Lohta saatetaan myydä kaupan kalatiskillä yli kaksi viikkoa – tässä syy

Kalatiski
Kalatiskillä pyritään nopeaan vaihtuvuuteen. Lehtikuva

Kala on herkästi pilaantuva raaka-aine, joten sen tuoreuteen kannattaa kiinnittää erityisen paljon huomiota hankintavaiheessa. Kotioloissa kalaa ei suositella säilytettävän päivää pidempään. Myyjältä kannattaakin kysellä kalan alkuperästä, pyyntipäivästä ja viimeisestä käyttöpäivästä.

Kalan myyntiaika vaihtelee tuotteesta riippuen ja joitakin tuotteita saatetaan myydä useammankin päivän ajan. Tämä johtuu siitä, että kalaa säilytetään noin nollassa asteessa. Kala myös säilyy pitkään, jos se on käsitelty oikein pyyntihetkellä.

Ei ole väärin esittää myyjälle kysymyksiä kalan säilyvyydestä ja myyntiajasta.

Kalatiskillä painotetaan vaihtuvuutta

Helsingin vanhassa kauppahallissa toimivan kalakauppa E. Erikssonin kauppiaan Juha Lindbergin mukaan kala pyritään myymään muutamassa päivässä, vaikka myyntiaikaa sille olisikin annettu enemmän.

– Toki kalalle annetaan pidempiäkin myyntiaikoja kuin kaksi päivää. Esimerkiksi kuhafileellä voi olla viidestä kuuteen päivää myyntiaikaa perkuupäivästä, Lindberg tarkentaa.

Norjalaisen merilohen myyntiajaksi voidaan luvata yli kaksi viikkoa

Yksi ostetuimmista kaloista on norjalainen merilohi. Sen kohdalla myyntiaika voi olla hyvinkin pitkä.

– Kun norjanlohi tulee kokonaisena Suomeen, puhutaan myyntiajan kohdalla noin kuudestatoista päivästä. Yleensä kuitenkin pyritään siihen, että kala myytäisiin muutamassa päivässä.

Päivämääriä ei ole Lindbergin mukaan merkitty vain siksi, että kalaa olisi tarkoitus myydä viikkotolkulla - eikä näin usein käykään.

– Ideana on, että kalat vaihtuisivat tiskissä. Koko ajan tulisi uutta, tuoretta kalaa niin nopeasti kuin mahdollista.

Kalan pyyntitapa vaikuttaa säilyvyyteen eniten

Kalan säilymiseen vaikuttaa eniten Lindbergin mukaan se, miten kaloja käsitellään pyyntihetkellä. Säilyvyyteen vaikuttaa vahvasti esimerkiksi se, onko kala elävä vielä verkkoja nostettaessa.

Kalan verestäminen on myös erittäin tärkeää kalan laadun kannalta. Myös tehokkaalla kalan jäähdyttämisellä on suuri merkitys.

– Kylmäketju on erityisen tärkeää, eli kuinka nopeasti kala saadaan myymälään ketjun katkeamatta. Tämä toimii hyvin Suomessa, Lindberg sanoo.

Kalamestari tunnistaa hyvälaatuisen kalan

Vaikka saapuvassa kalalaatikossa lukisikin viimeinen myyntipäivä selvästi, pystyy kokenut kalamyyjä määrittelemään kalan säilyvyyden.

– Ammattilainen näkee heti kun kala tulee, kuinka pitkään kyseinen kala säilyy ja kauan sitä voi myydä.

– Kalan säilyvyys ei riipu tosiaankaan siitä, mikä pyyntipäivä kalalle on merkitty, vaan siitä, miten kalaa on käsitelty, Lindberg lisää. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja