Tiesitkö? Näin tunnistat pilaantuneen kalan kalatiskillä

Mitä ulkoisia merkkejä kannattaa tutkiskella kalatiskillä, jos haluaa ostaa mahdollisimman tuoretta kalaa ja välttää pilaantuneen?

Helsingin Sanomat kertoi helmikuussa, kuinka kaupan kalatiskin tuore kala voi pahimmillaan seisoa myynnissä jopa yli viikon. Kalatiskiltä voi löytyä esimerkiksi lohta, joka on ollut myynnissä kahdeksan päivää sen toimituksen jälkeen.

Kalan pitäisi kuitenkin olla näinkin pitkän säilytysajan jälkeen täysin syömäkelpoista, vaikka moni suomalainen ei sitä enää tuoreeksi mielläkään. Kala pysyy hyvänä, jos sitä on säilytetty oikein eikä kylmäketju ole katkennut.

Näin erotat tuoreen kalan pilaantuneesta

Mutta mistä kuluttaja sitten voi tunnistaa, jos kala ei enää olekaan parhaimmillaan, vaan on jopa pilaantunutta? Näihin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota.

1. Kalan tuoksu

Tuore kala tuoksuu puhtaalle ja merelliselle. Keittiömestari Sasu Laukkosen mukaan nenään pistävä, ammoniakkinen tai liian "kalaisa" haju on selkeä hälytysmerkki. Älä ota vastaan kauppiaalta tällaista kalaa.

2. Kalan väri

Tuoreen kalan väri on kirkas. Jos puhutaan esimerkiksi lohesta, fileen tulee olla punainen. Jos pinta on vaaleahko ja limainen, kannattaa kala jättää ostamatta.

3. Kalan kidukset ja silmät

Jos ostat kokonaisen kalan, sen silmien tulisi olla kirkkaat. Sameat silmät ovat merkki siitä, että kala on jo nähnyt parhaat päivänsä. Jos kalassa on kidukset, niiden tulisi puolestaan olla punaiset eivätkä harmaat. Jos veri on laskettu pois, kidukset ovat vaaleanpunaiset ja jäissä jäähdytetyillä kaloilla harmaanpunaiset.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja