Tiesitkö tätä Domino-kekseistä? Klassikkotuotteeseen tehtiin oleellinen reseptimuutos

Nerokas herkku Oreo- tai Domino-kekseistä – kokeile kahden ainesosan mukikakkua! 0:56 Nerokas herkku Oreo- tai Domino-kekseistä – kokeile kahden ainesosan mukikakkua!
KATSO MYÖS VIDEO: Minuutin mukikakku! Kokeile tätä herkkua Domino- tai Oreo-kekseistä.

Yksi Suomen suosituimmista kekseistä, Fazerin Domino täyttää tänä vuonna jo 70 vuotta. Helsingin Olympialaisten jälkimainingeissa kehitellyn herkun resepti vaihtui viime vuonna.

Domino-keksit täyttävät tänä vuonna jo 70 vuotta, kertoo niiden valmistaja Fazer tiedotteessaan. Vantaan Vaaralassa valmistuvat täytekeksit näkivät ensi kertaa päivänvalon vuonna 1953 Helsingin Olympialaisten jälkimainingeissa. Kauppoihin tuli tuolloin sodan ja kesäolympialaisten jälkeen monta makeaa uutuustuotetta.

– Hienostuneen leiman saaneita Domino-keksejä myytiin aluksi irtomyynnissä. Vaaleanpunainen kotelopakkaus tuli kauppoihin 1960-luvun lopulla. Vuosikymmenten kuluessa sitä on modernisoitu, mutta tuttu tunnusväri on säilynyt, Fazerilta kerrotaan tiedotteessa.

Keksien resepti muuttui viime vuonna

Yksi Domino-keksien tunnusmerkeistä on niitä koristavat kuviot, jotka ovat perimätiedon mukaan saaneet inspiraationsa suomalaisesta kansanperinteestä. Kuvioita on Fazerin mukaan yhteensä kymmenen ja keksien design on rekisteröity.

Suomalaisesta marketeista löytyy myös useita Domino-keksin tyylisiä vaihtoehtoja, kuten Pirkka-brändin Daniela-keksit. Ne valmistetaan Alankomaissa.

Domino-keksit ovat Fazerin myydyimmät ja kautta aikojen suosituimmat täytekeksit. Suosikkikeksien reseptiä on hieman muokattu vuosien saatossa ja viimeisin reseptimuutos tehtiin kesällä 2022. Nyt keksit leivotaan ilman palmuöljyä.

Palmuöljyn tuotantoon liittyy paljon eettisiä ongelmia ja lisäksi sitä pidetään epäterveellisenä kovana rasvana. Ruokaviraston mukaan palmuöljyä käytetään elintarviketeollisuudessa erityisesti sen kiinteän olomuodon takia. 

Fazerin mukaan palmuöljyttömyyden, samoin kuin vegaaniseen ruokavalioon sopivuuden, voi tarkistaa Domino-pakkauksessa olevista merkeistä. Aiemmin Fazer on luopunut palmuöljyn käytöstä esimerkiksi Wiener Nougat -konvehdeissa.

Myös esimerkiksi makeisvalmistaja Panda on luopunut palmuöljyn käytöstä suklaatuotteissaan. Muun muassa klassiset Joulupöydän konvehteja -suklaamakeiset ovat nyt palmuöljyttömiä.

Keksit käyvät kaupaksi suomalaisille erityisesti kesällä

Fazerin viestintäpäällikkö Taina Lampela-Helin kertoo MTV Uutisille suomalaisten syövän keksejä erityisesti kesäaikaan.

Tiesitkö? Fazer aloitti keksien valmistuksen vuonna 1924. Yrityksen ensimmäinen keksi, Carneval, leivottiin vuonna 1925. Vuonna 1927 Fazer osti Hangossa toimivan Suomalais-Englantilainen Biscuit-tehdas Oy:n valmistaakseen lisää keksejä kotimaassa. Aiemmin Fazerin keksit olivat olleet lähinnä venäläistä ja englantilaista tuontitavaraa.

– Kesä on ehdoton keksien sesonki. Keksipakkaus on helppo ottaa mukaan mökille ja veneeseen, viedä tuliaisiksi tai juhliin, Lampela-Helin toteaa.

Kesäisin suomalaiset ostavat erityisesti keksipaketteja yhdisteleviä kesäkasseja. 

Keksien kulutus ylipäätään on pysynyt Suomessa viime vuosina suhteellisen tasaisena. Fazerin myydyimmät keksit ovat Domino-keksien lisäksi Fasupala- ja Jaffa-keksit.

S-ryhmä paljasti vuonna 2020 myymälöidensä keksisuosikit. Myyntitilastoista kävi ilmi, että suomalaiset rakastavat erityisesti cookies-tyyppisiä keksejä. Myös kaurakeksit, suolakeksit, välipalakeksit ja täytekeksit käyvät kaupaksi.

Keväällä 2020 nähtiin myyntipiikki myös leivontaan soveltuvissa kekseissä, kun maamme oli koronan vuoksi poikkeustilassa. Tuolloin myyntejään kasvattivat muun muassa Digestive-keksit.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!