Muistatko vielä Voimariinin ja Raiderin? 5 tuttua ruokaa, jotka tunnettiin ennen eri nimellä

Raider fasupala voimariini
Muistatko vielä tuttujen tuotteiden vanhat nimet? Mars inc/Fazer/Valio

Monia tuttuja elintarvikkeita on myyty ennen ihan eri nimillä Suomessa. 

Tuoressa Halpa vs. kallis -jaksossa maisteltiin eri valmistajien suklaavohvelipaloja. Jaksossa muisteltiin myös sitä, kun Fazerin Fasupala -vohvelit tunnettiin Fanipala -nimellä. Tästä inspiroitunena listasimme tuttuja tuotteita, jotka tunnettiin ennen eri nimellä.

Oivariini oli Voimariini

Muistatko vielä, kun Oivariini-levitteet olivat vielä Voimariinejä? Valio joutui vaihtamaan Voimariini-levitteen nimen vuoden 2005 alusta lähtien. 

Nimenmuutoksen takana oli EU:n asetus, jonka mukaan sanaa "voi" saa käyttää vain sellaisten tuotteiden nimissä, joiden rasva on kokonaan maitorasvaa. Voimariinissa on maitorasvan lisäksi myös kasviöljyä.

Pingviini Puikko oli Eskimo

Eskimo-jäätelöpuikot uudistettiin vuonna 2021 ja myös tuotteen nimi vaihtui tuolloin Pingviini Puikoksi. Nimenvaihtoon päädyttiin pitkän pohdinnan ja julkisen keskustelun myötä.

Jäätelöä valmistavalta Fronerilta kerrottiin tuolloin Eskimo-nimen kirvoittaneen kuluttajapalautetta.

Eskimo-jäätelöiden pakkausten ja reseptiikan uudistaminen oli joka tapauksessa suunniteltu keväälle 2021, joten nimivaihdos koettiin luontevana toteuttaa muun uudistumisen yhteydessä.

– Elämme globaalissa ja muuttuvassa maailmassa. Vaikka suomen kielessä Eskimo-sana ei ole sävyltään pahantahtoinen, on tässä syvimmiltään kyse olemassa olevasta ihmisryhmästä, jolla on oikeus määritellä itse, mitä termejä on sopivaa käyttää. Suurin osa kanadalaisista ja grönlantilaisista alkuperäiskansan edustajista preferoi muita termejä Eskimo-sanan sijaan, ja koimme, että tätä on tärkeää kunnioittaa, Froneri Finlandin markkinointijohtaja Minna Brunberg kertoi tuolloin.

Twix oli Raider

Vielä ysärillä myytiin suklaapatukkaa nimeltään Raider. Elintarvikejätti Marsin omistama brändi kuitenkin uudistettiin vuonna 2000 Suomessa kohun saattelemana. Suosikkipatukan nimi vaihtui tuolloin maailmanlaajuisen brändin mukaisesti Twix-suklaapatukaksi.

Vuonna 2015 Twixiä myytin jälleen hetkellisesti Raider-nimellä. Kampanjalla kosiskeltiin retrofaneja. 

Fasupala oli Fanipala

Fazer aloitti Fasupala-suklaavohvelikeksien valmistamisen vuonna 1997. Keksiliiketoiminnasta kuitenkin luovuttiin ja monet tutut tuotemerkit vaihtoivat omistajaa. 

Kun Fasupala-brändi oli  LU Suomen ja Mondelez Suomen omistuksessa, vohvelipalat tunnettiin nimellä Fanipala. 

Vuonna 2016 Fazer osti takaisin Domino-, Jaffa- ja Fanipala-tuotemerkit ja seuraavana vuonna kauppoihin palautettiin Fasupala-vohvelit.

 

Ben's Original oli Uncle Ben's

Yli 70 vuotta vanha brändi Uncle Ben's uudistettiin vuonna 2020 ja tunnettiin siitä lähtien nimellä Ben’s Original.

Nimi- ja pakettiuudistus tehtiin niin ikään kohun saattelemana: Uncle Ben’s nousi monen muun elintarvikebrändin tavoin uutisotsikoihin, kun sen nimeä ja ulkoasua kritisoitiin stereotyyppisestä rasismista.

– Kuuntelimme yhteistyökumppaneitamme ja asiakkaitamme ja nyt oon oikea aika tehdä merkityksellisiä päätöksiä, Mars Foodin edustaja Fiona Dawson totesi tuolloin ja jatkoi:

– Kun tällaisia päätöksiä tehdään, kaikkia ei voi miellyttää. Mutta kyse onkin siitä, että tekee oikean valinnan, ei helpoimman valinnan. 

Katso myös: Halpa vs. kallis -raati maisteli ja vertaili suklaavohvelipalat

Makutestissä suklaavohvelipalat – päihittävätkö Fasupalat edullisemmat haastajat? 6:43
Miten kävi Fasupalojen?

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!