Yksi oleellinen asia on muuttunut suomalaisessa ruisleivässä 10 vuodessa – nyt kehiteltiin uusi puikula: "Povaamme tästä erityisesti lapsiperheiden hittituotetta"

erilaisia-ruisleipia
Suomalaiset rakastavat ruisleipää. Ruisleipäpäivää vietetään 28.2. Leipätiedotus

Ruisleipä on edelleen Suomen suosituinta leipää. Tämä kansallisruoaksikin valittu herkku viettää omaa juhlapäiväänsä vuosittain 28.2. Koko ajan kehitellään ruisleivästä myös uusia potentiaalisia hittituotteita, aina ruissipseistä puuropuikuloihin. 

Suomessa vietetään ruisleipäpäivää sunnuntaina 28.2. Ruisleivällä on syystä oma päivänsä, sillä syömme maailman eniten ruista, jopa 16 kiloa vuodessa henkilöä kohden. Fazerin teettämän suuren leipätutkimuksen mukaan suomalaiset kokevat erilaiset ruisleivät edelleen kiinnostavimmiksi leipätuotteiksi.

Oleellinen muutos kymmenessä vuodessa

Leipätiedotus ry:n mukaan kansallista ruisleipäpäivää vietetään nyt jo viidettä kertaa. Ruisleivällä on vahva asema suomalaisten sydämissä: edelleen lähes puolet kotimaisesta leivästä syödään rukiisena. Ruisleipä leivotaan nykyään suomalaisesta rukiista.

Vielä kymmenen vuotta sitten elintarviketeollisuuden käyttämästä, noin 100 miljoonasta ruiskilosta, puolet tuotiin ulkomailta. Viime vuosikymmenen aikana koko ruisketju on sitoutunut kotimaisen rukiin käyttöön, jonka ansioista rukiin viljely on lisääntynyt Suomessa. Nykyisin olemme omavaraisia rukiin osalta. Kun rukiin tuonti vielä vuonna 2012 oli yli 50 miljoona kiloa, oli se vuonna 2019 enää alle kymmenesosa tästä.

Koronavuosi 2020 oli leivän vuosi

Ruisleipä valittiin vuonna 2017 Suomen kansallisruuaksi. Siitä lähtien suomalaisen kulttuurin päivänä, Kalevalan päivänä 28. helmikuuta, on juhlittu myös kotimaista ruokakulttuuria, jossa ruisleivällä on vahva symbolinen arvo.

Fazerin mukaan leipomomarkkina kasvoi Suomessa vuonna 2020, ja tummaa leipää ja kauraleipää ostettiin edellisvuotta enemmän. Tumman leivän kulutus nousi keväällä, mutta tasaantui loppuvuotta kohden.

– Koronapandemian iskiessä suomalaiset hamstrasivat erityisesti ruisleipää. Lieneekö ruisleivän suosion syynä tutun ja turvallisen ruoan tuntu, joka yhdistetään vahvasti kotimaisuuteen? Ruisleipä säilyy myös syötävänä pitkään, ja se koetaan keskeisenä osana terveellistä ruokavaliota, pohtii Fazer Leipomot Oy:n markkinointi- ja portfoliojohtaja Noora Pöyhönen.   

Ruisleipä kiinnostaa suomalaisia eniten

Viime vuosina vallinneesta kaurabuumista huolimatta ruisleipä on pitänyt pintansa suomalaisten suosikkileipänä. Fazerin teettämän, juuri valmistuneen leipätutkimuksen mukaan erilaiset ruisleivät koetaan kiinnostavimmiksi leipätuotteiksi Suomessa.

Tavallisen rukiisen palaleivän lisäksi erityisesti ohuet leipätuotteet kiinnostavat kuluttajia kovasti.Ohuita leipiä ostetaan usein herkutteluun, mutta myös niiden pienemmän koon vuoksi.

Tiesitkö? Suomen suosituin ruisleipä on Vaasan ruispalat.

Ohuen leipätyypin lisäksi myös erilaiset mukaan otettavat välipalat ja napostelutuotteet ovat kasvava trendi Suomessa.

– Uusin ruisleipäinnovaatiomme on puuroon leivottu ruispuikula. Leipätaikinan pohjana on haudutettu puuro, jonka ansiosta leipä on erityisen pehmeä. Povaamme tästä erityisesti lapsiperheiden hittituotetta, jatkaa Pöyhönen.  

Lähteet: Leipätiedotus, Fazer

***

1:05

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja