Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Näin paljon leipää suomalainen syö keskimäärin päivässä – katso, meneekö sinulla yhtä monta viipaletta

Shutterstock
Julkaistu 12.05.2020 17:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Leipätiedotus ry:n tuoreet tilastot paljastaat, kuinka paljon leipomotuotteita suomalaiset tänä päivänä syövät. 

Leipätiedotus ry:n leipomotilaston mukaan kahvileivällä ja konditoriatuotteilla herkuteltiin vuonna 2019 maltillisesti. Suomalaiset syövät keskimäärin 8,5 kiloa kahvileipää vuodessa. Tämä tarkoittaa kolmen pullan, leivoksen tai viinerin nauttimista viikossa.

– Kahvileivän kulutuksessa oli viime vuonna selkeää nousua kotimaisten tuotteiden osalta. Kahvileivästä ja konditoriatuotteista reilu kuusi kiloa oli kotimaista tuotantoa, loput kaksi kiloa tuontituotteita, kertoo tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen Leipätiedotuksesta.

Neljä viipaletta tuoreleipää päivässä

Leipätiedotuksen mukaan leivän kulutus on säilynyt melko tasaisena koko 2010-luvun. Tilaston mukaan suomalaiset söivät ruokaleipää viime vuonna noin 41 kiloa henkeä kohden, mikä tarkoittaa noin 4 viipaletta tuoreleipää tai 11 palaa kuivaleipää. Tästä määrästä noin 35 kiloa oli kotimaassa leivottua pehmeää leipää.

–Tuonnin kasvusta huolimatta meillä syödään siis edelleen eniten kotimaista leipää. Suomessahan on maailman monipuolisin leipäkulttuuri, jonka ylläpitämisestä voimme kiittää lukuisia leipomoita ympäri maan, Virtanen hehkuttaa.

Suomen suosituin ruisleipä

Suomalaiset syövät eniten ruista koko maailmassa, jopa 16 kiloa henkeä kohden per vuosi. Ruisleipä on kuitenkin muuttanut ajan saatossa muotoaan: reikäleivän ja limpun rinnalle ovat nousseet palaleivät ja valmiit viipaleet. Suomen suosituimman ruisleivän titteliä onkin pitänyt jo vuosia Vaasan Ruispalat. Ruisleivistä suosittuja ovat myös esimerkiksi Fazerin Puikulat ja Reissumies. Lisäksi kauraleipien tuotanto ja myynti on viime vuosina kasvanut.

Kerroimme syksyllä 2019, että erilaiset ohuet leivät ovat valloittaneet viime vuosina kauppojen hyllyt. Villityksen alullepanija on selvä: buumi alkoi vuonna 2016, kun Vaasan Oy lanseerasi leipäinnovaationsa, Ruispalat Ohut Herkun.

Ohut Herkun tuotekehitysprojektia vetänyt Vaasan Oy:n Susanna Peltonen oli mukana kehittelemässä hitiksi muodostunutta leipää ideasta tuotekehityksen kautta valmiiksi tuotteeksi. 

– Tämä on kerrassaan upea juttu. Leivästä on tullut ilmiö. Emme ole koskaan saaneet yhtä paljon positiivista palautetta mistään. Ihmiset tulevat lankoja pitkin ja kyselevät, että mistä leipää saa, ja miksi se on aina loppu, Peltonen kertoi MTV:lle syksyllä.

Lue myös: Suomalaisesta kulttileivästä tuli jättihitti – mullisti markkinat ja kaupat myyvät jatkuvasti ei-oota: "Emme ole koskaan saaneet yhtä paljon positiivista palautetta mistään"

***

1:05Näin valmistuu suomalaisten suosikkileipä Vaasan Ruispalat

Lisää aiheesta:

Onko legendaarinen ruisleipä katoamassa kauppojen hyllyiltä? SelvitimmeSyötkö sinäkin? Suomalaisilla on uusi suosikkileipä: "Terveellisyys kiinnostaa kuluttajia edelleen"Ostatko sinäkin? Suomalaisiin ruokakauppoihin ilmestyi 30 vuotta sitten todellinen kulttituote: "Leipien legenda"Suomalaisilla on yksi ehdoton suosikkileipä, mutta haastaja kirii kiinni – syötkö sinäkin?Leipä jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Suomalaiset ahmivat leipää ennätystahtiin – yllättävät faktat suosikistaYksi oleellinen asia on muuttunut suomalaisessa ruisleivässä 10 vuodessa – nyt kehiteltiin uusi puikula: "Povaamme tästä erityisesti lapsiperheiden hittituotetta"
RuokaLeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 11:14
    Juusto

    Nyt iski fetakriisi

  • 06:51
    Hedelmät

    Tätä hedelmää Hanna Partanen suosittelee välipalaksi: "Tosi kuitupitoinen"

  • Eilen16:38
    Joulu

    Saako piparitaikinaa oikeasti syödä raakana?

  • Eilen14:37
    Ruokaniksit

    Tässä on taatusti yksinkertaisin tapa poistaa avokadon kivi

  • Eilen11:30
    Jouluruoka

    Näitä tuttuja valmisruokia suomalainen suosii joulupöydässä – pakastepitsojenkin menekki kasvaa pyhinä