Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ostatko kalaa kaupasta maanantaisin? Kalakauppias kehottaa olemaan tarkkana – tässä syy

Maanantaisin ei välttämättä kannata napata tuoretta kalaa tiskiltä ostoskoriin.
Maanantaisin ei välttämättä kannata napata tuoretta kalaa tiskiltä ostoskoriin.All Over Press
Julkaistu 06.06.2019 17:05

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kuuluisan espoolaisen Maxin kala -kalakaupan perustaja Max Grönholm toivoisi, että kaupoissa panostettaisiin entistä enemmän kalan tuoreuteen. 

Kerroimme alkuviikosta Espoon Kauklahteen avautuvasta ennenkuulumattomasta ruokakaupasta, jossa on muun muassa viinibaari, juustohuone ja maailman pienin kahvipaahtimo. Kalatiskiä ei kaupan sisältä löydy, sillä kalanmyynnin hoitaa heinäkuun puolesta välistä alkaen omissa tiloissaan, kaupan kyljessä suosittu Maxin kala. Espoolainen kalakauppa tunnetaan ennen kaikkea laadustaan ja tuoreudestaan.  

– Kun aamulla avaamme liikkeen, meillä on aina kotimaisesta kalasta edellisenä päivänä pyydettyä ja tuontikalasta sitä edellisenä päivänä pyydettyä kalaa, kalakauppias Max Grönholm kertoo. 

Grönholm itse ei ymmärrä kalatiskejä, jossa asiakkaille myydään päiviä varastossa seissyttä "tuoretta" kalaa.

– Suomessa toimitaan minun mielestäni väärin suoraan sanottuna. Se on aika surullista kuultavaa usein, kun kysyy kalatiskillä kalan nostopäivää.

Maanantai on huonoin päivä ostaa kalaa

Erityisesti maanantaisin hän välttäisi ostamasta kalaa lainkaan. Tämä johtuu siitä, että kalat ovat tuolloin melko varmasti peräisin edelliseltä viikolta. 

– Kalan myyminen maanantaisin pitäisi olla Suomessa laitonta, Grönholm sanoo kärjistäen. 


Lue myös: Espooseen avautuu ruokakauppa, jota ei ole ennen Suomessa nähty – anniskelulupa oli pudottaa kauppiaan persuksilleen: "En voi vieläkään uskoa, että tämä on mahdollista"

Grönholmin mukaan poikkeuksiakin kuitenkin löytyy ja suomalaiset kalastajat saattavat kalastaa viikonloppunakin.

– Silti on hieman kysymysmerkki, että missä se kala ehditään muka perata maanantaiaamuksi myyntiin. Me pidämme uutta myymälää auki tiistaista lauantaihin ja sen tiistainkin tuoreen kalan eteen joudumme tekemään kovasti töitä. 

Kaupassa yli viikon vanhoja kuhafileitä

Grönholm kuitenkin huomauttaa, että Suomen laki mahdollistaa pitkän myyntiajan kalalle. Mitään laitonta ei siis tehdä, vaikka kalan laadusta näin tingitäänkin. Kaupat ostavat Grönholmin mukaan liikaa puskuria varastoon, koska pelkäävät tuotteen loppuvan kesken. 

– Kala kiertää vähän liian pitkään varastossa. Kaupassa voidaan myydä 8–9 päivää vanhaa kuhafileetä. Jos minulla on tuore kuhafilee jääkaapissa kolme päivää, niin alan jo siinä vaiheessa miettimään, annanko sen koiralle vai heitänkö roskiin, Grönholm sanoo ja jatkaa:

– Ei siihen kuole, mutta kalan koostumus ja maku muuttuvat oleellisesti. Eron kyllä huomaa, jos maistaa tuoretta ja seissyttä kalaa rinnakkain. 

Usein kalatiskiltä ostettu kala kannattaakin valmistaa jo ostopäivänä ruoaksi, sillä se ei kestä enää päivien säilytystä jääkaapissa. Maxin kalassa toimitaan eri tavalla.

– Koska meillä kotimainen kala on aina myyntipäivää edellisenä päivänä pyydettyä, voi kalaa säilyttää vielä hyvin omassa jääkaapissa muutaman päivän. Ajatuksena on, että ostokset voi tehdä hyvissä ajoin. Torstaina ostettu kala on niin tuore, että sen voi valmistaa vielä lauantaina. 

***

Katso videolta, miten ison kuhan Toni Pohjalainen sai napattua vappuna:

0:31Toni Pohjalaisen kala on tiettävästi suurin jigivälineillä koskaan Suomen vesistä saatu kuha

Lisää aiheesta:

Kalakauppiaat paljastavat: Näin tunnistat tuoreen kalan kaupassaYksi asia on todella vinksallaan suomalaisten kalan syönnissä – kokki jyrähtää: "Norjalaisesta lohesta ei pitäisi julkaista enää yhtäkään reseptiä"Tiesitkö? Tämän takia kalaa ei välttämättä kannata ostaa maanantaina kaupasta"Ylivoimaisesti paras tapa syödä ja kypsentää kala" – espoolaisen kalakauppiaan vinkki kannattaa todella muistaa!Espooseen avautuu ruokakauppa, jota ei ole ennen Suomessa nähty – anniskelulupa oli pudottaa kauppiaan persuksilleen: "En voi vieläkään uskoa, että tämä on mahdollista"Lohta saatetaan myydä kaupan kalatiskillä yli kaksi viikkoa – tässä syy
RuokaKalaRuokakauppaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 08:15
    Aamiainen

    Tätä aamupalaa ravitsemusterapeutti suosittelee

  • Eilen11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • Eilen09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää

  • Eilen08:58
    Linnan juhlat

    Nyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista

  • ma16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti