Kuuluisan espoolaisen Maxin kala -kalakaupan perustaja Max Grönholm toivoisi, että kaupoissa panostettaisiin entistä enemmän kalan tuoreuteen.
Kerroimme alkuviikosta Espoon Kauklahteen avautuvasta ennenkuulumattomasta ruokakaupasta, jossa on muun muassa viinibaari, juustohuone ja maailman pienin kahvipaahtimo. Kalatiskiä ei kaupan sisältä löydy, sillä kalanmyynnin hoitaa heinäkuun puolesta välistä alkaen omissa tiloissaan, kaupan kyljessä suosittu Maxin kala. Espoolainen kalakauppa tunnetaan ennen kaikkea laadustaan ja tuoreudestaan.
– Kun aamulla avaamme liikkeen, meillä on aina kotimaisesta kalasta edellisenä päivänä pyydettyä ja tuontikalasta sitä edellisenä päivänä pyydettyä kalaa, kalakauppias Max Grönholm kertoo.
Grönholm itse ei ymmärrä kalatiskejä, jossa asiakkaille myydään päiviä varastossa seissyttä "tuoretta" kalaa.
– Suomessa toimitaan minun mielestäni väärin suoraan sanottuna. Se on aika surullista kuultavaa usein, kun kysyy kalatiskillä kalan nostopäivää.
Maanantai on huonoin päivä ostaa kalaa
Erityisesti maanantaisin hän välttäisi ostamasta kalaa lainkaan. Tämä johtuu siitä, että kalat ovat tuolloin melko varmasti peräisin edelliseltä viikolta.
– Kalan myyminen maanantaisin pitäisi olla Suomessa laitonta, Grönholm sanoo kärjistäen.
