Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Juustomyymälän toiminta herättää hämmennystä kauppakeskus Redissä – Evira vastaa: Säilyvätkö juustot todella huoneenlämmössä?

0:35Emmental-juusto on premium-tuote YhdysvalloissaShutterstock
Julkaistu 21.11.2018 09:45
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Eviran ylitarkistajan mukaan juustojen homehtuminen ei aiheuta muualla Euroopassa yhtä suurta huolta kuin meillä Suomessa. Kovien juustojen vähäinen vesiaktiivisuus takaa, että homeen mahdollinen myrkky ei pääse leviämään.

Videolla kerrotaan suomalaisjuuston suosiosta maailmalla.

Elintarvikkeiden turvallisuus on herättänyt huolta kauppakeskus Redin asiakkaiden keskuudessa. Monille suomalaisille Viron matkoilta tuttu Juustokuningas-kauppa myy nimittäin juustoja kylmäaltaiden sijaan huoneenlämmöstä.

Asiasta huolestunut lukija otti yhteyttä Makuja.fi:n ja pyysi selvittämään, uskaltaako huoneenlämmössä säilyttyjä juustoja ostaa.

Otimme yhteyttä Eviraan ja kysyimme ylitarkastaja Pirjo Korpelalta, onko juustojen säilyttäminen huoneenlämmössä turvallista, ja kuinka kyseisiä juustoja kannattaa säilyttää kotioloissa.

Maun oletetaan syvenevän huoneenlämmössä

Suomessa ei Korpelan mukaan ole totuttu säilyttämään juustoja huoneenlämmössä, vaikka esimerkiksi Keski-Euroopan markkinamyyjien keskuudessa tämä tapa on yleisesti käytössä.

LUE MYÖS: Näin kauan avattu juusto säilyy jääkaapissa – juustoasiantuntija: Tätä hygieniaan liittyvää seikkaa ei moni ole tullut ajatelleeksi! 

– Kyse on ainakin tähän asti ollut pitkään kypsytetyistä juustoista, joiden katsotaan vaan kypsyvän eteenpäin, kun ne säilytetään lämpimässä. Maun oletetaan pikkuhiljaa vaan syvenevän, Korpela kertoo.

Juuston säilyttämisestä puhuttaessa juustotyypillä on tärkeä rooli.

– Juustojen myyjillä on juuston valmistajalta todistus siitä, että juusto säilyy huoneenlämmössä. Jos kyse on pehmeästä juustosta tai tuorejuustosta, ei tämä päde, vaan ainoa turvallinen tapa on kylmäsäilytys.

Kovissa juustoissa myrkky ei pääse leviämään

Kokonaisten juustokiekkojen lisäksi huoneenlämmössä saatetaan säilyttää myös juustoja, joista on leikattu paloja. Korpelan mukaan näissä tapauksissa on mahdollista, että juusto ehkä homehtuu helpommin.

Muualla Euroopassa juuston homehtuminen ei kuitenkaan aiheuta yhtä suurta huolta kuin meillä Suomessa. Euroopassa edes meillä pelättyä mustaa hometta ei pidetä vaarallisena, Korpela toteaa.

Kotona Korpela suosittelee säilyttämään juustopalaa jääkaapissa.

juusto pakkaus muovi säilytysKotona juustopala kannattaa laittaa jääkaappiin.Shutterstock

– Ehkä kannattaa myös nauttia juusto pikaisesti, jotta home ei ehdi kasvaa.

Jos näin on kuitenkin päässyt käymään, kovien juustojen kohdalla homehtuneen kohdan voi yksinkertaisesti leikata pois. Näin juusto on jälleen syömäkelpoinen.

– Vaikka kyseinen home tuottaisi jotain myrkkyä, on kovissa juustoissa niin matala vesiaktiivisuus, että myrkky ei pääse leviämään pitkälle, kuten käy esimerkiksi hillojen kanssa, Korpela selittää.

Lisää aiheesta:

Miksi juuston pintaan ilmestyy valkoisia pilkkuja? Tästä on kyseVoiko juustoa vielä syödä, jos siinä on hometäplä?Huoneenlämpöön jätetyn juuston syömäkelpoisuus mietityttää: "Riippuu siitä, että..."Ethän tee mozzarellajuustolle näin? Asiantuntija muistuttaa suomalaisia: "Ei koskaan kannata"Onko homeista juustoa turvallista syödä? Oikea vastaus saattaa tulla monelle yllätyksenäNäin kauan avattu juusto säilyy jääkaapissa – juustoasiantuntija: Tätä hygieniaan liittyvää seikkaa ei moni ole tullut ajatelleeksi!
JuustoRuokakauppaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juusto
  • 6.11.08:21
    Ruoka

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • 29.10.08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • 24.10.17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • 24.10.08:18
    Ruoka

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • 30.8.08:01
    Espanja

    Tällaista on maailman kallein homejuusto – kypsytetty kosteissa luolissa