Juustomyymälän toiminta herättää hämmennystä kauppakeskus Redissä – Evira vastaa: Säilyvätkö juustot todella huoneenlämmössä?

0:35 Emmental-juusto on premium-tuote Yhdysvalloissa

Eviran ylitarkistajan mukaan juustojen homehtuminen ei aiheuta muualla Euroopassa yhtä suurta huolta kuin meillä Suomessa. Kovien juustojen vähäinen vesiaktiivisuus takaa, että homeen mahdollinen myrkky ei pääse leviämään.

Videolla kerrotaan suomalaisjuuston suosiosta maailmalla.

Elintarvikkeiden turvallisuus on herättänyt huolta kauppakeskus Redin asiakkaiden keskuudessa. Monille suomalaisille Viron matkoilta tuttu Juustokuningas-kauppa myy nimittäin juustoja kylmäaltaiden sijaan huoneenlämmöstä.

Asiasta huolestunut lukija otti yhteyttä Makuja.fi:n ja pyysi selvittämään, uskaltaako huoneenlämmössä säilyttyjä juustoja ostaa.

Otimme yhteyttä Eviraan ja kysyimme ylitarkastaja Pirjo Korpelalta, onko juustojen säilyttäminen huoneenlämmössä turvallista, ja kuinka kyseisiä juustoja kannattaa säilyttää kotioloissa.

Maun oletetaan syvenevän huoneenlämmössä

Suomessa ei Korpelan mukaan ole totuttu säilyttämään juustoja huoneenlämmössä, vaikka esimerkiksi Keski-Euroopan markkinamyyjien keskuudessa tämä tapa on yleisesti käytössä.

– Kyse on ainakin tähän asti ollut pitkään kypsytetyistä juustoista, joiden katsotaan vaan kypsyvän eteenpäin, kun ne säilytetään lämpimässä. Maun oletetaan pikkuhiljaa vaan syvenevän, Korpela kertoo.

Juuston säilyttämisestä puhuttaessa juustotyypillä on tärkeä rooli.

– Juustojen myyjillä on juuston valmistajalta todistus siitä, että juusto säilyy huoneenlämmössä. Jos kyse on pehmeästä juustosta tai tuorejuustosta, ei tämä päde, vaan ainoa turvallinen tapa on kylmäsäilytys.

Kovissa juustoissa myrkky ei pääse leviämään

Kokonaisten juustokiekkojen lisäksi huoneenlämmössä saatetaan säilyttää myös juustoja, joista on leikattu paloja. Korpelan mukaan näissä tapauksissa on mahdollista, että juusto ehkä homehtuu helpommin.

Muualla Euroopassa juuston homehtuminen ei kuitenkaan aiheuta yhtä suurta huolta kuin meillä Suomessa. Euroopassa edes meillä pelättyä mustaa hometta ei pidetä vaarallisena, Korpela toteaa.

Kotona Korpela suosittelee säilyttämään juustopalaa jääkaapissa.

– Ehkä kannattaa myös nauttia juusto pikaisesti, jotta home ei ehdi kasvaa.

Jos näin on kuitenkin päässyt käymään, kovien juustojen kohdalla homehtuneen kohdan voi yksinkertaisesti leikata pois. Näin juusto on jälleen syömäkelpoinen.

– Vaikka kyseinen home tuottaisi jotain myrkkyä, on kovissa juustoissa niin matala vesiaktiivisuus, että myrkky ei pääse leviämään pitkälle, kuten käy esimerkiksi hillojen kanssa, Korpela selittää.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja