2:05

Tiesitkö? Tämän takia kalaa ei välttämättä kannata ostaa maanantaina kaupasta

Kalatiskin kala ei välttämättä ole maanantaisin parhaimmillaan.

Videolla: Kari Aihisen parhaat vinkit lohifileiden paistamiseen pannulla. Kokki paljastaa myös, mistä tunnistaa helposti tuoreen lohen.

Kesäkuussa uutisoitiin, että tuoreen, kalatiskeisssä myytävän kalan hygieenisessä laadussa havaittiin puutteita sekä pääkaupunkiseudulla että Keski-Uudellamaalla. Vuonna 2019 toteutetussa projektissa paljastui, että kalatiskin kala on 26 prosentin todennäköisyydellä hygieeniseltä laadultaan huonoa.

Jopa yli kolmannes sekä pakatuista että pakkaamattomista kalanäytteistä ylitti näytteenottohetkellä lakisääteisen lämpötilarajan, + 2 °C tai + 3 °C. Näytteeksi otettujen kalojen keskimääräinen säilyvyysaika oli 8,5 vuorokautta. 

– Tuoreen kalan myyntiaikoja ei ole vuoden 2010 jälkeen lyhennetty, vaikka kalalle annettavat säilyvyysajat ovat tulosten perusteella liian pitkiä, Helsingin kaupungilta kerrottiin.

Kalatiskissä harvoin tuoretta kalaa maanantaisin

Espoolainen kalakauppias Max Grönholm  ihmetteli jo viime kesänä MTV:lle, miksi monissa kaupoissa myydään päiväkausia seissyttä "tuoretta" kalaa.

Näin tunnistat tuoreen kalan kaupassa

 • Paras tuntomerkki on puhdas ja raikas tuoksu. Jos kala haisee voimakkaasti kalalle, se saattaa olla vanhaa. 
 • Kalan liha on kimmoisaa ja jäykkää. Se on myös lujasti kiinni selkärangassa ja ruodoissa.
 • Värit esimerkiksi  silmissä ovat kirkkaat.
 • Kalan pintaa peittää ohut limakerros.

Lähde: Sydänmerkki

– Suomessa toimitaan minun mielestäni väärin suoraan sanottuna. Se on aika surullista kuultavaa usein, kun kysyy kalatiskillä kalan nostopäivää.

Erityisesti maanantaisin hän välttäisi ostamasta kalaa lainkaan. Tämä johtuu siitä, että kalat ovat tuolloin melko varmasti peräisin edelliseltä viikolta. 

– Kalan myyminen maanantaisin pitäisi olla Suomessa laitonta, Grönholm sanoi kärjistäen.

Grönholmin mukaan poikkeuksiakin kuitenkin löytyy ja suomalaiset kalastajat saattavat kalastaa viikonloppunakin.

– Silti on hieman kysymysmerkki, että missä se kala ehditään muka perata maanantaiaamuksi myyntiin. Me pidämme uutta myymälää auki tiistaista lauantaihin ja sen tiistainkin tuoreen kalan eteen joudumme tekemään kovasti töitä. 

Kalakauppias kuitenkin huomauttaa, että Suomen laki mahdollistaa pitkän myyntiajan kalalle. Mitään laitonta ei siis tehdä, vaikka kalan laadusta näin tingitäänkin, kuten Helsingin kaupungin tuore tutkimuskin osoitti.  

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja