HS: Marketin kala voi olla 8 päivää vanhaa – tämä on huonoin ostospäivä

Supermarketin kalatiskiltä ostettu kala on hyvin harvoin edellisenä päivänä pyydettyä, kertoo Helsingin Sanomat.

Marketin tuoretiskiltä ostettu kala voi pahimmillaan seisoa myynnissä yli viikon. S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu kertoo Helsingin Sanomille, että lohta voi olla myynnissä vielä kahdeksankin päivää kalan toimituksesta.

– Tämän ajan se kestää hyvin, Alarotu kommentoi.

Jos marketista mielii ostaa mahdollisimman tuoretta kalaa, ei ostoksille kannata lähteä ainakaan maanantaina. Silloin tuorein kala on yleensä peräisin perjantailta. Joka kolmannen suomalaisen mielestä kala on jo silloin vanhaa, kertoo Pro kala -järjestön teettämä tutkimus. HOK-Elannon kehityspäällikkö Tom Fredrikssonin mukaan onkin utopistonen toive päästä ketjumaisessa toiminnassa päivittäin eilen pyydettyyn.

– Ei kukaan voi pyytää muikkua ja ajaa sitä yön aikana viiteenkymmeneen markettiin.

Pro Kala -järjestön toiminnanjohtaja Katriina Partasen mukaan kalan pyyntipäivää tuijotetaan kuitenkin jopa liikaa. Vain 13 prosenttia suomalaistista pitää viisi päivää vanhaa kalaa enää käyttökelpoisena.

Kala on herkkää herkkua – säilytä sitä oikein

Pro Kala ry:n mukaan tuoreesta kalasta on kaupassa aina ilmoitettava pyyntiaika ja -paikka. Oikein käsitelty kala säilyy kylmässä, lähes 0 asteessa, tuoreena pari päivää, fileinä 3-4 päivää.

Säilyvyyttä ja laatua parantaa ratkaisevasti kalojen verestäminen, joten tarkista jo kaupassa, että saat verestettyä kalaa. Verestämisellä tarkoitetaan kalan kiduskaren avaamista, jotta veret pääsevät valumaan ulos. Verestäminen varmistaa kalan kuoleman ja parantaa kalan lihan laatua ja säilyvyyttä. Kysy asiaa kalatiskin myyjältä.

Vie kala mahdollisemman nopeasti kotikeittiösi jääkaappiin ja sijoita kala jääkaappiisi alahyllyille, koska siellä on kaikkein viileintä.

Käytä kala aina mahdollisemman pian ja säilytä kala mahdollisemman kylmässä. Kala pilaantuu puolet nopeammin jääkaappi lämpötilassa, kuin ihannelämpötilassa nollassa asteessa.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja