Kala on herkästi pilaantuva raaka-aine, joten sen tuoreuteen kannattaa kiinnittää erityisen paljon huomiota hankintavaiheessa. Kotioloissa kalaa ei suositella säilytettävän päivää pidempään. Myyjältä kannattaakin kysellä kalan alkuperästä, pyyntipäivästä ja viimeisestä käyttöpäivästä.
Kalan myyntiaika vaihtelee tuotteesta riippuen ja joitakin tuotteita saatetaan myydä useammankin päivän ajan. Tämä johtuu siitä, että kalaa säilytetään noin nollassa asteessa. Kala myös säilyy pitkään, jos se on käsitelty oikein pyyntihetkellä.
Ei ole väärin esittää myyjälle kysymyksiä kalan säilyvyydestä ja myyntiajasta.
Kalatiskillä painotetaan vaihtuvuutta
Helsingin vanhassa kauppahallissa toimivan kalakauppa E. Erikssonin kauppiaan Juha Lindbergin mukaan kala pyritään myymään muutamassa päivässä, vaikka myyntiaikaa sille olisikin annettu enemmän.
– Toki kalalle annetaan pidempiäkin myyntiaikoja kuin kaksi päivää. Esimerkiksi kuhafileellä voi olla viidestä kuuteen päivää myyntiaikaa perkuupäivästä, Lindberg tarkentaa.
Norjalaisen merilohen myyntiajaksi voidaan luvata yli kaksi viikkoa
Yksi ostetuimmista kaloista on norjalainen merilohi. Sen kohdalla myyntiaika voi olla hyvinkin pitkä.
