Ruisleipä on edelleen Suomen suosituinta leipää. Tämä kansallisruoaksikin valittu herkku viettää omaa juhlapäiväänsä vuosittain 28.2. Koko ajan kehitellään ruisleivästä myös uusia potentiaalisia hittituotteita, aina ruissipseistä puuropuikuloihin.
Suomessa vietetään ruisleipäpäivää sunnuntaina 28.2. Ruisleivällä on syystä oma päivänsä, sillä syömme maailman eniten ruista, jopa 16 kiloa vuodessa henkilöä kohden. Fazerin teettämän suuren leipätutkimuksen mukaan suomalaiset kokevat erilaiset ruisleivät edelleen kiinnostavimmiksi leipätuotteiksi.
Oleellinen muutos kymmenessä vuodessa
Leipätiedotus ry:n mukaan kansallista ruisleipäpäivää vietetään nyt jo viidettä kertaa. Ruisleivällä on vahva asema suomalaisten sydämissä: edelleen lähes puolet kotimaisesta leivästä syödään rukiisena. Ruisleipä leivotaan nykyään suomalaisesta rukiista.
Lue myös: Tiesitkö tätä paahtoleivästä? Moni ei ole tajunnut tätä asiaa Suomen suosituimmasta
Vielä kymmenen vuotta sitten elintarviketeollisuuden käyttämästä, noin 100 miljoonasta ruiskilosta, puolet tuotiin ulkomailta. Viime vuosikymmenen aikana koko ruisketju on sitoutunut kotimaisen rukiin käyttöön, jonka ansioista rukiin viljely on lisääntynyt Suomessa. Nykyisin olemme omavaraisia rukiin osalta. Kun rukiin tuonti vielä vuonna 2012 oli yli 50 miljoona kiloa, oli se vuonna 2019 enää alle kymmenesosa tästä.
Koronavuosi 2020 oli leivän vuosi
Ruisleipä valittiin vuonna 2017 Suomen kansallisruuaksi. Siitä lähtien suomalaisen kulttuurin päivänä, Kalevalan päivänä 28. helmikuuta, on juhlittu myös kotimaista ruokakulttuuria, jossa ruisleivällä on vahva symbolinen arvo.
