Voiko juustoa vielä syödä, jos siinä on hometäplä?

Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä? 0:33 Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?
KATSO MYÖS VIDEO: Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?

Juuston syömäkelpoisuus ei välttämättä selviä homeen perusteella. 

Kuten aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerroimme, juusto on arvokas tuote, jota ei kannata huvikseen heittää hävikkiin. Erilaisten juustojen säilyvyys saattaa kuitenkin usein mietityttää kuluttajaa: mistä tietää, onko juusto vielä syömäkelpoista?

Valion juustoliiketoiminnasta vastaavan johtaja Tuukka Pastila kertoi MTV Uutisille, miten pitäisi toimia, jos juuston jättää muutamaksi tunniksi huoneenlämpöön. Voiko juustoa vielä syödä tai laittaa takaisin jääkaappiin?

Kertooko home koko juuston pilaantumisesta?

Joskus juuston parasta ennen -päiväys ehtii umpeutua tai tuotteen säilytyksessä tapahtua jotain, mikä näkyy jo elintarvikkeesta päältäpäin. Juusto voi homehtua, mutta onko pienikin hometäplä merkki siitä, että tuotetta ei voi enää käyttää?

Valion Pastilan mukaan homejuustoissa home ei luonnollisesti ole ongelma, mutta muiden juustojen kohdalla näin voi olla.

– Kovissa juustoissa homekohdan voi periaatteessa leikata pois. Olisin kuitenkin siinä kohtaa varuillani juuston kanssa, haistelisin ja maistelisin, Pastila neuvoo.

Tuorejuustoissa tilanne on toinen ja homeen ilmestyessä on aika heivata tuote roskiin.

Parasta ennen -päiväys ei kerro juuston pilaantumisesta

Ylipäätään juustoissa ei kuitenkaan kannata Pastilan mukaan orjallisesti noudattaa parasta ennen -päiväyksiä, vaan luottaa ennemmin omiin aisteihinsa.

Juusto voi olla syömäkelpoista myös parasta ennen -päiväyksen jälkeen, jos sitä on säilytetty oikein alle 8 asteessa. 
 

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.