Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo
Suomalaiset rakastavat ruisleipää. Ruisleipäpäivää vietetään 28.2.
Suomalaiset rakastavat ruisleipää. Ruisleipäpäivää vietetään 28.2.Leipätiedotus
Julkaistu 26.02.2021 09:17

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ruisleipä on edelleen Suomen suosituinta leipää. Tämä kansallisruoaksikin valittu herkku viettää omaa juhlapäiväänsä vuosittain 28.2. Koko ajan kehitellään ruisleivästä myös uusia potentiaalisia hittituotteita, aina ruissipseistä puuropuikuloihin. 

Suomessa vietetään ruisleipäpäivää sunnuntaina 28.2. Ruisleivällä on syystä oma päivänsä, sillä syömme maailman eniten ruista, jopa 16 kiloa vuodessa henkilöä kohden. Fazerin teettämän suuren leipätutkimuksen mukaan suomalaiset kokevat erilaiset ruisleivät edelleen kiinnostavimmiksi leipätuotteiksi.

Oleellinen muutos kymmenessä vuodessa

Leipätiedotus ry:n mukaan kansallista ruisleipäpäivää vietetään nyt jo viidettä kertaa. Ruisleivällä on vahva asema suomalaisten sydämissä: edelleen lähes puolet kotimaisesta leivästä syödään rukiisena. Ruisleipä leivotaan nykyään suomalaisesta rukiista.

Lue myös: Tiesitkö tätä paahtoleivästä? Moni ei ole tajunnut tätä asiaa Suomen suosituimmasta 

Vielä kymmenen vuotta sitten elintarviketeollisuuden käyttämästä, noin 100 miljoonasta ruiskilosta, puolet tuotiin ulkomailta. Viime vuosikymmenen aikana koko ruisketju on sitoutunut kotimaisen rukiin käyttöön, jonka ansioista rukiin viljely on lisääntynyt Suomessa. Nykyisin olemme omavaraisia rukiin osalta. Kun rukiin tuonti vielä vuonna 2012 oli yli 50 miljoona kiloa, oli se vuonna 2019 enää alle kymmenesosa tästä.

Koronavuosi 2020 oli leivän vuosi

Ruisleipä valittiin vuonna 2017 Suomen kansallisruuaksi. Siitä lähtien suomalaisen kulttuurin päivänä, Kalevalan päivänä 28. helmikuuta, on juhlittu myös kotimaista ruokakulttuuria, jossa ruisleivällä on vahva symbolinen arvo.

Yksi oleellinen asia on muuttunut suomalaisessa ruisleivässä 10 vuodessa – nyt kehiteltiin uusi puikula: "Povaamme tästä erityisesti lapsiperheiden hittituotetta"

Fazerin mukaan leipomomarkkina kasvoi Suomessa vuonna 2020, ja tummaa leipää ja kauraleipää ostettiin edellisvuotta enemmän. Tumman leivän kulutus nousi keväällä, mutta tasaantui loppuvuotta kohden.

– Koronapandemian iskiessä suomalaiset hamstrasivat erityisesti ruisleipää. Lieneekö ruisleivän suosion syynä tutun ja turvallisen ruoan tuntu, joka yhdistetään vahvasti kotimaisuuteen? Ruisleipä säilyy myös syötävänä pitkään, ja se koetaan keskeisenä osana terveellistä ruokavaliota, pohtii Fazer Leipomot Oy:n markkinointi- ja portfoliojohtaja Noora Pöyhönen.   

Ruisleipä kiinnostaa suomalaisia eniten

Viime vuosina vallinneesta kaurabuumista huolimatta ruisleipä on pitänyt pintansa suomalaisten suosikkileipänä. Fazerin teettämän, juuri valmistuneen leipätutkimuksen mukaan erilaiset ruisleivät koetaan kiinnostavimmiksi leipätuotteiksi Suomessa.

Tavallisen rukiisen palaleivän lisäksi erityisesti ohuet leipätuotteet kiinnostavat kuluttajia kovasti.Ohuita leipiä ostetaan usein herkutteluun, mutta myös niiden pienemmän koon vuoksi.

Tiesitkö? Suomen suosituin ruisleipä on Vaasan ruispalat.

Ohuen leipätyypin lisäksi myös erilaiset mukaan otettavat välipalat ja napostelutuotteet ovat kasvava trendi Suomessa.

– Uusin ruisleipäinnovaatiomme on puuroon leivottu ruispuikula. Leipätaikinan pohjana on haudutettu puuro, jonka ansiosta leipä on erityisen pehmeä. Povaamme tästä erityisesti lapsiperheiden hittituotetta, jatkaa Pöyhönen.  

Lue myös: Kauppias Juuso keksi nokkelan tavan punalapputuotteiden myyntiin, ja muut seurasivat perässä: "Menee huomattavasti paremmin kaupaksi"

Lähteet: Leipätiedotus, Fazer

***

1:05Näin valmistuu suomalaisten suosikkileipä Vaasan Ruispalat

Lisää aiheesta:

Suomalainen erikoisuus on leipähyllyjen hittituote – tiesitkö tätä ruisleivästä? Tiesitkö tätä ruisleivästä? Suomen kansallisruoan suosio ei horjuOstatko sinäkin? Suomalaisiin ruokakauppoihin ilmestyi 30 vuotta sitten todellinen kulttituote: "Leipien legenda"Leipäbuumi jatkuu! Kulttituotteesta tulee nyt uusi versio: "Uskon, että käsillämme on seuraava suuri hitti"Leipä jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Suomalaiset ahmivat leipää ennätystahtiin – yllättävät faktat suosikistaSuomalaiset hamstraavat jopa 38 miljoonaa pakettia vuodessa – löytyykö sinunkin ostoskoristasi "Suomen suosituin"?
RuokaLeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • to09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • to08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan