ruisleipää terveellisenä, kertoo Leipätiedotuksen projektikoordinaattori Terhi Virtanen

Tärkein täysjyvän lähde suomalaisten ruokavaliossa

THL:n vuonna 2021 tekemästä Finravinto 2017 -julkaisuun perustuvasta tutkimuksesta käy ilmi, että ruis on edelleen tärkein täysjyvän lähde suomalaisten ruokavaliossa. Tutkimuksen mukaan miehet saavat keskimäärin 63 grammaa ja naiset 47 grammaa täysjyvää päivässä. 

Yksi ruisleipäviipale sisältää täysjyvää keskimäärin 14 grammaa ja lautasellinen ruispuuroa 28 grammaa. Täysjyvän riittävä saanti pienentää riskiä sairastua moniin kansantauteihin.

Tiesitkö? Suomi omavarainen rukiin osalta

Ruisleipä leivotaan nykyään suomalaisesta rukiista. Vielä kymmenen vuotta sitten elintarviketeollisuuden käyttämästä, noin 100 miljoonasta ruiskilosta, puolet tuotiin ulkomailta.

Viime vuosikymmenen aikana koko ruisketju on sitoutunut kotimaisen rukiin käyttöön, jonka ansioista rukiin viljely on lisääntynyt Suomessa. Nykyisin olemme omavaraisia rukiin osalta. Kun rukiin tuonti vielä vuonna 2012 oli yli 50 miljoona kiloa, oli se vuonna 2019 enää alle kymmenesosa tästä.

Katso myös video: Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?

Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä? 0:33

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat